Napište svůj komentář

Zpět na článek
Anti-spamová kontrola, zapište do políčka níže číslici pět

🥕 Pečená mrkev na medu a zázvoru. Recept.

Zapomeň na rozvařenou mrkev! Tahle mňamka uspokojí i nejnáročnější gurmány a je úplně jednoduchá. Křupavá, sladká a zároveň pikantní. Vyzkoušej jí ještě dnes. V hlavní roli mrkev a zázvor.

Myslím si, že tě překvapí jednoduchost přípravy i vysledná chuť. A časově pro cca 4 osoby vaření zabere maximálně kolem 40 minut, včetně přílohy a nějaké bílkoviny k tomu.


Ingredience:

  • 800 g mrkve (4 větší mrkve)
  • 2 lžíce olivového oleje (nebo másla)
  • 1–2 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička nastrouhaného (makrájeného) čerstvého zázvoru (nebo ½ lžičky sušeného)
  • 1 lžíce citronové nebo pomerančové šťávy
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • pár snítek tymiánu nebo rozmarýnu (volitelné)
  • špetka chilli nebo kurkumy pro barvu (volitelné)


Postup:

  1. Zapni varnou konvici s vodou - na brambory nebo jinou přílohu.
  2. Zapni troubu a předehřej jí na 200 °C.
  3. Mrkev + brambory očisti - já mám nejraději jen vykartáčkovat, NEloupat.
  4. Brambory nakrájej na kostičky, dej do hrnce a začni vařit.
  5. Mrkev hoď do robotu a nakrájej na kolečka. Nebo - jen rozkroj na půl a nakrájej na větší kusy.
  6. Na mrkev v míse postupně nalévej a sypej: olej, med, zázvor, citrónovou šťávu, sůl, pepř a bylinky. Promíchej, přendej na plech a dej péct. Plech můžeš vyložit pečicím papírem.
  7. Peč 25–30 minut, dokud není mrkev měkká a lehce zkaramelizovaná. Já ze začátku trošku přidám na teplotě, aby se některé mrkvičky lehce "přižehly" :) Občas promíchej.

💡 TIP
Vaříš-li třeba jen pro sebe, nebo menší množství, zkus použít horkovzdušnou fritézu. V ní to bude úplná rychlovka.


Servírování aneb co se hodí k pečené mrkvi na medu a zázvoru

🌿 Skvělá je teplá i studená. Můžeš ji posypat opraženým sezamem, nasekanými ořechy nebo čerstvými bylinkami. Parádně ladí s bramborovou kaší, pečeným tofu nebo tempehem. 

🥔 Přílohy:
  • Bramborová kaše – milují hlavně děti. Jemná, máslová, krásně vyváží sladkost mrkve.
  • Pečené nebo šťouchané brambory – milují spíš dospělí. 
  • Kuskus nebo bulgur – promíchaný s olivovým olejem, petrželí a citronem. Mají rádi spíš vegetariáni.
  • Rýže jasmínová nebo basmati – dodá lehkost a exotický nádech. Top pro všechy, dietní a nezatíží.
  • Quinoa – ideální, pokud chceš jídlo výživné a bezlepkové.
🧀 Bílkoviny:
  • Smažené marinované tofu nebo uzený tempeh – nejjednodušší na přípravu. Jen nakrájíš a osmahneš na pánvi. 
  • Grilovaný nebo pečený sýr halloumi – krásně kontrastuje s karamelizovanou mrkví.Bílý jogurt nebo řecký dip s česnekem – ochladí chuť a zjemní zázvor.
  • Grilovaný losos nebo pstruh – jemné maso s medem a zázvorem ladí skvěle.
  • Pečené kuře s citronem – pro sytější variantu.
🌸 Dochucení a doplňky:
  • Sezamová semínka nebo nasekané ořechy (vlašské, kešu) – přidají křupavost.
  • Čerstvé bylinky – petržel, koriandr nebo máta.
  • Zálivka z bílého jogurtu, citronu a česneku – lehká, osvěžující.
Věřím, že si tuhle pochutku vychutnáš s celou svou rodinou a sklidíš ovace.

Dobrou chuť!
 
Magdalenka z Lažan
říjen 2025  


Další recepty a info od Magdalény:

  • Další mé recepty a články nejen o vaření - najdete tady na Letacek.cz
  • Staré recepty najdete na původním blogublog.dotknise.cz  - jen se tam špatně hledá. Odkazy na vybrané recepty podle období posílám mailingem. 
  • Chcete dostávat recepty a jiné mnou vybrané inspirace do vašeho e-mailu? Napište na e-mail joy@dotknise.cz. Tipy posílám maximálně 2x za měsíc a můžete se kdykoliv odhlásit.
  • Jestli se vám líbí má práce a inspirace a chcete jí finančně ohodnotit, budu potěšena.
     
      
     
    Výzva od redakce Letacek.cz
    1. Chcete dostávat jak recepty, tak tipy z oblasti osobní růstu, pozvánky na zajímavé akce, info o slevách a další z našeho portálu?,Registrujte se tady na Letacek.cz. Mail se posílá maximálně 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
    2. Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nemáte tu ještě své nabídky,  založte si svůj profil a pak vytvořte akce i nabídku individuální práce. Základní propagace je zdarma. Nápovědu najdete vpravo nahoře na stránce v Menu.