Napište svůj komentář

Zpět na článek
Anti-spamová kontrola, zapište do políčka níže číslici pět

Enneagram

Co je to enneagram, jak s ním pracovat, jak nám může ulehčit život a další se dozvíte v článku od lektora a terapeuta Ananda Subhuti. Magii práce s enneagramem se učil přímo od zakladatele této metody Oscara Ichazo a přetvořil jí do hravější a přesnější verze.
Ilustrační obrázek z anglických stránek Anand Subhuti

Existují dva druhy dobrodružství. Obvyklý druh, který zná většina lidí, je dobrodružství objevování světa kolem nás. Druhý, který zná méně lidí, je dobrodružství objevování světa v nás - dobrodružství objevování sebe sama.

Všichni jsme jedinečné osobnosti, ale existuje mnoho map a nástrojů, které nám mohou pomoci pochopit naši vnitřní krajinu. Enneagram je jedním z takových systémů sebepoznání. Nabízí mapu naší kolektivní lidské psychologie. Identifikuje devět základních osobnostních typů, do kterých se všichni řadíme. 

Jako jednotlivci zůstáváme jedineční, ale můžeme identifikovat určité vzorce myšlení a chování, které sdílíme s lidmi stejného typu. Toto chování se objevilo v dětství, kdy jsme objevili různé strategie, jak přežít, milovat a přizpůsobit se rodinnému prostředí. Když vidíme a chápeme svůj typ osobnosti s jeho zabudovanými tendencemi, rozpoznáváme také potenciál větší osobní svobody. Vidíme-li vzorec chování, máme na výběr: můžeme se jím řídit ze zvyku, nebo si můžeme vybrat něco nového, co může být v naší současné situaci užitečnější.

Může být obtížné přijmout, že nás vedou staré vzorce myšlení a chování. Jakmile je však uvidíme, okamžitě pochopíme, jak enneagram funguje jako systém osvobození.

Tato nová svoboda nám poprvé umožňuje vědomě se rozhodovat, a to jak v osobních vztazích, tak v pracovním prostředí. Pro mnoho lidí je to zkušenost, která jim změní život.


Devět základních enneagramových typů

Jednička - Perfekcionista
Perfekcionista je perfekcionista. Snaží se získat uznání tím, že se snaží dělat všechno správně. Ten je zásadový, cílevědomý, sebeovládající se a perfekcionistický.

Dvojka - Dárce
Hledá bezpečí prostřednictvím rozvíjení zvláštních, důvěrných vztahů, které kladou důraz spíše na dávání než na přijímání. Dvojky jsou štědré, ukázněné, dobročinné a majetnické.

Trojka - Výkonný pracovník
Zaměřuje se na úspěch a dosažení hlavních životních cílů, přičemž klade velký důraz na sociální vnímání. Trojky jsou cílevědomé, soutěživé, přizpůsobivé a vynikající.

Čtyřka - Tragický romantik
Vytváří pocit oddělenosti a hloubky, v němž je utrpení vnímáno jako jediná skutečná cesta ke štěstí. Čtyřka je umělecká, dramatická, narcistická a temperamentní.

Pětka - Pozorovatel
Vyhovuje mu být sám a snadno bývá zahlcen, když je obklopen příliš mnoha lidmi.  Pětky jsou pronikavé, inovativní, tajemné a často mají smysl pro humor.

Šestka - Loajalista
Najít lidi, kterým můžete důvěřovat, je jeho prioritou. Nedůvěra k druhým je prvním krokem k blízkosti. Šestky přitahuje nebezpečí a mají vztah lásky a nenávisti k autoritě.

Sedmička - Nadšenec
Hledá příležitosti, jak si užívat života. Vždy připraven pustit se do nového projektu a rychle se unaví z toho starého. Sedmičky jsou spontánní, všestranné, zvídavé a roztěkané.

Osmička - Šéf
Má potřebu vyzařovat sílu a jistotu. Rád se chová panovačně a má potíže pracovat pro ostatní. Osmička je asertivní, průbojná, svéhlavá a konfrontační.

Devítka - Prostředník
Vždy ochotný pochopit a souhlasit s ostatními, ale má potíže s vyjádřením vlastního názoru. Devítky jsou vnímavé, uklidňující, samolibé a pasivně agresivní.


Základní typ

Je běžné, že ve všech devíti typech najdeme kousek sebe, ale jeden z nich by nám měl být nejbližší. To je váš základní typ osobnosti.

K základnímu typu můžeme uvést několik dalších bodů.
  1. Lidé nepřecházejí z jednoho základního typu osobnosti na jiný.
  2. Popisy typů osobnosti platí stejně pro muže i ženy. Žádný z těchto typů není ve své podstatě mužský nebo ženský.
  3. Ne vše v popisu vašeho základního typu pro vás bude platit. Lidé kolísají mezi zdravými, průměrnými a nezdravými rysy, které tvoří jednotlivé typy osobnosti.
  4. Žádný typ není ze své podstaty lepší nebo horší než jiný.
Práci Subhuti můžete ochutnat na některém z jeho seminářů. Podívejte se vpravo do sloupce vedle článku, jestli jsou nějaké akce vypsané i v ČR.
 
Pro letacek.cz zprostředkoval Prem Prabodh - organizátor akcí Subhuti.  Přeloženo z anglického originálu od Anand Subhuti v lednu 2023.

Další odkazy:

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s enneagramem? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.