Napište svůj komentář

Zpět na článek
Anti-spamová kontrola, zapište do políčka níže číslici pět

Feng Ren Shui - rovnováha pro vaši životní cestu a sílu

Co je učení Feng Ren Shui, kdo ho vytvořil, s čím nám může v životě pomoci, kde se s ním můžeme setkat a další zajímavosti se dozvíte v článku od Jiřího Černáka, zakladatele Školy Feng Ren Shui v České Republice.

Zdroj foto: pixabay.com

Co je Feng Ren Shui

Učení Feng Ren Shui nám dává nástroje, jak si nastavit svoji vlastní životní rovnováhu. Z přírody víme, že rovnováha je základním zákonem přírody. Vytváří ty nejlepší podmínky pro život. A protože člověk je živý organismus jako jakýkoliv jiný organismus v přírodě a je její součástí, je životní rovnováha nutná pro zdravý vývoj i u člověka. 


Jak a kde Feng Ren Shui vzniklo

Feng Ren Shui je umění, které je staré 5 – 10 tisíc let a pochází původně z Číny. Vychází ze starého Taoismu (Daoismu), který je založen na principech přírody. Za „otce“ Taoismu je považován Lao C ´ (Starý Mistr), který sepsal základní principy v knize Tao Te Ťing (Cesta a síla). Toto dílo je považováno za Bibli Východu. Staří Taoističtí mistři sledovali přírodu, jak se chová energie, jak ji ovlivňuje vesmír (planety, sluneční soustava, galaxie atd.) a tím objevili přírodní zákony a jejich vliv na kvalitu života člověka.

Z Taoismu tak vychází i Tradiční čínská medicína (holistický přístup ke zdraví člověka), různá cvičení jako např. Qi Gong (Čchi Kung), bojová umění Kung Fu a další umění. Umění Feng Ren Shui tak v průběhu tisíciletí využívalo přírodní zákony a fungování energie k vytváření těch nejlepších podmínek pro život člověka a jeho zdravý a přirozený rozvoj.
Zdroj foto: pixabay.com


Feng Ren Shui bylo a stále je vnímáno jako velmi mocný nástroj pro posilování energie a proto bylo ve svých počátcích využíváno převážně pro císaře a vládce a bylo zakázáno toto učení šířit mezi lidmi. Vládci se často báli, aby tím nevzrostla příliš síla a moc lidu. Život císaře byl často řízen mistry Feng Ren Shui, kteří mu nastavovali ty nejlepší podmínky pro život, aby měl silnou energii, mohl uplatňovat moc a vládnout svému státu a naplnit tak tzv. mandát nebes.

I v dnešní době je toto učení využíváno mocnými lidmi, aby svoji moc posilovali. Takovým nejznámějším příkladem je bývalý americký prezident Donald Trump, který využívá pro své podnikání i politické aktivity poradkyni Feng Ren Shui. Ale další příklady můžeme najít i mezi „slavnými“ lidmi, jako např. skupina Rolling Stones. Neověřené informace však hovoří i o mnohých mocných lidech v bývalém Sovětském svazu i dnešním Rusku, o britské královské rodině a dalších amerických prezidentech. O síle tohoto učení také vypovídá skutečnost, že je potlačováno v současné Číně. 
Zdroj foto: pixabay.com


Čím se Feng Ren Shui liší od ostatních metod osobního růstu

Učení Feng Ren Shui se liší od ostatních metod osobního růstu tím, že je založeno čistě na přírodních zákonech a není nikým „vymyšleno“. Jeho principy jsou celostní (není zaměřeno jen na jednu oblast) a jsou založeny na pouhém mnohaletém sledování přírody a energie. Člověk je součástí přírody a působí na něj přírodní zákony úplně stejně jako na ostatní entity přírody. Pokud tedy lidé využívají energii přírody, získávají tak velkou přirozenou sílu a je zabezpečen jejich zdravý vývoj.


