PSYCH-K®

Co je metoda PSYCH-K®, kdo ji objevil, jak vypadá sezení, co vše tato poměrně mladá technika umí a další se dozvíte v článku od Kamily Gaii Pospíchalové. Další z Letáčkové série článků o technikách osobního růstu.

Co je to PSYCH-K®

PSYCH-K® metoda je přeprogramovávání podvědomých přesvědčení. Je to technika, která velmi jednoduše a efektivně balancuje nepodpůrná podvědomá přesvědčení na pomáhající. Pomocí kineziologického testu a několika specifických technik vede k balancování těchto již nesloužících omezujících přesvědčení. Pokud někdo v životě neustále zažívá trable v některé oblasti, je možné, že jeho systém stále jedná na základě nějaké podvědomého přesvědčení, které konkrétní osoba na vědomé úrovni nevnímá.


Jak tato technika vznikla?

PSYCH-K® metodu přinesl světu Robert M. Williams v Denveru, Colorado na začátku roku 1989. Rob Williams vystudoval filozofii na Univerzitě Kalifornie v Los Angeles a poradenství na Univerzitě Kolorádo. Je prezidentem The Myrddin Corporation a ředitelem PSYCH-K® Centre International.

Rob Williams pracoval na významných manažerských pozicích prvních 14 let své kariéry. Poté následoval svou touhu po spirituálnějším životě a rozhodl se zaměřit na profesionální psychoterapii. Výsledky práce tradičními psychoterapeutickými metodami ho ale neuspokojovaly. Jako člověk s korporátním zázemím byl zaměřený na výsledky. Vnímal, že potenciál klientů zlepšit svůj život je daleko větší. A tak začal hledat efektivnější způsoby práce. Studoval mnoho starobylých i moderních metod, které vedou lidi k opravdové změně. Jeho intuice a schopnost vnímat souvislosti ho dovedla k "objevení" nové metody. Obdržel jednotlivosti této metody doslova shora. Proto se také Rob Williams sám označuje pouze za zprostředkovatele PSYCH-K®, nikoliv za jejího autora. 

Začal PSYCH-K® používat nejprve na sobě, blízkých lidech a poté i na svých klientech. Sklízel ohromné výsledky a tak začal metodu šířit a vyučovat. Nyní je po světě zhruba 43 certifikovaných instruktorů PSYCH-K® a jejich počet stále vzrůstá. Po celém světě je tato metoda používána jako bezpečná a efektivní. Vede lidi ke skutečné změně podvědomých přesvědčení z omezujících na pomáhající.


V čem se PSYCH-K® liší od ostatních technik osobnostního růstu?

Tato technika se liší od ostatních jednoduchostí a velkou efektivitou. Už po jednom, nebo pár sezeních uvidíte změnu. Začnete se cítit jinak a vaše kroky začnou vyšlapávat novou cestičku životem. Je to tím, že pracujete na úrovni vašeho podvědomí. Není to žádné povídání o problémech či retraumatizace a ani šťourání v minulosti. Jednoduše nalezneme to, co neslouží a nahradíme tím, co bychom rádi místo toho. Zní to až neuvěřitelně, že? 


Pro koho je technika vhodná?

Technika je vhodná pro všechny lidi, kteří chtějí v životě opravdovou změnu. 


Jak probíhá sezení?

Ještě před tím, než se na sezení (na individuální setkání s terapeutem a práci s danou technikou) vydáte, je vhodné popřemýšlet o záměru vašeho sezení. Je dobré si ujasnit, s kterými oblastmi života nejste spokojeni. Kde ve vašem životě máte pocit, že to nejde tak, jak byste chtěli. V úvodu sezení jasně definujeme záměr a na jakém přesvědčení budeme pracovat. Nejvhodnější čas na sezení je 90 minut. Za tuto dobu je možné stihnout 2-4 balancy. Tak se nazývá dílek této práce. Záleží na schopnosti vašeho podvědomí přijímat změny. Na konci sezení spolu s facilitátorem sestavíte akční plán. To je proto, aby se změny v podvědomí zakotvily i ve vašem fyzickém světě. Zvědomíte si tak například, jak vypadá váš život po balancu. Sezení probíhá naživo, je možné absolvovat i sezení on-line.
Kamila Gaia o svých zkušenostech s PSYCH-K


Kde se s technikou můžete setkat?

