Kineziologie

Další z Letáčkové série článků o metodách osobního růstu. Dnes se seznámíme s metodou Kineziologie. V článku se dozvíte co kineziologie je, jak probíhá, s čím a jak může pomoci a další zajímavé informace. Autorkou je kinezioložka Kamila Burdová.

Co je kineziologie

Je to jemná terapeutická metoda s holistickým přístupem k člověku. Pracuje s myslí a s emocionálním stresem na různých úrovních, v jeho samé příčině. Pomocí speciálních vyhodnocovacích technik umožňuje přesně zjistit kde je problém a co je potřeba udělat.

Kineziologie vychází z faktu, že mozek pracuje jako dokonalý počítač. Pokud vše funguje tak jak má, levá a pravá mozková hemisféra spolu spolupracují a vyměňují si energetické impulsy. K nesprávné komunikaci mezi hemisférami může dojít kvůli prožitým traumatům či nepříjemným zážitkům s negativní emocí. Reakce na takové prožitky pak nabývají formy neurologických blokád, které zabraňují správnému efektivnímu jednání. Bez našeho vědomého přičinění, naprosto automaticky, opakujeme stále stejné (někdy destruktivní) reakce, které nám škodí duševně i tělesně. Kineziolog dokáže tyto blokády vyhledat, uvolnit, a tak nastolit rovnováhu v systému. Velkou předností kineziologie je, že pracuje především s podvědomou a nevědomou částí mysli. 

Jak a kde technika vznikla 

Kineziologie vznikla ve Spojených státech v 60 letech. Jako první se kineziologií zabýval chiropraktik George Goodheart. Vypozoroval souvislosti mezi funkcí svalů a zdravím člověka. Svoje poznatky rozvíjel a tak vznikla Škola aplikované kineziologie v roce 1973. Na jeho znalosti navázal v roce 1976 Gordon Stoke a dál obor rozvíjel. Ke své práci přizval Daniela Whitesida a spolu vytvořili koncept Three in One. Metoda je zaměřená na integraci těla, mysli a ducha.  Odtud pochází "svalové testování", které se používá v různých oborech.

Výhody oproti jiným technikám

Velkou předností kineziologie je, že oslovuje především podvědomou a nevědomou část mysli. Pracuje s napětím svalů těla. Svaly reagují na podněty - otázky kineziologa a tím posílají terapeutovi jasnou odpověď. Tento proces klient nemůže ovlivňovat a tak se dostaneme k tématům, ke kterým nemáme přístup v racionální mysli. Komunikací s tělem oslovíme skutečnou pravdu, osobní stín či trauma. Každý z nás má v sobě svůj potenciál informací o nás samých. Žádná jiná autorita neví nic o naší vnitřní pravdě. Naše tělo, mysl i duše obsahuje všechny odpovědi na naše otázky a touto metodou se tak člověk může přiblížit sám k sobě a ke své vnitřní pravdě.

Díky ní také můžeme proniknout do problematiky rodových linií a :
  • uvědomit si opakující se vzorce v klientově rodině
  • odhalit počátek problémů, které se předávají po generace
  • a problémy uvolnit

Pro koho je kineziologie vhodná 

Metoda je jemná a šetrná pro většinu lidí, kteří chtějí přijmout zodpovědnost za svůj život. Pro ty, kteří chtějí zlepšit své zdraví, vztahy a životní spokojenost. Metoda může být použita u lidí různého věku včetně těhotných žen a dětí. U dětí se do 5 let se pracuje přes prostředníka, zpravidla to bývá maminka, která je silně propojená s dítětem. Metoda nenahrazuje akutní lékařskou péči. 
 
Kamila Burdová - Rozhovor o Kineziologii a Bachových esencích - 20.6.2021

Jak probíhá konzultace

Na začátku konzultace je rozhovor o tématech, kvůli kterým se klient rozhodl přijít. Pak následuje testování a hledání příčiny, traumat a opakujících se nevhodných vzorců chování. Pro získání informací z našeho podvědomí používá konzultant jednoduchý kineziologický test, který funguje na základě svalového tonusu (napětí). Pomocí tohoto testu dostává informace a odpovědi z buněčné paměti. Tyto informace pomáhají k objasnění příčin potíží v životě klienta. K uvolnění energetických blokád a k nastolení rovnováhy v těle se používají speciální korekční techniky a cvičení.

Kineziologie je metoda, která nám pomáhá pochopit témata, ke kterým nemáme přístup v naší bdělé racionální paměti. Buněčná paměť našeho těla je jako banka myšlenek a energetických informací. Vše, co jsme kdy slyšeli, četli a prožili, se uložilo do systému. Mozek nerozlišuje mezi minulostí a přítomností. A aniž bychom si to uvědomovali, svůj život často stavíme na podvědomých informacích, postojích a přesvědčeních, které jsme převzali od svých nejbližších. Např. od rodičů, známých, ze školy.

Kolik lidí ve světě a v ČR praktikuje nebo má zkušenost s metodou?

Metoda je rozšířená po celém světě. Centrem kineziologů je Mezinárodní asociace specializovaných kineziologů, IASK, která v současné době eviduje 19 doporučených kineziologických metod. 

Moje cesta ke Kineziologii

K této metodě jsem se dostala skrze svoji dceru před 17lety (letos je rok 2021). Její chronické zdravotní potíže mě přiměly k přemýšlení o tom, jak jí pomoci. V jeden okamžik mě má tchýně a kamarádka řekly o této metodě. To pro mne bylo znamením a já se rozhodla jít touto cestou. Nejdříve jsem sama začala navštěvovat kineziologické konzultace. Metoda mě zaujala natolik, že jsem se rozhodla tento obor vystudovat. Fascinovalo mě téma trans-generačního přenosu a postupné odkrývání traumat rodové linie matka a dcera. A tato cesta vedla (a stále mě vede) k mému zdraví, zdraví mé dcery a souladu celé rodiny.

S čím vám může kineziologie pomoci

  • když nejste schopní na vědomé racionální úrovni najít odpověď na příčiny nezdarů Vašeho života
  • když se nemůžete pohnout z místa a dokola se Vám opakují stále stejné situace
  • když Vás sužují strachy, úzkosti nebo jiná omezení
  • pokud se potřebujete uvolnit po traumatických zážitcích – například jako je operace, rozvod, úmrtí, nehoda 
  • pro urychlení léčby zdravotních potíží jako jsou bolesti hlavy, zad a kloubů, alergie, chronických onemocnění a jiných potíží
  • do určité míry odstraňuje různé druhy závislostí a fobií
  • u dětí uvolňuje stres z prenatálního období a porodu, ale také z jeslí a školek
  • pomáhá k nalezení vlastní sebedůvěry a životní cesty
  • pomáhá při řešení neshod ve vztazích

Resume

Metoda Kineziologie a Bachovy esence mě natolik uchvátily, že se staly mocnými pomocníky na mé životní cestě. Ráda vám zprostředkuji vaše první (nebo i sté :)) setkání s nimi. 

Další odkazy:

 
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s Kineziologií? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Autorka článku: Kamila Burdová
Konzultant * Kineziolog.
Nabízím konzultace v oboru kineziologie One Brain a Bachovy esence jako podpůrný prostředek ke kineziologii. Věřím, že moje první setkání s tímto alternativním oborem nebylo náhodné. Objevila jsem ho ve chvíli, kdy jsem chtěla pomoct s uzdravením své dcery. Obě dvě jsme trpěly chronickým dědičným onemocněním. Medicína nám ale nabízela pouze udržovací a částečné řešení. www.kamilaburdova.cz 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Zdraví a léčení.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).