Napište svůj komentář

Zpět na článek
Anti-spamová kontrola, zapište do políčka níže číslici pět

Rozhovor s Nishkamem pro Allfest

Tento rozhovor poskytl Nishkam pro festival Allfest, který se už několik let koná v Litoměřicích. Konal se taky letos (2020). Ale v pozměněné podobě, protože kvůli opatřením zavedeným v souvislosti s koronavirem se nebylo možné setkat naživo. Rozhovor uvádíme v původní nezkrácené verzi. Týká se hlavně práce s emocemi a Emočního fitness.

Co je z tvého pohledu největší problém dnešní doby z hlediska emocí?
Budeme-li mluvit o problémech, můžu říct o celkovém neporozumění emocí a sebe sama. O špatné interpretaci emocí a špatném přístupu k nim. Snažíme se potlačit to, co se nám nelíbí (tzv. negativní emoce) a naopak uměle udržovat to, co nám způsobuje potěšení. Neporozumění a špatné zacházení s emocemi (se sebou) vede k potlačení, napětím v těle a následně zcela logicky ke zdravotním problémům.
Proč to tak je? Je to podle mě dané hlavně 2 věcmi. Za prvé je málo míst, kde je možné na svém přístupu k emocím pracovat a měnit ho. Zároveň koluje mnoho pověr, špatných přesvědčení a chybných „mouder“. Za druhé je fakt, že emocím nikdo plně nerozumí. Věda dnes každý den přináší nové poznatky, které mění naše představy a teorie o emocích. 

Co by si měl člověk představit pod pojmem Emoční fitness?
Emoční fitness je název našeho projektu, v rámci kterého děláme semináře věnované emocím. Používáme hlavní techniku – několikahodinovou společenskou AUM meditaci. Kolem ní se točí ostatní program. Celá akce je interaktivní, společenská. Je to výzva i pro mne jako introverta, ale díky tomuto aspektu mi došlo mnoho věcí. Kontakt s jiným člověkem je obrovská příležitost jednak lépe vidět sám sebe a jednak se obohatit kontaktem s někým jiným. Mnoho lidí si umí sami navodit vlastní emoce, ale mnohem snadněji to jde pomocḯ kontaktu a interakcí. 

Jak vypadají vaše kurzy a jak pak práce s emocemi v každodenním životě?
Děláme 2 kurzy. Jeden je otevřený pro všechny - Emoční fitness celodenní a druhý – Emoční fitness Intensive je pro zkušené, tzn. pro ty, kdo alespoň jednou absolvoval celodenní akci. A občas uděláme i víkendový seminář. 
Celodenní akce obsahuje dopolední program – seznámení účastníků, krátká teoretická část o emocích a cvičení. Dopoledne budujeme důvěru a rozhýbáváme se emočně a fyzicky.
Po obědové přestávce děláme individuální rozhovory, tančíme a po vysvětlení jdeme do 2,5-hodinového prožitku s AUM meditací. Na konci pak máme čas pro sdílení a navázání nových přátelství.
Emoce v mém každodenním životě jsou boží! :) Mám je rád. Skvělým nástrojem pro pochopení emocí je meditace a praxe uvědomění. 

Co může člověku taková práce přinést?
Může přinést (a účastníkům přináší) pozitivní změny na několika úrovních. Rozdělujeme je na 5 částí:

  • přínosy pro tělo
  • psychologické přínosy
  • spirituální přínosy
  • společenské přínosy
  • zdravotní přínosy

S jakými emocemi se nejčastěji při své práci setkáváš?
Pracujeme hlavně s potlačenou zlostí, smutkem, radostí a oslavou, prožitkem lásky a přijetí. Ale setkáváme se se všemi možnými emocemi.

Máš nějaké jednoduché doporučení pro ty, co s emocemi nikdy nepracovali nebo je pro ně velmi náročné je ovládnout?
Doporučoval bych se obecně více věnovat svým emocím. Jakkoliv. Nejlépe nejen číst o emocích příp. poslouchat přednášky odborníků, ale vyzkoušet něco prakticky. Festival osobního rozvoje je skvělá příležitost se seznámit s mnoha lektory a najít pro sebe osobnost, která vás nějakým způsobem oslovuje. Nemyslím intelektuálně, ale na úrovni srdce, někoho, ke komu cítíte důvěru. A s tím člověkem pak vyzkoušet nějaký seminář nebo jinou formu práce na sobě.

Jak pracovat například s agresí a hněvem, stresem nebo strachem či úzkostí?
To je několik témat a každé se dá ještě rozvést na dalších 10 a ke každému minimálně napsat článek nebo udělat samostatný rozhovor, možná i napsat disertační práci. Pro začátek se můžete podívat na články, které jsme s Magdalénou psali na EmocniFitness.cz
Ale jak jsem říkal, lepší je vyzkoušet prožitkovou práci. Nerad bych dával nějaké rychlé recepty. Obávám se, že pokud má někdo dlouhodobé potíže s hněvem nebo úzkostí, s velkou pravděpodobností to bude práce na delší čas, nikoliv jeden fígl, jedna pilulka štěstí. Hledání rychlých řešení vede k tomu, že se v ČR denně spotřebují tuny „ibáče“ apod. Tady musím dodat, že v rámci naší práce s emocemi pracujeme se zdravými lidmi. Nejsme doktoři. 

Věnuješ se také práci s hranicemi, což není zrovna snadné téma. Jakým způsobem tato práce vypadá a jak si nastavovat zdravé hranice? 
To, co děláme na seminářích, mimo jiné rozvíjí umění říct NE. Když člověk jednou překročí své zábrany (které má z dobrého důvodu), tak to může být dokonce velmi zábavné a snadné. Věřím, že každý může růst, pokud chce. A umění říct NE patří z mého pohledu k takovému růstu. Mimochodem, ne všichni s tím mají problém, někteří mají naopak problém říct ANO. 

Co bys doporučil chronickým překračovatelům vlastních hranic? Jak si je uchránit a stát se sám sobě ochráncem? 
Rozhodnout se pro změnu a učit se, cvičit. Např. během jednoho dne na každou otázku odpovídat negativně. Nebo zajít na akci Emočního fitness. Letos sice těch akcí děláme málo, ale chceme se vrátit a dále projekt práce s emocemi rozvíjet.

Jsi autorem portálu Letáček.CZ, pro koho je určen a co je jeho záměrem?
Jsem autorem nápadu a technické realizace. Jinak jsou tam už stovky autorů textů pozvánek na akce, inzerátů a článků. Letacek.cz je portál pro osobní růst a transformaci, kde pořadatelé seminářů mohou zdarma vkládat své pozvánky. Poslední rok jsme se začali více věnovat článkům a trvalému obsahu. Posláním letáčku je zpřehlednit trh nebo scénu v oblasti osobního rozvoje. Připravujeme nové vylepšení a moc mně to baví. Díky němu mám více příležitostí být v kontaktu s krásnými lidmi jako jsi Ty.