Napište svůj komentář

Zpět na článek
Anti-spamová kontrola, zapište do políčka níže číslici pět

Sufí a sufíjské tance

Našel jsem staré video s představením sufíjského tance. Bylo natočené více jak před 15 lety na Jižní Moravě. Věnujte mu 15 minut a uvidíte nádherné víření v kulturáku Veverské Bítýšky. Skupinu Sufíjské tance vedla Ma Zahira. Dodnes jezdí do ČR z Nového Zélandu. Většinou dělá skupiny na Nesměni. Setkání s touto obdivuhodnou ženou je vždy zážitek.

Skupiny Zahiry jsou zvláštní. Každý, kdo přijíždí s očekáváním něčeho velmi duchovního a důležitého, se brzy musí s těmito očekáváními rozloučit. Zahira je totiž mistr na odsekávání duchovních iluzí. Vše probíhá v klidu a beze spěchu. Jakoby se vůbec nic nedělo. Na skupiny Zahiry pokaždé přijíždí přátelé z celého světa. Být v této atmosféře je nepopsatelná mystická zkušenost. Všem přeji, aby ji zažili.

Nudné info z Wikipedii: "Súfismus je mystická forma nebo také duchovní cesta či spiritualita islámu. Rozmanitý pojem zahrnující v sobě etiku, estetiku, vzory chování, působí i na poli hospodářském, politickém či vojenském. Zachází až za hranice běžného chápání mystiky. Na vztahy k bohu a okolí se odvolává šarí´a, súfismus dává šarí´i duchovní postoj, pomoci něhož věřící vykonávají světské povinnosti. Súfismus je hnutí nejednotné a nekonformní. Cílem následovníků súfismu je pomocí zvláštních praktik přivést věřícího blíže k Bohu či dokonce s Bohem splynout."

Zahira je původem Němka, celý život hodně cestuje po světě, takže ji můžete potkat i na Ukrajině nebo v Kyrgyzstánu, také v Itálii nebo na Taiwanu. Základnu má dnes na Novém Zelandu v komunitě Absurdistan