Vegetariánská lilková musaka. Recept.

Tuhle ňamku ocení skoro všichni, i když není s masem. Hlavními aktéry dnešního receptu jsou brambory, lilky, sójová drť a kdo jiný než "pan sýr". A to ať normální, nebo alternativní veganský.

Mohlo by se zdát, že je tohle jídlo celkem pracné. Ale nebojte. Znáte mě :) Ráda nacházím různá ulehčení a fígle a s radostí se o ně s vámi podělím.


Suroviny na cca 8 porcí - jeden plech v troubě (přesná množství brzy)

  • brambory
  • lilky
  • cibule
  • rajčata čerstvá nebo z plechovky
  • česnek
  • oregáno
  • sójová drť (nahrazuje mleté maso)
  • polévkové koření Würzl 
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • shoyu bio


Postup - příprava

Protože vařím většinou pro skupiny lidí mezi 20-30 lidí, osvědčilo se mi vařit ve vícero hrncích a taky v etapách. A je to super. Celkově to totiž hooodně zkrátí čas vaření.

1. Brambory
  • NEloupej, jen omyj ve vodě kartáčkem. Ušetří ti to spoustu času.
  • Nakrájej na plátky cca 1,5cm silné.
  • Dej do hrnce a vař 5-10min, než trochu změknou. Ale nerozvař je :)
  • Slej vodu a čekej na finání vrstvení na plech.
2. Lilky
  • Omyj, nakrájej na plátky 1,5cm. Máš-li čas, posyp je solí a nech tak 30min odstát (pustí přebytečnou vodu). Jestli nemáš čas, nedělej to. 
  • Polij olivovým olejem, posypej trochou soli a oreganem, promíchej a dej péct na plech do trouby.
  • Peč nejprv chvilku zprudka, na 230 stupňů, aby se "chytla barva". Pak stáhni a upeč tak, jak máš rád/a. Prostě aby byl lilek už skoro hotový, mírně vypečený.
  • Až se upečou, vyndej je z trouby a přejdi na poslední krok - skládání do vrstev na plech a zapečení.
3. Rajčatový základ s cibulí a sójovou drtí. Budeme dělat současně, v hrnci na plotně a v misce. 
  • Oloupej pár cibulí, nakrájej na kostičky a dej smažit na trochu oleje do hrnce.
  • Přisyp na cibuli trochu soli hned na začátku smažení a taky trochu pepře.
  • Osmaž do sklovata.
  • Než cibule v hrnci na plotně sesklovatí, nasyp do jiného hrnce nebo skleněné mísy sójovou drť, na to přisyp polévkové koření (přiměřeně), shoyu, zalij horkou vodou a nech sójovou drť nasáknout. Ochutnej a dolaď pomocí shoyu omáčky (dodá tomu ten správný šmrnc "masa"). 
  • Jakmile je cibulka v hrnci tak akorát, přidej nakrájená rajčata (nebo rajčata s tomatovou šťávou z plechovky), trochu podus a vmíchej oregáno a česnek.
  • Nakonec do hrnce s červeným rajčatovým základem a cibulkou přidej už nasáklou sójovou drť a všechno smíchej. 
A jdeme do finále! Máme připraveny a předvařeny všechny potřebné věci, tak je jdeme finálně zapéct.

4. Naskládej na plech jednotlivé vrsty a zapeč.
  • plech vymazej olejem
  • jako spodní vrstvu dej brambory, posol je a trochu popepři
  • druhá vrstva - pečené lilky
  • třetí vrstva - sojová drť s rajčatovou omáčkou (směsí)
  • čtvrtá vrstva - brambory. Opět trochu posol a popepři.
A šup s tím do trouby. Zapeč tak, aby horní vrstva brambor byla do zlatova.

5. Sýr
A teď už jen posypat nastrouhaným sýrem a na 5 min zapéct.

A můžeme servírovat! Musaka je výborná s nějakým sladkým salátem (mrkev-jablko-opražený sezam-med-citrón, mrkev-řepa-opražená slunečnicová semínka-skořice-jabl.šťáva).

Dobrou chuť!
 
Magdalenka z Lažan
červenec 2025  


Další články a info od Magdalény:

  • Chcete dostávat recepty a jiné mnou vybrané inspirace do vašeho e-mailu? Napište na e-mail joy@dotknise.cz. Tipy posílám maximálně 2x za měsíc a můžete se kdykoliv odhlásit.
  • Další mé recepty a články nejen o vaření - najdete tady na Letacek.cz
  • Staré recepty najdete na původním blogublog.dotknise.cz  - jen se tam špatně hledá. Články postupně převádím sem.
  • Jestli se vám líbí má práce a inspirace, kterou posílám a chcete jí podpořit, budu vděčná za finanční poděkování 🙏❤.
     
      
     
    Výzva od redakce Letacek.cz
    1. Chcete dostávat jak recepty, tak tipy z oblasti osobní růstu, pozvánky na zajímavé akce, info o slevách a další z našeho portálu?,Registrujte se tady na Letacek.cz. Mail se posílá maximálně 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
    2. Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nemáte tu ještě své nabídky,  založte si svůj profil a pak vytvořte akce i nabídku individuální práce. Základní propagace je zdarma. Nápovědu najdete vpravo nahoře na stránce v Menu.

Autorka článku: Mgr. Magdaléna Januševská Polanská, spolutvůrce a průvodce na Letacek.cz
Osobní rozvoj vedoucí k úsměvu na tváři je moje srdcovka. A pořád díky němu objevuji nové a nové vrstvy života a jeho možnosti.🍀 Občas dělám kurzy vaření, konzultace s využitím astrologie, ale většinu času mě najdete buď v kuchyni (meditačního centra v Lažanec nebo doma) nebo u počítače, když píšu recepty a články a nebo vás provázím na Letacek.cz. 🌹Jsem Váha ⚖, nar. 1976. Vystudovala jsem obor biologie-chemie 👩‍🔬 na PřF Univerzity Karlovy (vaření a péče o tělo a ducha na molekulární úrovni :), prošla manažerskou kariérou v korporátu a spoustou rozvojových seminářů. Od roku 2011 žiju se svým mužem Nishkamem a synem Matějem cca 230 kroků od meditačního centra Osho ShangriLa (dřív jsme žili přímo v centru), kde vařím a pečuji o účastníky skupin osobního rozvoje. Těším se na naše propojení 💗

https://www.letacek.cz/poradatel/magdalena-jp


 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Životní styl.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

5. – 6.9.2025, 2 dny
Festival Zdraví a Duše 2025
Černá louka
18.10.2025, 8 hodin, 9:00 – 17:00
19. vzdělávací a zážitkové setkání EXCELLENTNÍ ŽENA®
Měšťanská beseda Plzeň
Datum není stanovené
🎯 Víkendový workshop Vize a tvorba života s diářem PlanIsMine
Království naivních rebelů