Velmi doporučuji vyzkoušet metodu na jednom sezení. Můžete přijít k některému s vyškolených facilitátorů tady v Čechách. Jsem jedním z nich :). Určitě doporučuji i přímo Simonu Hovadíkovou, která PSYCH-K do Čech přinesla. www.simonaskaikru.cz

Přednášky o této metodě jsou už na některých českých festivalech. Jedním z nich je Evolution.

Velkým propagátorem této techniky je Bruce Lipton. V Čechách vyšly tři jeho knihy: Líbánkový efekt, Biologie víry a Spontánní evoluce. Mnoho videí i informací naleznete na youtube.

Video přímo se zakladatelem Robem Williamsem v angličtině můžete zhlédnout tady  Zajímavý je také rozhovor se Simonou Hovadíkovou v českém jazyce o metodě PSYCH-K tady.


Moje osobní zkušenost s PSYCH-K®

Už se vám někdy stalo, že jste chtěli pracovat na vztazích a přivedlo vás to k vašemu vlastnímu nevyřešenému tématu? V roce 2018 jsem měla několik sezení se Simonou Hovadíkovou. Zpracovávaly jsme hojnost, pracovní a vztahová témata. Při jednom sezení jsme narazily na omezující přesvědčení. Není pro mě bezpečné být ženou. Při testu není pro mě bezpečné být matkou se mi zvedlo obočí. Tohle téma mám přece vyřešené, já děti mít nechci. Vybalancovaly jsme moje ženství a tématu mateřství věnovaly jedno celé další sezení.

To bylo v létě 2018. Na moje téma mateřství jsme si posvítily důkladně. Chtěla jsem do něj vnést jasno, ať už to dopadne jakkoli. Objevily jsme přesvědčení a strach z toho mít dítě, abych na něj nebyla sama. Nechtěla jsem způsobit další bytosti to, co jsem sama musela jako dítě prožít. Ze sezení si vzpomínám už na jediné, a to, kdy mě Simona provedla "vizualizací" a setkáním s mým nadvědomím. Prožila jsem velmi živě pocit, jaké to je držet své miminko v náručí. Zažila jsem tam skutečnou lásku bez podmínek ke svému dítěti. Byl to tak silný zážitek, že jsem doslova oněměla. Několik týdnů jsem nechala působit tento zážitek a pak začala v životě dělat aktivní kroky k našemu miminku. 

V srpnu 2019 jsme měli s mužem svatbu a do tří měsíců počali našeho syna, který se narodil v srpnu 2020. Zažívám s ním naprosto stejné pocity, které jsem měla v onom sezení. Jsem si jistá, že bez sezení PSYCH-K by tu můj syn nebyl a já byla stále přesvědčená, že není bezpečné být matkou. 

Díky této silné zkušenosti jsem si už s miminkem v bříšku sama udělala kurz.  Mohu tak na denní bázi pracovat se sebou i se svými blízkými. Dává mi velký smysl pomáhat i dalším lidem k opravdové změně. 


Slovo na závěr

Ve světě osobního růstu se pohybuji více jak deset let. Prošla jsem velké množství různých terapií, sezení, workshopů a seminářů. PSYCH-K je ale v tom všem špička ledovce. Lépe řečeno práce na ledovci, který není vidět. Vnímám, že většina změn, které se v mém životě za poslední čtyři roky staly, byly právě díky PSYCH-K. Velmi doporučuji všem lidem, kteří udělali už hodně práce, ale v každodenním životě stále nezažívají to, po čem touží. 

Kamila Gaia, červenec 2021

Další odkazy:

 
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s PSYCH-K®? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Autorka článku: Kamila Gaia Pospíchalová
Průvodkyně žen k vnímavosti a vitalitě.
Mám za sebou dvanáctiletou zkušenost své vlastní ženské cesty. Naučila jsem se starat se o svou duši a stejně tak o svoje tělo. Teprve až vyladěný celý nástroj hraje harmonickou hudbu. ❤️
www.kamilagaia.cz  * Facebookové stránky ZeMě ve Mě * Instagram ZeMe.ve.Me

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Sebepoznání.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).