Škola Feng Ren shui. Moje osobní transformace.

O svůj inspirující osobní příběh se s námi podělil Jiří Černák, zakladatel školy Feng Ren Shui. Přes kariéru velmi úspěšného materiálně zajištěného markeťáka k vysněnému a naplňujícímu životnímu stylu. Další ze série článků osobní transformace.
Na fotce autor článku Jiří Černák
 

Svět je velmi zajímavé místo pro život a život sám je pro mnohé stále velké „mystérium“. Dnes již vím, že je to vše díky mé typologii (kterou se dnes v rámci Školy Feng Ren Shui zabývám). Od malička jsem se zajímal o „tajemno“, mystické věci, historii, stará učení a to jak člověk dokáže ovlivňovat svůj život. Mé dětství ale bylo v době, kdy informace byly velmi omezené. Mohl jsem čerpat jen z tiskovin a knih, které byly tehdy dostupné a to byl velmi omezený zdroj informací. Na konci základní školy se mi ale do rukou dostala kniha Autogenní trénink od jednoho ruského autora (tím, že byl z tehdejšího Sovětského svazu, bylo možné jeho knihu vydat i u nás). Tato kniha byla zaměřena na schopnosti člověka ovládat svůj mozek, své myšlení, funkce těla apod. Autor v knize popsal několik technik, které jsem si dychtivě osvojil a zjistil jsem, že to vše dokonale funguje. Byl jsem tím úplně unešený, uchvátila mě východní učení, na kterých tento autor stavěl a chtěl jsem se v tomto duchu dál rozvíjet. Ale doba mi další rozvoj neumožňovala. 

Foto od Andre Benz z Unsplash

V dalších letech jsem se nechal „unášet“ okolním světem, vlivem školy, rodičů a společnosti a zaměřil jsem se hlavně na to, jak se budu v budoucnosti živit. Mé zájmy byly považovány za nerealistické (komentáře typu: tím se ale nemůžeš živit, musíš dělat nějakou pořádnou práci apod.). A tak jsem tomuto vlivu podlehl a začal na doporučení okolí studovat ekonomii (tehdy jsem vůbec netušil, co ekonomie je). 

A protože z mé typologie vyplývá, že jsem člověk, který chce dělat vše co nejlépe, se sklonem k dokonalosti, pustil jsem se do studia opravdu naplno a po ukončení studia také do své kariéry. Mé zaměření bylo na firemní a obchodní strategie a marketing. Pracoval jsem pro největší světové firmy jako Coca-Cola, Unilever, Gillette, L´Oreal, GM, Škoda Auto, Nestlé, Kofola a mnoho dalších. Mé podnikání bylo velmi úspěšné a můj svět byl po materiální stránce téměř dokonalý. Měl jsem vše, na co jsem si dokázal jen vzpomenout a vůbec nic v mém životě nechybělo až na….
A to se právě projevilo v roce 2000.

Rok 2000 byl pro mě opravdu zlomový. Vnímal jsem, že svět se mění a bude se ubírat jiným směrem než doposud. Cítil jsem velkou nerovnováhu mezi materiálním a duchovním životem. Vnímal jsem velký „hlad“ po duchovním poznání. A tak jsem velmi dychtivě začal studovat různá stará učení, všechna velká náboženství apod.

Začal jsem s tím kulturně nejbližším – křesťanstvím. To mě přivedlo k židovským učením Kabala, Tora, Talmud, dále pak k učení Hermetismu, učení starého Egypta a pak dále více do minulosti, uchvátila mě magie, keltské umění atd.
Studoval jsem Buddhismus a pak dále do staré Číny, kde jsem objevil starý Taoismus.

Na všech těchto učení mě však zarážela jedna věc: každé toto učení mělo svého „zakladatele“, proroka, mesiáše, chcete-li. A já si pokaždé kladl otázku, jak mohl tento člověk vědět, že to, co hlásá je to správné, to pravé? Proč zrovna on má pravdu? Dále jsem si ale uvědomil, že všemi těmito učeními se táhne velmi podobný princip jako červená niť a více či méně se liší jen svými kulturními a geografickými podmínkami. Jediné učení, které nehlásalo pravdu člověka bylo učení Taoismu a keltské učení. A to mě zaujalo. O keltském učení však není mnoho dobrých knih a záznamů na rozdíl od Taoismu, kde se zachovalo mnoho písemností a záznamů a má dokonce základní knihu (říká se jí Bible Východu) – Tao Te Ťing (Dao De Jing). Taoismu jsem se tedy začal věnovat naplno a studoval jsem všechny jeho principy. 

