Co získáte jenom na živém semináři a nikdy ne na on-line akci

Semináře vedu nebo se podílím na jejich vedení už skoro 15 let. Prošel jsem si postupně všemi posty, které u tohoto typu akcí existují. Byl jsem samozřejmě nejprve účastníkem, pak asistentem, chvíli dokonce i pořadatelem a nakonec jsem začal semináře sám vést. Zcela souzním s mým učitelem Thomasem Greinerem, který mi kdysi řekl, že: "Jako účastník semináře jsem na intenzitě 1, jako asistent jsem na 3 a jako lektor na intenzitě 10."

Intenzita je nejvíc

Jelikož mám intenzitu, divokost a totálnost velice rád, každou z těchto pozic jsem si velice užil. A zde jsem u základního rozdílu mezi on-line seminářem (chcete-li webinářem) a seminářem naživo. Je to intenzita. Intenzita je vždy spoluvytvářena lektorem, samozřejmě též tématem a zapojením se účastníků do procesu. Právě z toho důvodu každému, kdo vyhledá moje služby, říkám: "Kolik do toho dáš, tolik i dostaneš." Ani sebelepší lektor nebo téma sami nevytvoří náboj procesu. Právě zapojení účastníka je to, co umí dostat proces do hloubky, upřímnosti a poctivé práce.
 

"S intenzitou se to má tak, že příliš malá (nesmělá a opatrná) nebo naopak příliš velká (přehnaná či přepjatá) intenzita nedovoluje potkat se se sebou. Neuslyšíš se ani v jednom případě. Doslova se mineš a nevíš o sobě."

Vladimír Münz

Bezpečí, nebo proces?

Další překážkou je distanc, který obrazovky počítačů nebo mobilů vytváří. Prostě nejsme spolu v jedné místnosti. Toto určité "stání stranou" umožňuje mít odstup a hlavně zůstávat ve své komfortní zóně známého. Jenže pokud chci žít a dělat věci stejně, jen těžko mohu očekávat jiné výsledky.

Potkat se se sebou

Webinář dále bere možnost se opravdu s druhými a potažmo i sama se sebou potkat. Nemáme prostě možnost prohodit s druhým pár slov o pauze. Soukromě se zeptat lektora. Mám pro to takový obraz. Přijde mi to, jako by měl každý svou loďku, kterou zná, a maximálně se stane, že všechny tyto jednotlivé loďky plují stejným směrem. Nicméně seminář, kde jsme všichni v jedné místnosti, je jako být na jedné lodi. To propojení, vzájemnost a třeba i nevědomá, ale stálá spolupráce, úsilí a záměr jsou velkým palivem pro změnu. A na webináři až na vzácné výjimky na jedné lodi nejsme.

Bez těla to nepůjde

Tento typ práce stojí a padá na pocitu důvěry a bezpečí. Takže pro lidi, kteří mají silnou potřebu mít nad procesem kontrolu, neustále si držet pocit bezpečí, je webinář "bezpečnější". Na webináři se jde snáze "schovat". To na semináři nejde. I když budeš mlčet a málo se zapojovat, stále mluví tvé tělo, jeho výraz, postoj...

"Komfort" webináře je vykoupen velkou varietou cen, které můžeš zaplatit:
  • spontaneita - přes monitor se fakt nejde okamžitě zapojit, přihlásit s dotazem...
  • opravdovost - webináře poskytují komfort domácího prostředí a často i vypnutých obrazovek. To už musíš být velmi odhodlaný, abys do toho šel naplno.
  • tělesnost - bez řeči těla, mimiky, grimas a postojů nejde mít plnohodnotný proces
  • hloubka prožitku a uvědomění
  • převáží snaha porozumět tomu nad potřebou si to prožít

Moje osobní postřehy

Cítím se plně vybaven pro jakoukoliv komunikaci s lidmi. Počínaje psaným a telefonickým kontaktem až po osobní setkání. Jelikož miluji hloubku a upřímnost, dávám dlouhodobě přednost fyzickému setkání. Vím, že naplňuje moje potřeby nejvíce. Jsem nejméně v rozporu sama se sebou. Doporučuji každému, ať si vyzkouší různé formy setkání a najde si tu svou. Určitě bych nedoporučil podlehnout módě či dokonce pocitu, že teď to bez on-linu nepůjde. Každý máme jiné talenty i nástroje k jejich realizaci.

Další odkazy

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s online akcemi? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Vladimír MünzAutor článku: Vladimír Münz (1970)
Konzultant, průvodce změnou a městský šaman
Moje motta: „Probouzím v lidech chuť žít svobodně a objevit svou vizi“ a „Pomáhám lidem obnovovat vztahy díky obnovení vztahu k sobě samému.“
  • 4letý trénink Mužská síla (Thomas Greiner, SRN)
  • roční výcvik v Rebalancingu (Satyarthi Peloquin, USA)
  • 5letá praxe s klienty Seznamky Náhoda
Specializace: mužský seberozvoj a dynamika vztahů. Párová terapie s Michaelou Duškovou Kovaříkovou. Soukromá praxe pro klienty v krizových životních situacích a zlomech. Vedu 1,5roční sebepoznávací výcvik pro muže Žij své mužství. Jsem autorem online programu ZMUŽ SE!  a Mužská inventura online  Aktuálně připravuji e-book s pracovním názvem Vztahy jinak (nejen pro muže).
Mám soukromou praxi - individuální konzultace pro klienty v krizových životních situacích a zlomech. Nabízím mužsky jasný a přímý postoj. Pracuji se 3xP = porozumění, prožitek a praxe. Umím nacházet srozumitelné pojmenování a orientaci v tématu. Jsem pozorný posluchač. Preferuji hledání dlouhodobého východiska před krátkodobou úlevou. Nechci vést, nabízím a nechávám svobodu rozhodnutí a volby u klienta. Poradenství poskytuji pouze v případě krizí a stavů nouze. Vždy hledám konkrétní kroky do praktického života.
Jsem podruhé šťastně ženat a hrdým otcem 6 dětí. Mimo to jsem vášnivý řezbář, kolážista a fotograf. Více na www.vladimirmunz.cz, www.zijsvemuzstvi.cz a www.parovka.cz
Moje osobní motto: „Divokost je pramenem života, bez něj ho není. Vše krotké umírá.“

Komentáře

Nishkam J.: RE: Co získáte jenom na živém semináři a nikdy ne na on-line akci
Dekuji, Valdimire, za sdileni! Mam od zacatku problem…
6.5.2021 13:30

Tento článek je zařazen do kategorie Sebepoznání.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).