Jarní očista: návod, jak na to

Březen, duben, květen - čas na jarní očistu! Pokud chcete pár jednoduchých tipů, jak na to, čtěte dál. Nebojte, není to o hladovění, spíše naopak. A taky si v tom můžete najít lehkost a hravost.

Vaše jarní očista, vitální rok nachystá.

Cítíte na jaře únavu a táhne se to s vámi ještě několik měsíců? Jíte často sladkosti, pijete kávu a energie nijak zvlášť nepřibývá? Ráno se nutíte vstát z postele a pohled do zrcadla vás nijak netěší? To se může změnit.

Moc se mi líbí příměr jarního generálního úklidu. Mám ráda větší jarní úklid a pak postupně zlehka poklízet celý rok. Kromě bytu nebo domu, můžete udělat pořádek i v tom nejcennějším chrámu, co máte - ve vašem těle. Vyživíte tělo kvalitní, zdravou a čištění podporující stravou. Vyhraďte si na to alespoň tři týdny, respektive 21 dní.  Pomůžu vám zorientovat se ve stravě tak,  abyste vstávali plní energie a radosti do dalšího dne.
 
Proč je dobré jednou nebo dvakrát ročně udělat generální úklid vnitřního prostoru.

Nejprve veledůležité detaily:

  • Od dnešního dne začněte den (teplou) vodou s citronem. Perfektně nastartuje tělo a propláchne “trubky”.
  • Jezte, teprve až dostanete hlad.
  • Vynechte alespoň na 21 dní živočišné produkty. Pokud je opravdu potřebujete, nahraďte je kokosovými, sojovými či ovesnými produkty (mléka, jogurty, smetany). Kdyby přes to nejel vlak, tak omezte na polovinu.
  • Pokud potřebujete maso, jezte ryby.
  • Objevte kouzlo a sílu divokých zelenin. Pampeliška, sedmikráska, kopřiva, nebo bršlice vás nakopne mnohem víc, než káva nebo cukr. Květy do salátu nebo bršlici a kopřivy jako špenát.
  • Jezte alespoň polovinu zásadotvorné stravy. To znamená vše čerstvé, hlavně zelenina, zelené potraviny, semínka, ořechy a některé obiloviny a luštěniny.
  • Zaměřte se na nové chutě a potraviny. S jarem přichází období, kdy vás objevování nového baví a jde snadno. Zkuste třeba koupit quinou, amarant, chia semínka, celozrnnou rýži, červenou čočku, nebo černou Belugu, cizrnu a zahrňte je do vašeho pravidelného jídelníčku. Obsahují spoustu minerálů. 
  • Omezte koukání do počítače a do mobilu. Alespoň na měsíc si vypněte všechny notifikace a svou pozornost věnujte svému tělu, procházkám, případně oblíbenému pohybu. Běh, kolo, plavání či rychlá chůze podpoří vaši očistu i tělo. Každý den vám tak zbude čas i na meditaci.
  • Pijte dostatek tekutin. Hlídejte si hranici 2 - 3 litry vody denně. Patří do toho i polévky, voda v kaši, zelenině a salátech. Vynechte kávu a černý čaj, ať je nemusíte odečítat. 
  • Choďte brzy spát, maximálně do 22 hodiny buďte v posteli. Dvě hodiny před spaním věnujte pozornost tématům, které podporují vaši vizi. Mobil a počítač nechte už vypnutý.

Jak může vypadat váš den:

Snídani si dejte vydatnou, aby vás nasytila na celé dopoledne. Vaše slinivka vám za to poděkuje. Pokud jste závislí na sladkém, dejte si sladkou snídani (např. jáhelnou, kukuřičnou či rýžovou kaši s ovocem a oříšky, případně sušeným ovocem a čekankovým sladem). Já miluji i slané snídaně, kaše s blanšírovanou zeleninou nebo vydatnou (miso) polévku s tofu.
 
 

Svačinka může být ovoce, případně slaná verze - například rýžový chlebík s tofu pomazánkou.

Oběd si užijte královský a dejte si váhově tolik vařené stravy, kolik váží váš salát. Hrajete si s tím. Naučte vaše střevo zpracovávat stravu s větším množstvím vlákniny. Radikálnější přerod střevního mikrobiomu pak podle Radkina Honzáka trvá cca devět měsíců. Stojí to ale za to, neboť zdravé střevo má velký vliv i na naše nálady

Odpoledne vynechte sladká jídla včetně ovoce, místo svačiny si dejte brzkou večeři do 18 hodiny a pak už nejezte. Praktikujte princip 14-16 hodinového půstu, kdy mezi 18 hodinou odpolední a 9 hodinou ranní nejíte. Mě osobně to dělá velmi dobře.

Přeji vám radostné a lehké jaro a vašim tělům to nejlepší možné palivo. Ocení to i zbytek vaší bytosti. ❤️

Další inspiraci najdete na FB Země ve Mě, Instagramu, nebo webu kamilagaia.cz.
Pokud máte na mě nějaký dotaz, moc ráda vám odpovím na mailu gaia(zavinac)kamilagaia.cz.

Další odkazy

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s jarním detoxem? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu? Přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Autorka článku: Kamila Gaia Pospíchalová
Průvodkyně žen k vnímavosti a vitalitě.
Mám za sebou dvanáctiletou zkušenost své vlastní ženské cesty. Naučila jsem se starat se o svou duši a stejně tak o svoje tělo. Teprve až vyladěný celý nástroj hraje harmonickou hudbu. ❤️
www.kamilagaia.cz  * Facebookové stránky ZeMě ve Mě * Instagram ZeMe.ve.Me

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Zdraví a léčení.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).