Napište svůj komentář

Zpět na článek
Anti-spamová kontrola, zapište do políčka níže číslici pět

JSEM ČLOVĚK (ne)KOREKTNÍ aneb moje zkušenost s AUM meditací

Bashka pro čtenáře Letáčku popsala své zkušenosti s akcí Emoční fitness, na které poprvé vyzkoušela AUM meditaci. Recenze.
JSEM maminka dvou dětí.  Malinkých dětí.  To přináší velkou kupu legrace, ale taky stresu a napětí.

JSEM člověk veskrze emotivní.  Za jeden den zahraju na škálu emocí symfonii.  Od láskyplného nadšení po euforii úžasu až po vztek.  V plné službě s dětma to není nic výjimečného. Je snadné projevit dětem lásku, ale jak s nimi sdílet napětí a vztek, které s nimi veskrze nesouvisí?  Nemůžu přece jen tak říct: „Tak si děti moje zacpěte ouška a vezměte si přilby, protože maminka teď má chuť hrozně křičet a ideálně do něčeho praští nebo něco rozmlátí.“ Projevit svůj vztek mi přijde zdravé, nechci to držet uvnitř. Před dětmi ale mám pocit, že mám být KOREKTNÍ. 

JSEM těsně před výbuchem. Cítím to. Za poslední dobu se ve mě kumuluje směs únavy a nevyspání, smutek a flustrace z toho, že už nejsem sama ani na záchodě.

Jistě, miluju svoje děti a projevuju jim otevřeně svou lásku, ale se vztekem je to horší. Občas potřebuju vybuchnout jako puma, něčím třísknout, zařvat. Pustit to všechno ven. Uvolnit ten tlak. Cítím, jak se to ve mně kumuluje a brzo někde něco rupne a pak to někdo nechtěně schytá.

Potřebuju se někde uvolnit. Potřebuju být sama, bez dětí a BÝT NEKOREKTNÍ. Potřebuju se uvolnit. To jsem svěřila kamarádce, která už má za sebou zkušenost s AUM meditací. Možný termín za týden… není na co čekat. JDU! (www.emocnifitness.cz)

Ráno odevzdám děti manželovi a odjíždím. Už jen to, že jsem mohla sama sobě věnovat celý den je pro mě svátek. Jsem v příjemném napětí, nebojím se, spíš se těším a jsem zvědavá. Mám za sebou drobné zkušenosti s různými cvičeními, řekněme „seberozvojového“ charakteru, ale přijde mi to nepodstatné. Nevím, do čeho jdu, jen cítím, že je ta správná doba a že se nebojím se uvolnit a podívat se na své „blátíčko“ zpříma. A tak je to asi správně.

Je nás tu dvacet. 5 mužů a zbytek žen, neznám nikoho. Jediný člověk, kterého znám se připojí až odpoledne. Celé dopoledne probíhají cvičení, která nás mají připravit na to, abychom v podvečer prošli samotnou AUM meditací co nejlépe. Ať už to „nejlépe“ znamená pro každého cokoliv.

Baví mě to. Cítím k Nishkamovi a Magdaleně důvěru a nechám se bezpečně vézt do hloubky svých nebezpečných vod. Hodně se hýbeme, dělá mi to dobře. Čas utíká tak rychle a já se cítím čím dál uvolněnější. Nemá smysl popisovat , co přesně se dělo. Kdo to chce zažít, ať jde do toho. Já chci sdílet, co se se mnou během toho dne stalo.

Když jsem přijela, uvnitř mě bylo rušno. Hlava mi makala na plné obrátky, uvnitř jsem cítila tlak, tenzi ve svalech, v břiše, v zádech. Takový setrvalý stav, který prožívám už několik týdnů. Během jednoho dne jsem propotila tři trička, bolel mě každý sval, chraptěla jsem. To je ovšem jen to, co je vidět navenek. Nejdůležitější je, co se mi stalo uvnitř. Když jsem se večer vracela domů, zdálo se mi, že uvnitř mě je spousta místa, místa na lásku. Že jsem vymetla nepořádek ze všech koutů svého těla, od hlavy po paty. Že jsem o několik tun lehčí. Jako když po zimě vyhrabete zahradu a ona začne kvést. Všechno mě bolelo, chraptěla jsem jako jazzová zpěvačka a byla jsem utahaná a blažená jako kotě.

Ten tlak, který se ve mě střádal tak dlouho byl pryč. Můj muž mi dal masáž a pomohl mi uvolnit tělo, které dnes uběhlo svůj maraton.

Další den jsem prošla zátěžovým testem. Děti mě vzbudily ještě před svítáním a řádily bez pauzy celý den až dlouho do večera. A mně přišlo všechno skvělé. Byla jsem klidná a spokojená, uvolněná a trpělivá. Byla jsem pryč jen jeden den a měla jsem pocit, že mám za sebou 14ti denní dovolenou. Emoční lázně.

A navíc teď znám pár skvělých technik, kterýma se můžu bezpečně uvolnit tak, aby si moje děti nemusely nutně zacpávat ouška.

Dalšího efektu AUM meditace jsem si všimla o den později. Můj muž se mi zdál uvolněnější a spokojenější jako já. Přirozeně. Můj tlak se přece předtím musel odrážet i na něm. Jsem nadšená.

Pro blaho všech utahaných maminek, pro spokojené večery s mým mužem… až zase budu potřebovat „být nekorektní“, tak vím, jak na to.

Děkuji

Bashka

…NAMASTE…