Sobota
31
prosince
Neděle
1
ledna

Rituál přechodu do nového věku spojený s noční potní chýší

Emil Melichar Výborný
Pokud ještě nejste rozhodnutí, co na Silvestra, a chtěli byste jej strávit bez alkoholu, bez rachejtlí a v napojení na Jednotu, srdečně Vás zveme na tento Rituál přechodu do nového věku s potní chýší.

Potní chýše je nesmírně silný očistný a léčivý posvátný obřad vycházející z rituálů přírodních národů, především severoamerických Indiánů. Jeho původní význam spočíval v tom, že se setkáme s temnotou, která je v nás, pobudeme s ní, přijmeme ji a pak do ní přineseme světlo. Mnohem novější je pojetí potní chýše jako dělohy Matky Země, do které se vracíme, abychom se na závěr obřadu opět narodili. Které pojetí přijmete, je na každém z Vás, stejně jako to, co Vám osobně obřad přinese a jak ho budete vnímat. Pokaždé je totiž jiný a pro každého je jiný.

Tuto potní chýši povede Emil Melichar Výborný a za příznivých okolností se zúčastní také Ivo Musil se svou ženou Marcelou:-)

Harmonogram: Sraz je v Mokrovratech v 11:00, během dne budou probíhat rituály a příprava potní chýše, do potní chýše půjdeme večer, abychom v ní strávili půlnoc.

Upozornění: Minimálně 4 dny před obřadem nepijte alkohol a neužívejte žádné drogy a, je-li to možné, raději se vyhněte i sexu. Obřad nemusí být vhodný pro lidi s onemocněním srdce a vysokým tlakem. V případě jiných vážnějších zdravotních problémů účast konzultujte, prosím, předem s tím, kdo obřad vede. Obřadu se po dohodě mohou účastnit i ženy v menstruačním čase.
Chce-li člověk umocnit obřad, jí před nim střídmě, nebo se i úplně postí. Do potní chýše se vstupuje nejlíp s prázdným žaludkem. Protože ale do chýše půjdeme až v odpoledních hodinách, je vhodné alespoň lehce posnídat.

Oblečení do potní chýše: muži šortky, pro ženy jsou to tradičně dlouhé šaty nebo dlouhá sukně + tričko, obojí pod kolena a alespoň s krátkým rukávem tak, aby zakrýval ramena. Vše z přírodních materiálů (bavlna…). Dále si vezměte nejlépe i dva ručníky, jeden do potní chýše a druhý pak na osušení. Pokud nechcete sedět na studené zemi, vezměte si i něco pod sebe. Igelitový pytel/taška se hodí na mokré věci. Před obřadem je doporučené odložit veškeré kovové šperky!

Co s sebou: jídlo a pití na hostinu po obřadu (bude z toho co přineseme), nůž, lžíci, misku a hrníček. Pravděpodobně bude zamrzlá pumpa a v místě nebude voda, takže si vezměte dostatek vody na čaj, pití a mytí. Je také vhodné vzít dárek pro vedoucího obřadu a firemany, například tabák (toho se vždy při obřadu spotřebuje hodně, nejlépe neparfémovaný, přírodní, bez aditiv – např. Luckies hnědý), čokoládu apod. Také prosím, pokud někdo máte nějaké starší deky, které můžete postrádat a věnujete nám je, bude to úžasné. Kdo hodláte po obřadu přespat v jurtě nebo pod širákem, vezměte si karimatku a spacák. V jurtě jsou kamna, a pokud nezapomeneme přikládat, bude teplo. Také je dobré oblečení k ohni a práci s jeho přípravou, protože rituál připravujeme společně a je vhodné přiložit ruku k dílu podle svých možností. Nejvíc práce je při řezání, štípání a nošení dřeva a u toho se pochopitelně člověk zamaže. Také často bývá potřeba zavírací nůž a vzhledem k tomu, že obvykle končíme za tmy i baterka, nejlépe čelovka. Kdo máte, vezměte si bubínky a chřestidla, případně jiné etnické nástroje.

Pro jeden z rituálů si každý s sebou přineste talířek nebo misku s oblíbeným jídlem některého ze svých zemřelých předků nebo blízkých, zvláště těch, ke kterým jste nenašli cestu za jejich života.

Vyrovnání energie: Indiánské obřady jsou darem a není možné si za ně něco účtovat. Zároveň je ale mezi Indiány velmi silné povědomí, že je potřeba energie vyrovnávat a obřady si velmi cení. Proto je příspěvek za obřad dobrovolný a slouží především na pokrytí nákladů za pronájem prostor, dřevo, dovoz kamenů, bylinky, cestovné a dalších, které činí cca 900 Kč na osobu podle počtu účastníků. Bylo by skvělé, kdybychom nemuseli na obřad doplácet. Máte-li dostatek, můžete dát i více, jako pomoc za ty, kteří to štěstí nemají. A pokud máte naopak hluboko do kapsy, neváhejte přijet i pokud dáte méně, nebo i nic. Jenom se potom při obřadu nezapomeňte pomodlit za ty, kteří přispěli i za Vás.

