Proces životní integrace - LIP

Co je metoda LIP, kdo ji vytvořil, jak vypadá práce s LIP, co vše tato poměrně nová technika umí a další se dozvíte v článku od Petry Pejchalové. Další ze série článků o technikách osobního růstu.

Úvodní foto - kruh stupňů vědomí 

Co je to za techniku?

Proces životní integrace, pro který používáme také zkratku LIP (z německého slova Lebensintegrationsprozess, tedy Proces životní integrace) je nový konstelační formát a terapeutický přístup


Jak technika LIP vznikla?

Proces životní integrace vytvořil německý terapeut, sociolog a lektor konstelací Dr. Wilfried Nelles. Nejdříve objevil stupně vědomí, v kterých naše vědomí během lidského života postupně roste, rozšiřuje se a vyvíjí. A to od početí a času v děloze (1. stupeň), přes dětství a dospívání až po dospělost, stáří a smrt (7. stupeň). Také objevil, že analogicky stejnými stupni vývoje prochází i kolektivní vědomí společnosti a celého lidstva na planetě. A postupně, na základě tohoto modelu vývoje vědomí, vyvinul konstelační práci, kterou nazval právě Proces životní integrace (LIP). 

  


V čem se LIP liší oproti ostatním technikám osobního růstu?

LIP se liší od většiny dalších druhů konstelací především tím, že se nedíváme na vztah k někomu druhému, ale na vztah sama k sobě a ke svému životnímu příběhu a všemu, co nás formovalo. Můžeme doslova z odstupu zahlédnout sami sebe a to jedinečné v nás, co nám bylo dáno životem do vínku.

Od většiny terapeutických přístupů se liší také tím, že se sami na sebe a svou minulost díváme z dnešní, dospělé perspektivy. A naši minulost (nebo třeba rodiče) se nesnažíme měnit nebo proti nim rebelovat, ale naopak uvidět, že neměli žádnou alternativu. 

Když toto uvidíme, může se v nás rozhostit hluboký mír a může se vytvořit prostor a uvolnit energie, která byla dosud vázaná v naší vnitřní snaze „chtít to mít jinak” a chtít být jiní, než jsme. Můžeme se více uvolnit do života a sami do sebe.


Pro koho je LIP vhodný a pro koho se naopak nehodí?

LIP je vhodný pro každého, kdo je ochotný vzdát se dětských a pubertálních iluzí, role oběti a má chuť otevřít se v životě větší vnitřní svobodě a radosti. Není vhodná pro ty, kteří jsou přesvědčeni, že si svůj život mohou a musí designovat podle vlastních představ.


Jak zhruba LIP probíhá?


   LIP je možno si postavit jak ve skupinové, tak individuální formě. Pokud přijdete na seminář, sdělíte lektorovi nejprve cokoli, co máte na srdci. Například co vámi v poslední době hýbe, co je pro vás v životě přítomné, co vás zatěžuje. Není nutné mít konkrétní zakázku. Chtít uvidět sám sebe v zrcadle duše už je zakázka sama o sobě.

V kruhu stupňů vědomí (viz úvodní foto) se postavíte nejprve na 4. pozici (dospělost) a vyberete si zástupce za sebe sama na předchozích stupních. A pak už LIP vede lektor individuálně podle toho, jak je v danou chvíli potřeba.

Je také možné pracovat s volnější formou LIPu, pokud máte např. velmi konkrétní téma, např, zdravotní symptom. Pak si vyberete např. někoho za sebe a někoho za daný symptom. A stupně vědomí na zemi slouží jako taková „podkladová mapa” pro konstelaci.


Kde se s technikou LIP můžeme setkat? 

S technikou se můžete setkat na seminářích Nelles Institutu ČR, který je pobočkou mateřského německého Nelles Institutu založeného Wilfriedem a Malte Nellesem www.wilfried-nelles.cz 

Dále na seminářích hlavních lektorů českého institutu - Petry Pejchalové a Martina Vachušky.
www.petrapejchalova.cz www.martinvachuska.cz 

  

V ČR LIP praktikuje další asi desítka lektorů LIPu, kteří se rekrutovali z absolventů výcviků Nelles Institutu. V Evropě nyní působí dalších 5 Nelles Institutů. V Rakousku, Švýcarsku, Nizozemí, Maďarsku a RumunskuW. a M. Nelles několik let vedli výcviky rovněž v Číně a dalších asijských zemích.


Moje osobní zkušenost s technikou LIP

W. Nelles nejprve léta pracoval jako lektor rodinných a životních konstelací. Takto jsem jej také porvé poznala, v roce 2008. Pak jsem byla u toho, jak se LIP rodil. Od modelu vývoje vědomí, jak jej popsal v přelomové knize Život nemá zpátečku a kterou jsem překládala, až k jeho praktické aplikaci skrze LIP, což se stalo v roce 2011.

Tehdy tu měl začít další výcvik rodinných konstelací, ale mezitím Wilfried pár týdnů předtím objevil LIP a tak ČR a naše výcviková skupina byla místem prvních LIPů na světě :-)


Resume 

Máme zkušenost, že LIP a naši práci si nacházejí lidé, kteří už toho v seberozvoji vyzkoušeli opravdu hodně. Léta například chodili na rodinné a systemické konstelace, ale zjišťují, že po zdánlivé a dočasné úlevě se stejně nikam skutečně neposouvají. Trvalá a opravdová úleva se nedostavuje.

LIP nabízí i teoretickou základnu toho, z jakého místa a proč pracujeme. Je si vědom toho, že pokud nám jde o vnitřní dospění, musíme pracovat také s přístupy, které pracují především s dospělým v nás a ne s dítětem nebo dospívajícím. Tímto přesunutím vnitřního fokusu (a díky vyjasňující schopnosti modelu vědomí) je pak práce s LIPem v lehkosti, bez dramat a zároveň ve velké hloubce. A přináší našim klientům trvalé a udržitelné vnitřní změny a posuny v životě. 

Jsem vděčná, že jsem mohla být u zrodu této techniky a že ji mohu se světem sdílet.

 
Mgr. Petra Pejchalová pro Letacek.cz v květnu 2024


Další odkazy:

 
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s metodou LIP? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Líbil se vám článek? Pojďte se o něj podělit, sdílet ho, ať se dostane k těm správným lidem. 
  3. Pořádáte kurzy a nemáte je na našem portále? Přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Autorka článku: Mgr. Petra Pejchalová
Zakladatelka Nelles Institutu ČR, organizátorka výcviků a seminářů, lektorka, tlumočnice seminářů a překladatelka knih W. Nellese.
www.petrapejchalova.cz
wilfried-nelles.cz

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Konstelace.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

19.10.2024 – 15.6.2025, 7 měsíců 27 dnů
Výcvik Procesu životní integrace LIP
P. PEJCHALOVÁ a M. VACHUŠKA, Maitrea, Týnská ulička
24.8.2024, 7 hodin, 10:00 – 17:00
Konstelace s Katkou Zachovou v Praze
Duševna, Mánesova 811/8, Praha 2 - Vinohrady
24.8.2024, 7 hodin, 13:30 – 20:30
Rodinné a Systemické konstelace v Brně
Jaselská 8, Brno
30.8.2024, 4 hodiny, 17:00 – 21:00
RODINNÉ SYSTEMICKÉ KONSTELACE ♥ 30.srpna Daniela Anna Andělová
Angel's Studio