Osobní transformace Martina Chvátalová. Human design.

Jak může Human Design změnit a ulehčit život člověka? Otevřené sdílení Martiny Chvátalové o její životní vášni, Human Designu a o tom, jak jí transformoval život. Další příběh ze série o osobní transformaci.

Copyrights: Jovian Archive

Jak to všechno začalo

Human Design systém jsem potkala, když mi bylo něco přes 20. Psal se rok 2010 a já zažívala první hluboká zklamání v osobním životě. Neměla jsem nejmenší ponětí, kdo jsem a co tady dělám. Měla jsem pocit, že mi něco chybí, že bych se měla změnit, aby mě druzí měli rádi. Byla jsem vychovávaná tak, že je důležité, aby se mnou všichni byli spokojení, ale na tom, jak se cítím uvnitř zase tolik nezáleží. Snažila jsem se, abych v ničem nevyčnívala z řady, hlavně plnila své povinnosti a byla tzv. „hodná holka“, co vystuduje vysokou školu a najde si nějaké dobré zaměstnání. Něco mi říkalo, že život musí mít nějaký hlubší smysl, než co jsem dosud znala, a tak jsem se začala zabývat meditací, jógou a různými sebepoznávacími technikami. Hledala jsem odpovědi na různé otázky, které mě nasměrovaly až ke knihám indického mistra Osha a jeho učení.


První setkání s Human Designem

Při jedné mojí cestě po Asii jsem úplnou náhodou potkala ženu, která mi představila Human Design (HD). Chtěla znát jen čas, datum a místo mého narození. Ukázala mi grafickou mapu - můj Bodygraf a řekla mi k tomu pár vět. Objednala jsem si u ní obratem osobní výklad. Ten trval asi 2 hodiny a já jsem byla v šoku. Po tom všem “hledání” jsem měla pocit, že konečně někdo “vidí” moje vnitřní dilemata a dokáže je přesně popsat.

Nechápala jsem, jak je možné, že někdo, koho vůbec neznám, dokáže z obrázku vyčíst to, co jsem na nějaké úrovni prožívala, ale nedokázala jsem to sama pro sebe uchopit. Dozvěděla jsem se, jaké charakteristiky jsou mi od narození dané, jsou konzistentní, a proto se na ně mohu v životě spoléhat.

Taky jsem se dozvěděla, v čem jsem velmi ovlivnitelná a zranitelná - v mém případě to byly právě nestálé emoce, způsob myšlení a vyjadřování. Právě tomu jsou ve svém životě přikládala velkou důležitost a snažila se to vykompenzovat tím, že jsem se prezentovala jako intelektulální osoba, která “má jasno” na mentální rovině a umí své myšlenky velmi chytře vyjádřit.

Rovněž jsem se snažila být vždy společensky a emocionálně otevřená, abych náhodou někoho nezklamala nebo si o mě ostatní nemysleli nic špatného. Snaha zavděčit se ostatním a dělat taková rozhodnutí, abych se vyhnula konfrontaci a pravdě, bylo něco, co mě provázelo celý život. Téměř chronicky jsem se bála jakékoliv nepříjemné emocionální reakce okolí, a proto se také vždy vyhýbala jakýmkoliv nepříjemnostem, zejména co se týče lidí, které jsem považovala za „autority“. Když jsem se dozvěděla, že “vyhýbání se konfrontaci a pravdě” je kompenzační strategie otevřeného centra Solar Plexus (jako v mém případě), nemohla jsem tomu uvěřit. Znělo to jako špatný vtip. 

Výklad mi přinesl velkou úlevu a v kontextu toho, co jsem tenkrát o sobě (ne)věděla, jsem konečně dostala odpovědi na moje otázky. V tu chvíli jsem se přestala  zabývat dalšími technikami a začala se dívat víc dovnitř, začala jsem se vracet sama k sobě a ke svému tělu. Human Design mi ukázal, že moje rozhodovací autorita není moje mysl (jak jsem si celý život myslela), ale sídlí v mém těle v oblasti podbřišku. Je přímo propojená s mojí intuicí a instinktem, jinými slovy se spontánní reakcí mého těla, které vždy ví, co je pro mě správné a co ne.


