Napište svůj komentář
🥕 Pečená mrkev na medu a zázvoru. Recept.
Zapomeň na rozvařenou mrkev! Tahle mňamka uspokojí i nejnáročnější gurmány a je úplně jednoduchá. Křupavá, sladká a zároveň pikantní. Vyzkoušej jí ještě dnes. V hlavní roli mrkev a zázvor.
Myslím si, že tě překvapí jednoduchost přípravy i vysledná chuť. A časově pro cca 4 osoby vaření zabere maximálně kolem 40 minut, včetně přílohy a nějaké bílkoviny k tomu.
Ingredience:
- 800 g mrkve (4 větší mrkve)
- 2 lžíce olivového oleje (nebo másla)
- 1–2 lžíce tekutého medu
- 1 lžička nastrouhaného (makrájeného) čerstvého zázvoru (nebo ½ lžičky sušeného)
- 1 lžíce citronové nebo pomerančové šťávy
- sůl, čerstvě mletý pepř
- pár snítek tymiánu nebo rozmarýnu (volitelné)
- špetka chilli nebo kurkumy pro barvu (volitelné)
Postup:
- Zapni varnou konvici s vodou - na brambory nebo jinou přílohu.
- Zapni troubu a předehřej jí na 200 °C.
- Mrkev + brambory očisti - já mám nejraději jen vykartáčkovat, NEloupat.
- Brambory nakrájej na kostičky, dej do hrnce a začni vařit.
- Mrkev hoď do robotu a nakrájej na kolečka. Nebo - jen rozkroj na půl a nakrájej na větší kusy.
- Na mrkev v míse postupně nalévej a sypej: olej, med, zázvor, citrónovou šťávu, sůl, pepř a bylinky. Promíchej, přendej na plech a dej péct. Plech můžeš vyložit pečicím papírem.
- Peč 25–30 minut, dokud není mrkev měkká a lehce zkaramelizovaná. Já ze začátku trošku přidám na teplotě, aby se některé mrkvičky lehce "přižehly" :) Občas promíchej.
💡 TIP
Vaříš-li třeba jen pro sebe, nebo menší množství, zkus použít horkovzdušnou fritézu. V ní to bude úplná rychlovka.
Servírování aneb co se hodí k pečené mrkvi na medu a zázvoru
🌿 Skvělá je teplá i studená. Můžeš ji posypat opraženým sezamem, nasekanými ořechy nebo čerstvými bylinkami. Parádně ladí s bramborovou kaší, pečeným tofu nebo tempehem. 🥔 Přílohy:
- Bramborová kaše – milují hlavně děti. Jemná, máslová, krásně vyváží sladkost mrkve.
- Pečené nebo šťouchané brambory – milují spíš dospělí.
- Kuskus nebo bulgur – promíchaný s olivovým olejem, petrželí a citronem. Mají rádi spíš vegetariáni.
- Rýže jasmínová nebo basmati – dodá lehkost a exotický nádech. Top pro všechy, dietní a nezatíží.
- Quinoa – ideální, pokud chceš jídlo výživné a bezlepkové.
- Smažené marinované tofu nebo uzený tempeh – nejjednodušší na přípravu. Jen nakrájíš a osmahneš na pánvi.
- Grilovaný nebo pečený sýr halloumi – krásně kontrastuje s karamelizovanou mrkví.Bílý jogurt nebo řecký dip s česnekem – ochladí chuť a zjemní zázvor.
- Grilovaný losos nebo pstruh – jemné maso s medem a zázvorem ladí skvěle.
- Pečené kuře s citronem – pro sytější variantu.
- Sezamová semínka nebo nasekané ořechy (vlašské, kešu) – přidají křupavost.
- Čerstvé bylinky – petržel, koriandr nebo máta.
- Zálivka z bílého jogurtu, citronu a česneku – lehká, osvěžující.
Dobrou chuť!
Magdalenka z Lažan,
říjen 2025
říjen 2025
Další recepty a info od Magdalény:
- Další mé recepty a články nejen o vaření - najdete tady na Letacek.cz
- Staré recepty najdete na původním blogu - blog.dotknise.cz - jen se tam špatně hledá. Odkazy na vybrané recepty podle období posílám mailingem.
- Chcete dostávat recepty a jiné mnou vybrané inspirace do vašeho e-mailu? Napište na e-mail joy@dotknise.cz. Tipy posílám maximálně 2x za měsíc a můžete se kdykoliv odhlásit.
- Jestli se vám líbí má práce a inspirace a chcete jí finančně ohodnotit, budu potěšena.
Výzva od redakce Letacek.cz- Chcete dostávat jak recepty, tak tipy z oblasti osobní růstu, pozvánky na zajímavé akce, info o slevách a další z našeho portálu?,Registrujte se tady na Letacek.cz. Mail se posílá maximálně 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
- Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nemáte tu ještě své nabídky, založte si svůj profil a pak vytvořte akce i nabídku individuální práce. Základní propagace je zdarma. Nápovědu najdete vpravo nahoře na stránce v Menu.
❤
Pro sdílení použijte prosím nová vyjíždějící tlačítka vlevo (na mobilu dole) na stránce. Pokud se tlačítka nezobrazují, odrollujte trochu níž.