Napište svůj komentář

Zpět na článek
Anti-spamová kontrola, zapište do políčka níže číslici pět

DOIT: Nejjednodušší metoda kreativního myšlení

Na internetu existuje značné množství různých metod kreativního myšlení. Řada lidí používá klasický brainstorming, někteří lidé ho kombinují s metodou náhodného vstupu. Jaká z kreativních metod je ale tou nejjednodušší?
V rámci svého pátrání a testování různých metod kreativního myšlení jsem narazil na jednu, která se nazývá DO IT. V podstatě se jedná o akronym základních kroků, kterými se můžeme dobrat ke kreativnímu řešení.

1. Definuj problém
První krok metody spočívá v jednoznačné definici problému, na který budeme aplikovat kreativní myšlení. Správně definovaný problém by neměl navádět k nějakému konkrétnímu řešení, měl by být výstižný a krátký.

2. Otevři svou mysl a aplikuj metodu kreativního myšlení
V tuto chvíli nazrála doba pro generování nápadů. Můžeme použít obyčejný brainstorming v týmu, nebo použít několik různých metod pro hledání řešení.

3. Identifikuj nejlepší řešení
Teprve až v předposledním kroku začneme být kritičtí a ze všech různých nápadů vybereme ten nejlepší. Při hodnocení se zpravidla používají kritéria: inovativnost, uskutečnitelnost a akceptovatelnost.

4. Transformuj vybrané řešení
V rámci posledního kroku vytváříme z daného nápadu výsledný produkt nebo řešení. Je vhodné pro úspěšnou implementaci vytvořit speciální akční plán. U složitějších nápadů doporučuji využít některé z metodik projektového řízení.

Metoda DO IT je na první pohled jednoduchá. Mezi její slabá místa patří, že nás nenapadají příliš inovativní řešení. Na druhou stranu je užitečné, že DO IT velmi dobře odhaluje jednotlivé fáze kreativního procesu.

Více tipů pro vaši osobní kreativitu najdete na www.mamnapad.cz

Adam Novák
Autor je inovační nadšenec a šéfredaktor Mámnápad.cz