Ubytování: Přespání v jurtě ve vlastním spacáku na vlastní karimatce je možné za příspěvek 250 Kč/noc. Pokud budete chtít přespat, dejte nám to prosím vědět předem, kapacita jurty je omezená.

Popis cesty: Po Strakonické na Dobříš, kde je odbočka na Mokrovraty 6 km. V Mokrovratech první odbočka vlevo, po 100 m opět vlevo po polní cestě asi 500 m až k lesu, kde už uvidíte stát jurtu. Pro ty, kdo pojedou na místo poprvé, je školka označena na mapě zde. Pokud se budete potřebovat s někým svézt nebo naopak máte volné místo v autě, přihlášeným účastníkům pošleme tabulku na spolujízdu.

Přihlášení: Přihlaste se prosím vyplněním rezervačního formuláře na https://www.samani.cz/ritual-prechodu-do…

Vybrané akce:

5.4.2024, 3 hodiny, 18:30 – 21:00
Ženský kruh cacao ceremony, ecstatic dance
Čelákovice
24. – 26.5.2024, 3 dny
Základní seminář Šamanská cesta
Hájenka Vrátkov, Vrátkov 78
4. – 7.4.2024, 3 dny
Bylinkování v Ráji pod Ralskem
Ráj pod Ralskem
6.4.2024, 9 hodin, 9:30 – 18:00
RODINNÉ KONSTELACE - cesta k lásce, zdraví i úspěchu
Praha 2, Nové Město
20.4.2024, 7 hodin, 10:00 – 17:00
Rodinné konstelace - lásky čas
Maitrea - malý sál
20.4.2024, 7 hodin, 10:00 – 17:00
KONSTELACE s Emou Kuby - HAMRY nad Sázavou
Najdek 261, Hamry nad Sázavou 
27. – 28.4.2024, 2 dny
Biodanza - Víkendový seminář v PRAZE: "TANČÍM ~ TVOŘÍM ~ ŽIJU"
Studio Itaka, Korunní 35, Praha 2
Cena:
Lektor: Emil Melichar Výborný
Pořadatel:
Zážitkové semináře jsou postaveny na základě dlouholetých zkušeností, mnoha let praxe a učení se jak u Foundation for Shamanic Studies tak i u nativních šamanů z celého světa, v posledních letech pak především učitelů a medicinmanů z řad severoamerických Indiánů.

Kontakt: Jana Hanzlová
Tel.: 777648072
Další způsob kontaktu: www.samani.cz

Články

“Necítím sama sebe” aneb kam může vést dětství s agresivním otcem. Zkušenosti z terapie.
Lenka Lorien Kolárová
Dnes dvacetiletá Jitka prožila traumatické dětství, které vedlo k mnoha pozdějším problémům. Terapeutické postupy spolu s důvěrou však udělaly v jejím...
Metoda TRE®. Uvolňování napětí, stresu a traumat z těla.
Mirek Sedlák
Co je metoda TRE®, kdo ji objevil, jak vypadá práce s TRE®, co vše tato poměrně neznámá technika umí a další se dozvíte v článku od Miroslava Sedláka....
Přecházíme na mince
Nishkam
Připravili jsme velkou změnu. Pro placené služby na Letáčku přecházíme z českých korun na univerzální mince.
Spouštíme INSPIRACIA.sk
Magdaléna JP
V pátek 16.2.2024 ve 12:15 jsme otevřeli s-platformu pro osobní růst a transformaci na Slovensku. Jde o stejné stránky jako Letacek.cz, ale zaměřené n...
Stres v těhotenství může způsobit problémy s chůzí dítěte. Zkušenosti z terapie.
Lenka Lorien Kolárová
Citlivým přístupem a speciální terapií se dá řešit i to, že téměř dvouleté dítě nechodí. Další skutečný příběh z praxe terapeutky Lenky Lorien Kolárov...
Problémy s intimitou může způsobit komplikovaný porod. Zkušenosti z terapie.
Lenka Lorien Kolárová
Další reálný příběh z praxe terapeutky Lenky Lorien Kolárové. O tom, jak probíhala magická proměna dospělé ženy Petry, která měla problémy s dotekem a...
S čím může pomoci terapie zaměřená na tělo? Téměř se vším.
Lenka Lorien Kolárová
Nevíte, co čekat od terapie zaměřené na tělo? Terapeutka Lenka Lorien Kolárová se s Vámi ráda podělí o "příběhy z praxe" a nechá Vás nahlédnout do ko...