Napište svůj komentář

Zpět na článek
Anti-spamová kontrola, zapište do políčka níže číslici pět

Human Design

Co je to Human Design, jak funguje, co přináší, kdo ho vytvořil, s čím nám může pomoci na cestě osobního růstu a další zajímavosti se dozvíte v článku Martiny Chvátalové. Další z Letáčkové série článků o technikách osobního růstu.

Copyrights: Jovian Archive

Co je Human Design?

Human Design (HD) nebo-li “Lidský design” je komplexní systém, který nám prostřednictvím grafické mapy ukazuje, jak fungujeme ve vztahu sami k sobě a našemu okolí. Tato vizuální mapa (Rave Bodygraf) zobrazuje siluetu lidského těla, která odráží, jaké charakteristiky jsou nám od malička dané (zabarvená místa), a tím pádem se na ně můžeme v životě spolehnout, především když se rozhodujeme. Na druhou stranu také mapa ukazuje, kde jsme otevření a tím pádem náchylní vlivům zvenčí (bílá místa). Tyto vlivy jsou velmi proměnlivé a nekonzistentní, a proto se na ně nemůžeme v životě spoléhat. Můžeme zde objevovat a učit se od našeho okolí, ale ne nutně se s nimi identifikovat. Naše mysl se v průběhu života naučila kompenzovat tuto nestálost určitými strategiemi, podle kterých se snaží řídit náš život. Od malička jsme podmínění dělat mentální rozhodnutí podle toho, co nejsme. Taková rozhodnutí nás ale nemohou nikdy naplňovat, protože agenda naší mysli se neshoduje s tím, kdo jsme jako celek. HD nabízí praktický návod, jak můžeme postupně přestat poslouchat to, co nám říká naše mysl, že je pro nás správné a začít se spoléhat na náš vnitřní kompas (vnitřní autoritu a strategii) v našem těle. To nás směřuje přesně tam, kam má a dává nám možnost prožít život v souladu s naším jedinečným nastavením.

HD je syntézou starých (7mi centerních) systémů jako je astrologie, kabala, hinduistický systém čaker, čínský I-Ching a nových věd jako je kvantová fyzika a genetika.


Jak Human Design vznikl?

Foto: tvůrce HD Ra Uru Hu. 
Copyrights: Jovian Archive
Zakladatelem je Kanaďan Robert Allan Krakower (později Ra Uru Hu), který v roce 1983 odešel na ostrov Ibiza, kde začal po šokujícím zážitku v roce 1987 postupně vyvíjet HD. Od té doby až do jeho smrti v roce 2011 se věnoval učení a dalšímu rozvíjení tohoto velmi komplexního systému. Za tu dobu položil velmi dobrý základ pro další šíření HD ve světě. 


Čím se liší od podobných systémů?

HD se od podobných systému jako např. astrologie (která je také jeho součástí) liší tím, že poskytuje logický náhled na vnitřní mechaniku člověka, která přímo odráží jeho osobní zkušenost. Tato mechanika je na povrchu velmi jasná a jednoduchá, nevyžaduje složité interpretace. HD mapuje nejen vědomou osobnost člověka (jako zmíněná astrologie), ale i nevědomé nastavení našeho těla. Tím tvoří logicko-mechanickou syntézu, kterou žádný podobný nástroj nenabízí. HD není postaven na víře, ale na osobním experimentu jednotlivce v praxi, jelikož poskytuje praktický návod, jak můžeme tyto informace aplikovat v našem životě, a tím postupně změnit pohled sami na sebe a na náš život jako takový. 


Pro koho je vhodný?

HD je vhodný pro všechny nezávisle na věku, pohlaví, povolání, rase. Zejména je vhodný pro ty, kteří naráží stále na ty stejné překážky (dilemata) a potřebují se zorientovat sami v sobě, tedy pochopit, jak funguje jejich mechanické nastavení. HD je potřeba aplikovat v praxi den za dnem, přičemž opravdová transformace vyžaduje čas a trpělivost, abychom se zbavili nefunkčních návyků a vytvořili si nové, funkční. To znamená, že nebude mít velký přínos pro ty, co hledají rychlá řešení nebo instantní spirituální zážitky, i když určitě přinese všem momentální úlevu. Také nenahrazuje terapii, i když má velmi terapeutické účinky.


Jak to probíhá?

Prvním krokem je základní výklad vaší individuální mapy a pochopení, jak fungujete ve vztahu sami k sobě a k vašemu okolí. K tomu je zapotřebí znát přesný čas, datum a místo vašeho narození. Speciální software vygeneruje vaši mapu. Vyškolený lektor poté tuto mapu vyloží formou osobního výkladu. Ten běžně trvá 1-2 hodiny. Poté dostanete nahrávku a případné další materiály. Je možné v ČR také absolvovat základní kurzy, kde jsou účastníci podpořeni v jejich osobním experimentu (“Žít svůj design”).


Kde se můžete s Human Designem setkat?

Ve světe existuje již mnoho vyškolených certifikovaných profesionálů, kteří nabízí osobní výklady či kurzy dalšího vzdělávání. Jejich oficiální seznam včetně kvalifikace najdete zde (lze vyhledat podle země): www.ihdschool.com/professionals

V ČR se jako první profesionálně věnoval HD Jakub Střítezský. Momentálně je nás dalších 5. Osobně doporučuji se obracet vždy pouze na certifikované profesionály (viz seznam), abyste se vyhnuli případným desinterpretacím.


Moje zkušenost 

Moje osobní zkušenost s HD trvá déle, než 12 let. Za tu dobu jsem si mohla mnohokrát ověřit, že opravdu nemám “na výběr” v tom, jaká jsem, a proto je lepší s tím nebojovat, ale přijmout to tak, jak to je. V samostatném článku svoji zkušenost rozvedu více do hloubky. (Pozn.redakce - připravuje se).


Resumé

Human Design nabízí potenciál k opravdové transformaci, když dlouhodobě žijeme s respektem k mechanickému nastavení našeho těla. Dává nám praktický návod, jak se můžeme rozhodovat a žít v souladu s tím, kdo opravdu jsme, aniž bychom to chtěli nějak měnit. Žít a rozhodovat se podle naší přirozenosti nutně nemusí znamenat, že náš život bude o mnoho šťastnější nebo že z něj vymizí všechny problémy. Znamená to, že budeme moci prožít život, který nám opravdu patří se všemi jeho “klady i zápory”. 


Martina Chvátalová, březen 2022

Další odkazy:

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s Human Designem? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.