V čem a jak mě Human Design pomohl

Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, co to znamená, rozhodovat se spontánně v reakci podle pocitu v těle, ale po čase jsem to začala aplikovat v praxi. Respektive jsem si začala všímat situací, kdy se řídím tím, co mi říká tělo a kdy dělám mentální rozhodnutí, a jaký je v tom rozdíl. A rozdíl to opravdu byl. Mentální rozhodnutí mi nikdy nepřinesly to, co jsem si od nich slibovala. Naopak se téměř vždy dostavilo zklamání a frustrace. Naopak vše, co se odehrálo neočekávaně, spontánně v reakci mi přinášelo radost a spokojenost.

Musím se ale přiznat, že to nebyl vůbec jednoduchý proces. Říká se, že se všechny buňky se v těle promění každých 7 let. Stejně tak dlouho trvá i proces tzv. “odpodmiňování”, tedy zbavování se nefunkčních vzorců chování a myšlení, které si mysl vytvořila, aby vykompenzovala ty aspekty naší přirozenosti, v kterých jsme nestálí. To ovšem neznamená, že nám také chybí. I když nemám např. definované centrum emocí, neznamená to, že žádné emoce necítím. Naopak, cítím je velmi silně, ale vím, že jsou velmi proměnlivé podle toho, s kým zrovna jsem. Proto se na ně nemůžu spoléhat, když se o něčem rozhoduji, ale ani se jim vyhýbat. 

Mnozí z nás to tak mohou mít. Celý život se můžeme snažit napravit něco, co vlasně není rozbité. Proto to nedokážeme spravit. Je potřeba to nejdřív uvidět a přijmout, protože ve skutečnosti s námi není nic špatně.

Součástí procesu „odpodmiňování“ bylo postavit se věcem tak, jak jsou, jakkoliv to bylo nepříjemné. Právě konfrontace s realitou, s vlastními stíny a frustrací byly prvními a nevyhnutelnými kroky ke změně a sebepřijetí. I přesto, že jsem HD po návratu do ČR velmi intenzivně studovala a měla všechny nezbytné informace ohledně toho, jak dělat „správná rozhodnutí“ v souladu s mojí vnitřní autoritou v těle, stejně jsem se pořád musela vypořádávat s myslí plnou pesimismu a s vlastními omezeními. Začala jsem ale víc a víc naslouchat svému tělu. Ted zpětně ani nedokážu říct, jak by můj život vypadal, kdybych HD neznala. Co ale vím jistě je, že jsem byla ušetřena spousty dalšího zbytečného utrpení a pocitů viny. 


Co mi můj životní experiment s Human Designem dal?

Dal mi možnost mít se ráda a přijmout se taková, jaká jsem. Naučila jsem nevěřit všemu, co mi říká moje mysl o tom, co bych měla na sobě změnit, co bych měla dělat jinak nebo jaká bych měla být, aby mě ostatní měli rádi. Když je potřeba, do konfrontace jdu. Vím, jak dělat rozhodnutí, která jsou pro mě správná podle toho, co mi říká moje tělo. Vím, že trpělivost je nezbytná na cestě k jakékoliv transformaci a že žádné "zkratky" nefungují. Důvěřuju sama sobě v tom, že co je pro mě, tak ke mně přijde a nemusím to nikde hledat. Vím, že nemám na výběr v tom, jaká jsem, ani v tom, co mě baví nebo frustruje. Pozoruji sebe sama a svět kolem sebe, jakový jaký je, aniž bych potřebovala něco měnit. Změna se stane ve chvíli, kdy se stane, bez ohledu na moji vůli.

Vím, že nemám kontrolu nad tím, co bude nebo nebude a jsem s tím ok. Poslouchám svoje tělo a dopřávám sama sobě to, co mi dělá dobře. Můj život se stal mnohem jednodušší a zároveň naplněnější, protože jsem přestala plýtvat energií na věci, které mě frustrují a na které nemám energii. Dělám to, co mě baví a jsem vděčná, že jsem měla možnost potkat HD a díky němu opravdu změnit pohled sama na sebe a svůj život jako takový.  


Martina Chvátalová,  duben 2022

Další odkazy:

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s Human Designem? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.
 

Autorka článku: Martina Chvátalová
Human Design jsem potkala v roce 2009. Od té doby jsem absolvovala různé kurzy, od základních až po profesionální. Nabízím výklady individuální, párové a také výklady pro děti. V blízké budoucnosti kurzy “Žít svůj design.” ~ www.martinachvatalova.com 
~ Facebookové stránky Human Design - Martina Chvatalova
~ Instagram @human_design_mch

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Sebepoznání.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).