Jak Feng Ren Shui funguje

Feng Ren Shui využívá působení tzv. tří herců: čas, člověka a prostor. Žijeme v tzv. časo-prostoru, který vytváří podmínky pro život člověka. Čas se neustále „točí“ v cyklech (jaro, léto, podzim, zima, ráno, poledne, odpoledne, večer, noc atd.), kdy každá část cyklu (sezona, část dne apod.) je vhodná pro určitou činnost a aktivuje procesy v našem těle. Máme se tedy přizpůsobit působení času a tím přirozeně využívat jeho energii. Jinak se máme chovat ráno, jinak večer, jinak na jaře, jinak na podzim apod. Stejně tak můžeme využívat energie prostoru. Každý prostor vytváří jiné podmínky. Jinak se cítíme v lese, jinak ve městě, jinak na horách, jinak u moře. Stejně tak se cítíme jinak v různých budovách, městech či vesnicích. Pokud známe energie času a prostoru, můžeme je využívat pro posilování své energie. Jinak na nás také působí světové strany. To jak se cítíme souvisí s tím, jestli jsme na severní či jižní straně. 
Zdroj foto: pixabay.com

Princip využívání Feng Ren Shui se dá lehce přirovnat např. k pěstování rostlin. Nejdříve musíme mít semínko, tj. vědět o kterou rostlinu se jedná. Pak musíme vědět kdy se tato rostlina sází (energie času) a do jakého prostoru se má zasadit. Některé rostliny potřebují vlhko a stín, jiné naopak sucho a slunce. Když tyto podmínky dodržíme, pak stačí semínko zasadit a o jeho růst se pak postará příroda sama. A stejně to platí pro život člověka. Je zajímavé, že právě princip semínka je zmiňován i v Bibli, kdy Ježíš hovoří o hořčičném semínku v souvislosti s lidským životem. 

Feng Ren Shui nás tak učí, jak si vytvořit své přirozené podmínky pro život a příroda již zajistí, aby se nám v životě dařilo. Základem je znát své vlastní energie (jaké semínko jsme). K tomu slouží typologie člověka tzv. Astrotyp. Ten nám prozradí jaké energie v sobě máme a tím nám zároveň říká, jaké podmínky si máme vytvořit. Pomocí nástrojů Feng Ren Shui tak v životě využíváme správně energie času (kdy co děláme), člověka (s kým co děláme) a prostoru (kde co děláme). Příroda je nastavena na prosperitu. Vytváří vše tak, aby se všemu dobře dařilo a byl zajištěn kvalitní život všech entit přírody. A stejně tak je zajištěna i přirozená prosperita člověka a jeho zdravý rozvoj.
Autorský nákres Školy Feng Ren Shui


Pro koho je umění Feng Ren Shui vhodné a pro koho se naopak nehodí

Umění Feng Ren Shui je vhodné pro každého člověka, který se chce starat o svůj život. Říkáme tomu: pěstuj svůj život. Učení není nijak náročné ani složité. Zákony přírody jsou ve své podstatě velmi jednoduché. Stačí se o nich jen dozvědět, pochopit jejich principy a pak je uplatňovat v každodenním životě. Feng Ren Shui je tak poměrně jednoduchým životním stylem, který zajišťuje sílu, energii, zdravý rozvoj a životní prosperitu člověka. Je to učení ověřené časem, neboť se využívá tisíce let. 


Kde se s Feng Ren Shui můžete setkat


Feng Ren Shui se můžete naučit v různých školách. Ve světě (ale i u nás) je známo především jako Feng Shui. Každá škola však nabízí svůj vlastní přístup a proto je důležité vybrat si takovou školu a svého učitele, který vám bude nejvíce vyhovovat. Je vhodné mít při učení také svého dlouhodobého mentora a rádce. Naše Škola Feng Ren Shui šíří toto učení již od roku 2008 a má tisíce žáků a klientů. Studium je možné také online, takže lidé nemusí složitě cestovat na semináře.