Při studiu Taoismu jsem začal poznávat další „odvětví“, která z Taoismu vycházejí. A to bylo do nedávna tajné učení Ham Yu, ze kterého pak vychází současné Feng Ren Shui (také zjednodušeně známé jako Feng Shui), čínská kosmologie, tradiční čínská medicína, různá cvičení jako např. Qi Gonk apod. Od malička jsem tíhnul k přírodě a když jsem zjistil, že Taoismus vychází z přírodních a vesmírných zákonů, vše do sebe perfektně zapadlo. Nejen, že vše odpovídalo mému cítění a vnímání světa, ale mělo to i svoji logiku. Tím se u mě (jak bych dnes řekl) spojil Jin s Jangem a vytvořil se kompletní celek jak funguje život. 

Když jsem si toto uvědomil, chtěl jsem se tomuto učení věnovat na sto procent. Začal jsem shánět všechny dostupné knihy, prohledával jsem internet, ale to vše bylo málo. Cítil jsem velkou potřebu učitele (dnes vím, že bez učitele a mentora nelze tato učení nejen studovat, ale hlavně praktikovat). A jak energie fungují (to vím až dnes), se ukázalo hned na začátku mého zájmu. Jakmile jsem si uvědomil, že potřebuji někoho, kdo mě zasvětí a vše naučí, téměř okamžitě mi přišla do života paní Eva Joachimová – Mistr Ham Yu. Vůbec jsem o ní nevěděl a až později jsem se dozvěděl, že je to jediný Mistr Ham Yu u nás (a možná v celé Evropě). Hned jsem se přihlásil do její školy a dodnes je paní Joachimová mojí mentorkou, za což jsem jí velmi vděčný. 

Hned po prvním semináři Feng Ren Shui (učili jsme se typologii člověka) jsem na tisíc procent věděl, že to je to, co jsem hledal a že to chci šířit mezi lidi, protože jsem vnímal, jak důležité je toto poznání pro kvalitní život člověka. Tím se změnil můj život. 

Po dokončení studia u paní Joachimové jsem opustil svůj dosavadní život. Začal jsem úplně od začátku a úplně jinak. Maximálně jsem aplikoval učení Feng Ren Shui do svého života. Byla to velká změna – z velkého materiálního života do života tohoto krásného učení. Tehdy si všichni mysleli, že jsem se naprosto zbláznil. Neuměli pochopit, proč končím s něčím, v čem jsem byl tak úspěšný a maximálně zabezpečený. Proč se pouštím do tak velkého rizika. Ale já věděl, že je to moje cesta (Tao) a že jen díky této cestě mohou prožít své životní naplnění (hlavní účel učení Feng Ren Shui). 

S pomocí a pod dohledem paní Joachimové jsem začal dělat své první konzultace a pomáhal lidem poznat sebe sama (typologie Feng Ren Shui), nastavit si svoji životní rovnováhu, upravit si svůj domov, zvolit si správnou cestu (povolání), vztahy, rodinu atd. 

Chtěl jsem ale udělat pro lidi co nejvíc. A jak se říká: "Nedávej lidem rybu, když mají hlad, ale nauč je rybařit.", rozhodl jsem se učení Feng Ren Shui učit. S podporou paní Joachimové jsem otevřel Školu Feng Ren Shui a šířím toto učení dál. 

Díky učení Feng Ren Shui žiji svůj život, kráčím po své životní cestě a dosahuji svého naplnění, mohu tak naplnit své poslání a smysl svého života. A stejně tak mohou žít i studenti Školy Feng Ren Shui. 
 

Tento článek sepsal pro Letacek.cz Jiří Černák v červenci 2022.

Další odkazy a články:

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Chcete se také podělit o silný prožitek vaší osobní transformace? Napište nám na info@letacek.cz Jak by měl takový příspěvek vypadat se dozvíte v tomto článku Tvořivá soutěž Letacek.CZ - Zážitek osobní transformace.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Autor článku: Jiří Černák
Lektor a poradce Školy Feng Ren Shui, autor knihy Čínské horoskopy - odhalte své pravé já, autor mobilní aplikace Typologie Feng Ren Shui, vydavatel měsíčníku HAPPYWEEK.
skolafengrenshui.wordpress.com - stránky školy
www.letacek.cz/poradatel/1318

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Sebepoznání.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).