Napište svůj komentář

Zpět na článek
Anti-spamová kontrola, zapište do políčka níže číslici pět

Digitální nomádství jako cesta osobního růstu

Digitální nomádství může být úzce spojeno s osobním růstem. V práci trávíme většinu svého času. Tak proč nespojit osobní růst, práci a k tomu ještě to co nás baví? V tomto článku se dozvíte, co je to vlastně digitální nomádství a proč to není úplně lehké.

Digitální nomádství otevírá brány ke svobodě a k osobnímu růstu.

Rozvojem moderních technologií se otevírá cesta k modernějšímu způsobu života. Kdo by si představil před pár lety, že vývoj v tomto oboru půjde takto dopředu. Začínáme se věnovat sami sobě, svému osobnímu rozvoji, své pohodě a svobodě, nejen ve volném čase, ale i v práci.

Digitální nomádství je o své vlastní zodpovědnosti. Už nedáváš vedení své práce do rukou svým nadřízeným. Jsi svým vlastním nadřízeným. Musíš si práci zajistit, vyhledat, rozvrhnout a vytvořit výsledek. Slyšel jsi už o prokrastinaci? Je to chorbné odkládání úkolů na později. Zkus si pracovat z domova. Není to tak jednoduché, jak se zdá. Čím více tě práce baví, tím více a lépe se ji věnuješ.

Mnozí závidí tzv. Digitálním nomádům, ale už nevidí práci, kterou všichni musí vykonávat. Jsou páni svého času, ale jejich cesta rozhodně nebyla jednoduchá. Je to vše o odvaze vkročit do neznáma.

Kdo je digitální nomád?

Digitální nomád je člověk, který pracuje přes internet tzv. na dálku a většinou u toho ještě cestuje. Spojuje svou práci s cestováním.
Člověk už nechce být zavřený celý život na jednom místě, zjišťuje, že se dá žít jinak a svobodněji.

Digitální nomádství je životní styl. Je to o cestování, ale ne o takovém, jaké myslíš. Je to o cestování hlavně sami v sobě. Poznáváte nové situace, neustále se učíte a pracujete hlavně na sobě. Je to touha cítit život v žilách, prostě prožít život jinak.

Může se zdát, že tohle je ta práce snů, kterou by si chtěl. Jenže tato práce není jen o práci pro klienty, ale hlavně o práci na sobě.
Digitální nomád může být freelancer, podnikatel i zaměstnanec. V tomto článku se hlavně věnuji digi nomádům na volné noze.  

Proč to teda není tak jednoduché?

Musíš se neustále vzdělávat

Bez toho to prostě nejde, ty chceš nabídnout klientům to nejlepší, co umíš. Tím si můžeš zajistit klienty, kteří chtějí také to nejlepší a dokážou tě dostatečně finančně ohodnotit. Tím získáváš čas, který můžeš věnovat sám sobě nebo někomu jinému.

Naučit se hospodařit s penězi

Ne každý měsíc je posvícení. Jsou slabší nebo silnější měsíce, takže nemůžeš hned všechno utratit. Část peněz si necháš na vzdělání, cestování či investování.

Naučit se jednat s lidmi - klienty

Naučíš se vyjednávat s klienty i odmítat nabídky, které nejsou pro tebe ty pravé.

Naučit se spolupracovat

V tomto oboru si pomáháme, spolupracujeme a radíme si. Je to další pokrok v myšlení.

Naučit se plánovat

V tom je síla tvého času, organizace projektů tak, aby zbyl čas i na tebe.

Prokrastinace se netoleruje

Ach to odkládání. Všechno je důležitější než ten otravný e-mail pro klienta. Ale stejně musíš zasednout a napsat to. A vidíš? Je to hotové, jen se do toho pustit!

Je to prostě podnikání jako každé jiné, musíš mít v sobě dostatek odvahy a sebedisciplíny. Není to práce pro každého, je to dlouhá a občas trnitá cesta.

Online kurzům, webinářům se věnujeme v článku Tipy na blogy, videa, akce osobního růstu v online světě, možná tam také objevíš nějakého nomáda.