Napište svůj komentář
Vegetariánská lilková musaka. Recept.
Tuhle ňamku ocení skoro všichni, i když není s masem. Hlavními aktéry dnešního receptu jsou brambory, lilky, sójová drť a kdo jiný než "pan sýr". A to ať normální, nebo alternativní veganský.
Mohlo by se zdát, že je tohle jídlo celkem pracné. Ale nebojte. Znáte mě :) Ráda nacházím různá ulehčení a fígle a s radostí se o ně s vámi podělím.
Suroviny na cca 8 porcí - jeden plech v troubě (přesná množství brzy)
- brambory
- lilky
- cibule
- rajčata čerstvá nebo z plechovky
- česnek
- oregáno
- sójová drť (nahrazuje mleté maso)
- polévkové koření Würzl
- sůl
- pepř
- olivový olej
- shoyu bio
Postup - příprava
Protože vařím většinou pro skupiny lidí mezi 20-30 lidí, osvědčilo se mi vařit ve vícero hrncích a taky v etapách. A je to super. Celkově to totiž hooodně zkrátí čas vaření.1. Brambory
- NEloupej, jen omyj ve vodě kartáčkem. Ušetří ti to spoustu času.
- Nakrájej na plátky cca 1,5cm silné.
- Dej do hrnce a vař 5-10min, než trochu změknou. Ale nerozvař je :)
- Slej vodu a čekej na finání vrstvení na plech.
- Omyj, nakrájej na plátky 1,5cm. Máš-li čas, posyp je solí a nech tak 30min odstát (pustí přebytečnou vodu). Jestli nemáš čas, nedělej to.
- Polij olivovým olejem, posypej trochou soli a oreganem, promíchej a dej péct na plech do trouby.
- Peč nejprv chvilku zprudka, na 230 stupňů, aby se "chytla barva". Pak stáhni a upeč tak, jak máš rád/a. Prostě aby byl lilek už skoro hotový, mírně vypečený.
- Až se upečou, vyndej je z trouby a přejdi na poslední krok - skládání do vrstev na plech a zapečení.
- Oloupej pár cibulí, nakrájej na kostičky a dej smažit na trochu oleje do hrnce.
- Přisyp na cibuli trochu soli hned na začátku smažení a taky trochu pepře.
- Osmaž do sklovata.
- Než cibule v hrnci na plotně sesklovatí, nasyp do jiného hrnce nebo skleněné mísy sójovou drť, na to přisyp polévkové koření (přiměřeně), shoyu, zalij horkou vodou a nech sójovou drť nasáknout. Ochutnej a dolaď pomocí shoyu omáčky (dodá tomu ten správný šmrnc "masa").
- Jakmile je cibulka v hrnci tak akorát, přidej nakrájená rajčata (nebo rajčata s tomatovou šťávou z plechovky), trochu podus a vmíchej oregáno a česnek.
- Nakonec do hrnce s červeným rajčatovým základem a cibulkou přidej už nasáklou sójovou drť a všechno smíchej.
4. Naskládej na plech jednotlivé vrsty a zapeč.
- plech vymazej olejem
- jako spodní vrstvu dej brambory, posol je a trochu popepři
- druhá vrstva - pečené lilky
- třetí vrstva - sojová drť s rajčatovou omáčkou (směsí)
- čtvrtá vrstva - brambory. Opět trochu posol a popepři.
5. Sýr
A teď už jen posypat nastrouhaným sýrem a na 5 min zapéct.
A můžeme servírovat! Musaka je výborná s nějakým sladkým salátem (mrkev-jablko-opražený sezam-med-citrón, mrkev-řepa-opražená slunečnicová semínka-skořice-jabl.šťáva).
Dobrou chuť!
Magdalenka z Lažan,
červenec 2025
červenec 2025
Další články a info od Magdalény:
- Chcete dostávat recepty a jiné mnou vybrané inspirace do vašeho e-mailu? Napište na e-mail joy@dotknise.cz. Tipy posílám maximálně 2x za měsíc a můžete se kdykoliv odhlásit.
- Další mé recepty a články nejen o vaření - najdete tady na Letacek.cz
- Staré recepty najdete na původním blogu - blog.dotknise.cz - jen se tam špatně hledá. Články postupně převádím sem.
- Jestli se vám líbí má práce a inspirace, kterou posílám a chcete jí podpořit, budu vděčná za finanční poděkování 🙏❤.
Výzva od redakce Letacek.cz- Chcete dostávat jak recepty, tak tipy z oblasti osobní růstu, pozvánky na zajímavé akce, info o slevách a další z našeho portálu?,Registrujte se tady na Letacek.cz. Mail se posílá maximálně 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
- Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nemáte tu ještě své nabídky, založte si svůj profil a pak vytvořte akce i nabídku individuální práce. Základní propagace je zdarma. Nápovědu najdete vpravo nahoře na stránce v Menu.
❤
Pro sdílení použijte prosím nová vyjíždějící tlačítka vlevo (na mobilu dole) na stránce. Pokud se tlačítka nezobrazují, odrollujte trochu níž.