Napište svůj komentář

Zpět na článek
Anti-spamová kontrola, zapište do políčka níže číslici pět

Drožďová pomazánka. Recept.

Ověřená léty a minimálně časově náročná! Nejoblíběnější pomazánka, kterou připravuji pro skupiny osobního růstu v meditačním centru. Není to obyčejná drožďová, je speciální. Se sušeným lahůdkovým droždím se sladem. Pojďte jí taky vyzkoušet! Doplníte vitamín B a zároveň pohladíte své chuťové pohárky.


Suroviny na pomazánku pro cca 6 osob

  • 1 máslo (250 g)
  • 4 lžíce shoyu bio - kvalitní sójová omáčka 
  • 6 lžic sušeného lahůdkového droždí se sladem (asi 25g) - POZOR - ne normální sušené droždí, co koupíte v prodejně na buchty ;)
  • 50 g semínek ( nejlepší jsou dýňové, kombinace lněné + slunečnicové, nebo dýňové + lněné semínko)


Postup

1. OPRAŽENÍ SEMÍNEK
Nejprve nasucho na pánvi opražím semínka. Aby vychladla, než se budou vmíchávat do másla.

2. SMÍCHÁNÍ A DOCHUCENÍ

Takhle jednoduché to je!

  • Do rozměklého másla zamíchejte opražená semínka, přisypte sušené droždí a přilejte shoyu.
  • Vidličkou promíchávejte a mačkejte do té doby, než se ingredience spojí a vznikne hladká lehce mazatelná pomazánka.
Máslo je dobré nechat předem "povolit". Jednoduše ho necháme tak hodinku venku z lednice. Pomůže máslo nakrájet na menší kostky. Nebo můžeme máslo dát na chvilku na topení nebo na sluníčko.

💡 TIP 1
Míchat nechávám robotem. Je to jednodušší a taky lépe promíchané. A navíc - než robot umíchá pomazánku, já si v klidu poklidím kuchyň nebo nakrájím pečivo :) 

💡 TIP 2  
Pokud jsme máslo zapoměli vyndat z lednice, není problém! Máslo nakrájejte na menší kousky a dejte do misky. Tu postavte do druhé misky s teplou vodou a máslo občas promíchejte. Brzy povolí.
 
MagdaLenka a její proslulá drožďová pomazánka. Postup. 


Sušené droždí přidává pomazánce takový pocit "křupání", když pomazánku jíte a shoyu ten pravý šmrnc slané chuti a "masové příchuti". Množství ingrediencí jsem vyladila pro slanější a výraznější chuť pomazánky. Ve videu říkám 3 lžíce sušeného lahůdkového droždí. Oprava - dejte jich 6. Chutná to prostě lépe.

A je to! A teď už můžeme servírovat!


3. SERVÍROVÁNÍ

Tahle pomazánka je vynikající na pečivo k polévce nebo salátu. Ale!

💡 TIP. Vyzkoušejte jí se "zeleninovými chipsy". Z mrkve, okurky nebo třeba řapíkatého celeru. Zeleninu nakrájejte na "hranolky" a přímo s nimi pak nabírejte z misky pomazánku.
 


Další varianty pomazánky


1. KOMBINACE MÁSLA A MAZACÍHO SÝRU
👉 Méně tučná pro sportovce a všechny, kdo hlídají svou linii. Dáme půl množství másla a půl třeba Lučiny, pomazánkového másla nebo jiného roztíratelného sýra.

2.  PRO VEGANY - Z ROZTÍRATELNÉHO TUKU
👉 To je NEJRYCHLEJŠÍ a nejlehčí varianta. Použijeme jednoduše roztíratelný tuk - např. Provamel, ALSAN bio, Ramu a všechny ingredience snadno a rychle vmícháme.

3. PRO VEGANY - Z TOFU
👉 Dle mě NEJSYTĚJŠÍ varianta. Příprava trvá déle, nicméně je také velmi chutná. Ale je to úúúplně něco jiného než varianta z másla :) 

Bílé tofu rozkrájíme na kostky, dáme ohřát do horké vody - do hrnce. Dělám to tak, že na tofu v hrnci naliju horkou vodu a mírně zahřívám do té doby, než se mi zdá, že je tofu prohřáté. Podle oka :) Pozor, tofu neuvařte! Jen ho skutečně ohřejte. Když ho převaříte, nepůjde "základ" dobře umixovat a bude hrudkovatý a takový "divný". Jakmile je tofu teplé, odleju si tak polovinu vody do misky stranou, přidám na tofu 1 lžíci olivového oleje a jdu tofu umixovat. A znovu trochu pozor. Ať si tam nenecháte moc vody, aby to nebylo moc tekuté. Já si postupně teplou vodu dolévám, až mám umixovanou požadovanou konzistenci. Další postup je stejný. Vmícháme ingredence a hotovo.


Na co všechno můžete použít sušené lahůdkové droždí se sladem

Sušené lahůdkové droždí se sladem je ten zázrak, který dodává pomazánce neodolatelnou chuť. Seženete ho ve zdravé výživě a hodí se na dochucování všeho možného. Do pomazánek, můžete ho nasypat jen tak na chleba s máslem, na talíři na polévku, můžete použít do zálivek na saláty, do rizota, do omáček. A jak vlastně chutná? V pomazánce, no, jako když v ní máte škvarky nebo nějaké hodně vypečené šťavnaté maso.



Dobrou chuť přeji!
                                                                     
Magdalenka z Lažan
na Letacek.cz aktualizováno 26. dubna 2024 
původně na blog.dotknise.cz 30.9.2015  
 


Prémiový obsah - 3 nejoblíbenější zeleninové pomazánky z menu meditačního centra. Jarní edice.

Vyzkoušejte tyhle vyladěné favority – celerovou alá rybičkovou, alá losos a růžovku. Jsou neuvěřitelně jednoduché, rychle hotové a svou chutí mile překvapí i ty, kdo běžně zeleninovým pomazánkám nefandí. Recepty jsem ladila několik let a s radostí je předávám dál – spolu s tipy, jaké do nich přidat jarní květy a bylinky pro větší vitalitu těla i duše.

👉 Koupí prémiového obsahu získáte:

  • PDF ke stažení s vyladěnými detailními recepty
  • praktický video-návod jak na to
  • několik tipů pro ulehčení si vaření a
  • jednoduché kartičky s recepty pro vytištění do kuchyně
 


Další odkazy na články Magdaleny:

  • Další recepty a články Magdalény nejen o vaření - najdete tady na Letacek.cz
  • Staré recepty najdete na původním blogu - blog.dotknise.cz  - jen se tam špatně hledá. Články se postupně převádějí sem.
  • Jestli se vám líbí má práce a inspirace, kterou posílám a cítíte to tak, budu vděčná za vaše finanční poděkování.
     
      
     
    Výzva od redakce Letacek.cz
    1. Chcete dostávat recepty a jiné vybrané inspirace do vašeho e-mailu? Je to jednoduché! Napište na e-mail joy@dotknise.cz.
    2. Chcete dostávat jak recepty, tak tipy z oblasti osobní růstu, pozvánky na zajímavé akce, info o slevách a další z našeho portálu?,Registrujte se tady na Letacek.cz. Mail se posílá maximálně 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
    3. Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nemáte tu ještě své nabídky,  založte si svůj profil a pak vytvořte akce i nabídku individuální práce. Základní propagace je zdarma. Nápovědu najdete vpravo nahoře na stránce v Menu.