Intuitivní malování

V článku se dozvíte, jak intuitivní malování vzniklo, s čím a jak může pomoci a další zajímavé informace. Autorkou je Silvia Skalová, průvodkyně nejen malováním.

Co je to za techniku?

Jedná se o určitý druh arteterapie. Výhodou je, že nepotřebujete umět malovat a klidně si vystačíte jen s papírem nebo obyčejnou tužkou. Ostatně mnoho z nás má tendenci si například při telefonování malovat různé obrazce propiskou a přitom nechávat myšlenky i pocity volně plynout.


Jak technika vznikla? 

Pravděpodobně vznikla někde u prvního člověka, který si klacíkem pohrával v písku nebo u ohně maloval ohořelým klacíkem. Nejstarším doložitelným artefaktem budou jistě všechny neuvěřitelné obrazce malované červenou hlinkou, která byla po mnoho tisíciletí využívána lidskou rasou skrz na skrz všemi kontinenty.


V čem se intuitivní malování liší oproti ostatním technikám/metodám osobního růstu?

Liší se hlavně tím, že nemusíme pochopit obrazce, které vznikají na papíře. Velmi často se jedná o abstraktní malby, které ale mají tu obrovskou moc nás uvolnit a rozpustit vnitřní konflikty, aniž bychom je museli pojmenovat. Skoro by se dalo říci, že jen samotný fakt, že to dovolíme, léčí. Více není třeba.


Pro koho je intuitivní malování vhodné a pro koho se naopak nehodí?

Hodí se pro každého, kdo je ochoten si věnovat několik minut sám pro sebe. Je vhodná i pro ty, jež jsou ochotni připustit, že si mohou pomoci sami např. při nemoci. Zkusit to a věřit, je klíčem.Velikou výhodou je opravdu síla této jednoduché techniky. Napojení na naše vnitřní vedení, na vyšší Já, je tak silné, že naprostá většina lidí „najednou“ ví, co a jak mají malovat. Nehodí se pro akutní případy, kdy je potřeba vyhledat rychlou pomoc.


Jak zhruba probíhá intuitivní malování?

Samotné malování probíhá v ideálu nejprve definováním záměru. Buď pociťuji napětí, nebo mám bolesti v krku, cítím odpor někam jít, nebo třeba chci urovnat hádku s kamarádem. Když vím, co bych ráda malovala, nejdříve to na papír napíšu. Potom se na chvíli ztiším a dovolím mé bytosti, mým rukám, aby si vybraly pastelky, konkrétní barvy a začaly je nanášet na papír. U většiny lidí vznikne překvapivě snadno napojení, o kterém třeba pochybovali. Ponoří se do procesu a není třeba nic vymýšlet. Ruce berou pastelku za pastelkou a dá se říci, že stačí pozorovat, co nám před zraky vzniká. Pokud máme pocit, že je obraz hotový, je dobré ještě minutu počkat. Jestli se opravdu z nás již nic nevyplaví... jestli je klid, který se nám vrátil, symbolem konce.

Tato technika má své místo i pokud nemám problém, kterému bych se chtěla věnovat. Podobně jako omalovánky, i intuitivní malování může posloužit na odbourání stresu a dostat nás do klidného vnitřního rozpoložení.  


Kde se s technikou můžete setkat? 

Myslím, že v každém městě republiky se najdou dílny a průvodci, kteří se zabývají arteterapiemi. Ve světě mluvíme zcela jistě o milionech lidí. 

U některých těžších problémů je vhodné mít k dispozici objektivnější pohled člověka zvenku. Je to hlavně proto, že pokud se máme potkat např. s důvodem našeho selhání nebo s vlastním strachem, přítomná osoba nás může vhodně podpořit.


Moje osobní zkušenost s technikou.

Není tomu tak dávno, kdy jsem intuitivní malování využívala především pro mapování mého nitra. Díky malování jsem se dokázala dotknout vnitřních hranic a vidět, jakým způsobem je mohu uzdravit. Také jsem byla schopna přijmout veliké množství strachů a zpracovala jsem si bolavé zkušenosti, jenž mě dlouhodobě blokovaly a nedařilo se mi je vyřešit. 

Pro mne bylo výhodou, že jsem mohla malovat téměř kdekoli, a také, že jsem u toho mohla být v klidu sama, v bezpečném prostoru obývacího pokoje. 

Na tomto videu je patrné, jakým způsobem je možné aktivovat svoje čakry:
Čakry - jednoduchá technika, jak se podívat na stav našich čaker a zároveň je harmonizovat

A zde ukazujeme možnost, jak si lze pomocí intuitivního malování ošetřit vnitřní dítě:
Vnitřní dítě - jednoduchá technika - opět postačí chuť, čas a papír s pastelkami

Jestliže ještě váháte, doporučuji najít několik pastelek a zkusit si jen tak pro radost kroužit několik minut po papíře. Zadání může být skutečně tak prosté, jako:
"Chci se cítit lépe."

Děkuji, Silvia
Pro letacek.cz sepsala Silvia Skalová v dubnu 2023.
 

Další odkazy a články:

 
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s intuitivním malováním? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.
 

Autor článku: Silvia Skalová
"Jsem zvyklá chodit tmou a vnímat stíny."
Patřím k vysoce citlivým lidem. Primárně "neviděné" cítím a funguju jako médium. Dnes již dokážu tyto mé vjemy vhodně interpretovat.
Mým hlavním přáním je, aby každý v sobě našel svou sílu a dokázal jí důvěřovat, neb pak jej bude i vhodně podporovat a jeho život se promění.
www.skalacenter.com

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Rozvoj talentů.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).