Mé osobní zkušenosti s Feng Ren Shui

Já osobně jsem se s učením Feng Shui (zjednodušená verze Feng Ren Shui) setkal v roce 2005. Po dlouhé době, kdy jsem se věnoval svému podnikání jsem měl velkou potřebu posílit svojí duchovní energii. Od roku 2000 jsem se zajímal o různá duchovní učení a náboženství. Studoval jsem je, ale žádné mě úplně neoslovilo. Vadilo mi, že každé učení „někdo vymyslel“ a já nevěděl, jak zrovna tento člověk ví „jak se má žít“. Potřeboval jsem něco, čemu bych důvěřoval (později jsem se ze své typologie Feng Ren Shui dozvěděl, že potřebuji mít jistotu a opravdu vědět, že to, co dělám, skutečně funguje).

Od dětství jsem měl velmi silný vztah k přírodě a proto mě oslovilTaoismus, který je založen na principech přírody a učení Taoismu nikdo nevymyslel. Vychází z prostého pozorování přírody a jejích zákonů. Díky Taoismu jsem se seznámil s Feng Ren Shui a začal hledat učitele.

Najednou šlo všechno ráz na ráz. Najednou jsem „narazil“ na paní Evu Joachimovou, která je Mistr Ham Yu (staré tajné čínské umění), které zahrnuje i Feng Ren Shui. Okamžitě jsem se přihlásil do její školy. A dodnes je paní Joachimová mojí mentorkou. 

Od roku 2007 vedu svůj život podle principů Feng Ren Shui a můj život se od základů změnil. Kvalita života velmi rychle vzrostla, začalo se mi dařit, moje zdraví se velmi zlepšilo a dokázal jsem ustát i velmi výrazné nepříznivé vlivy aniž by mi to vzalo energii. Díky silné energii, kterou jsem z Feng Ren Shui získal, prožívám prosperující život ve všech oblastech života a čerpám ji ze své životní rovnováhy. Tato rovnováha mě pomáhá ustát i některé nepříznivé životní situace, na které všichni v životě narážíme. 
Zdroj foto: pixabay.com

Resumé

Učení Feng Ren Shui je ve svém základu velmi jednoduché. Stačí si uvědomit jen to, co vlastně všichni víme. Moje mentorka paní Joachimová nás ve škole vždy učila: „Vždyť vy všechno víte, jenom nevíte, že to víte.“ A ono to tak skutečně je. Při studiu Feng Ren Shui se vlastně nenaučíte nic nového. Jen si uvědomíte, co už víte a naučíte se to vědomě ve svém životě využívat. Prožijete tak mnoho krásných „AHA“ momentů. Díky nástrojům Feng Ren Shui budete vše cítit a vnímat. Vaše pocity vás povedou (říkáme tomu: Nebesa vás vedou). Budete umět získávat silnou a zdravou energii z těch správných zdrojů přírody (říkáme tomu: Země nás živí). Poznáte své vlastní energie, kdo jste, jaký je smysl vašeho života a jaké prostředí a životní podmínky jsou pro vás nejlepší. Vytvoříte si svojí životní rovnováhu, kterou si budete celý život udržovat. Budete žít v souladu s přírodou a jejími zákony a příroda se již o vás postará. Konečně budete jen sami sebou, budete žít svůj život, půjdete svojí životní cestou a dosáhnete všech svých cílů. Budete žít naplněný život ve zdraví a celkové prosperitě. Nastavíte si správně všechny důležité oblasti života (povolání, vztahy, rodina, zdraví, domov atd.), které vytvoří důležitou životní rovnováhu, která bude zdrojem vaší životní energie.

Tento článek sepsal pro Letacek.cz Jiří Černák v červnu 2022.

Další odkazy:

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s Feng Shui? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.