Drožďová pomazánka jinak - se sušeným lahůdkovým droždím. Recept.

Když jsem ochutnala pomazánku s touhle dobrotou, byla jsem unešená. A od té doby na tohle speciální sušené lahůdkové droždí se sladem "nedám dopustit" a používám ho běžně na mnoho způsobů. Podělím se s vámi jak a kde a také o recept na pomazánku z tohoto pokladu nabitého vitamínem B.

Sušené lahůdkové droždí se sladem

Tak se ten zázrak a dobrota přesně jmenuje. Seženete ho ve zdravé výživě a hodí se na dochucování všeho možného. Do pomazánek, můžete ho nasypat jen tak na chleba s máslem, na polévku, můžete použít do zálivek na saláty, do rizota, do omáček. A jak vlastně chutná? V pomazánce, no, jako když v ní máte škvarky nebo nějaké hodně vypečené šťavnaté maso.

Pomazánka z něj je hotová fakt za chvilku. Teda, ta nejjednoduší. Dělávám jich víc typů, aby si mohli smlsnout jak vegetariáni, tak i vegani. Liší se podle toho, jaký dáte základ, tj. v čem to droždí, semínka a shoyu rozmícháte.


Suroviny na pomazánku se sušeným lahůdkovým droždím

  • máslo, rostlinný tuk, pomazánkové máslo či bílé tofu jako základ
  • Shoyu bio (kvalitní sójovou omáčku)
  • sušené lahůdkové droždí se sladem
  • semínka (nejraději mám kombinaci lněné + slunečnicové, skvělé je i dýňové a lněné semínko)
  • olej + voda - pro mixovanou variantu z tofu)


Postup - pomazánka

1. Nejprve si opražím semínka, aby vychladla, než je budu vmíchávat do základu.

2. Připravíme základ na pomazánku. Podle toho, jak se kdo stravujete, si vyberte základ, do kterého budeme vše míchat.

Nejlehčí a nejrychlejší je využít jednoduše roztíratelný tuk (Provamel, ALSAN bio, pomazánkové máslo apod.). Tam všechny ingredience jen vmícháte a je to.

Vyberete-li si máslo, je dobré ho nejdříve trošku rozehřát. Misku s máslem, ve které budete pomazánku míchat, jednoduše postavte do druhé, do které nalijete trochu horké vody. Nebo ho jednoduše nechte tak hodinku venku z lednice. 

Bílé nebo uzené tofu - z něho to trvá trošku déle, ale výsledek je taktéž super. Bílé tofu rozkrájíme na kostky, dáme ohřát do horké vody - do hrnce. Dělám to tak, že na tofu v hrnci naliju horkou vodu a mírně zahřívám do té doby, než se mi zdá, že je tofu prohřáté. Podle oka :) Pozor, neuvařte ho! Jen ho skutečně ohřejte. Když ho převaříte, nepůjde vám "základ" dobře umixovat a bude hrudkovatý a takový "divný". Jakmile je tofu teplé, odleju si tak polovinu vody do misky stranou, přidám na tofu 1 lžíci olivového oleje a jdu tofu umixovat. A znovu trochu pozor. Ať si tam nenecháte moc vody, aby to nebylo moc tekuté! Já si postupně teplou vodu dolévám, až mám umixovanou požadovanou konzistenci.

3. Tak a teď už jen pořádně zamíchat - do základu ta opražená semínka, sušené droždí, shoyu. Sušeného droždí i shoyu dávám podle oka. Sušené droždí přidá takový pocit "křupání", když pomazánku jíte a shoyu ten pravý šmrnc slané chuti a "masové příchuti". Míchat nechávám robotem. Je to jednodušší a taky lépe promíchané. A navíc - než robot umíchá pomazánku, já si v klidu poklidím kuchyň nebo nakrájím pečivo :)


Servírování

Vynikající je na pečivo k polévce nebo salátu ale i jen tak se "zeleninovými chipsy" třeba z mrkve, okurky nebo řapíkatého celeru.

Dobrou chuť přeji!
                                                                     
Další recepty najdete na původním blogu - blog.dotknise.cz 
Magdalenka, 30.9.2015 - původně na blog.dotknise.cz
 

Další články Magdaléna JP na Letacek cz najdete tady
 
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Chcete dostávat recepty a mnou vybrané inspirace do vašeho e-mailu? Je to jednoduché! Napište na e-mail joy@dotknise.cz. Mail posílám maximálně 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
  2. Jestli chcete dostávat jak recepty, tak další články a tipy z oblasti osobní růstu, pozvánky na zajímavé akce, info o slevách a další z našeho portálu, registrujte se tady. Z odběru se také můžete kdykoliv odhlásit.
  3. Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nemáte tu ještě své nabídky,  založte si svůj profil a pak vytvořte akce i nabídku individuální práce. Základní propagace je zdarma. Nápovědu najdete vpravo nahoře na stránce.

Autorka článku: Mgr. Magdaléna Januševská Polanská, spolutvůrce a průvodce na Letacek.cz
Osobní rozvoj je moje srdcovka. Můj, i ten váš 🍀 Občas dělám kurzy vaření a Emoční fitness, konzultace s využitím astrologie, jsem podnikatelka, matka, manželka. Prostě obyčejná žena, která žije na vesnici v domě s velkou zahradou a dělá, co miluje. Nar. 1976. Vystudovala jsem obor biologie-chemie na PřF Univerzity Karlovy (vaření a péče o tělo a ducha na molekulární úrovni :), prošla manažerskou kariérou v korporátu a spoustou rozvojových seminářů. Více než 15 let žiju a vařím pro skupiny osobního růstu v meditačním centru blízko Karlových Varů. Potkat se můžeme virtuálně přes telefon nebo na internetu, osobně v Lažanech u Karlových Varů a vlastně kdekoliv po světě. Těším se na naše propojení. 💗
www.dotknise.cz
https://www.letacek.cz/poradatel/magdalena-jp
https://www.letacek.cz/individualni/magdalena-jp
RECEPTY a vhledy prozatím na blog.dotknise.cz


 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Životní styl.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).