
Mohlo by se zdát, že je tohle jídlo celkem pracné. Ale nebojte. Znáte mě :) Ráda nacházím různá ulehčení a fígle a s radostí se o ně s vámi podělím.
Suroviny na cca 8 porcí - jeden plech v troubě (přesná množství brzy)
- brambory
- lilky
- cibule
- rajčata čerstvá nebo z plechovky
- česnek
- oregáno
- sójová drť (nahrazuje mleté maso)
- polévkové koření Würzl
- sůl
- pepř
- olivový olej
- shoyu bio
Postup - příprava
Protože vařím většinou pro skupiny lidí mezi 20-30 lidí, osvědčilo se mi vařit ve vícero hrncích a taky v etapách. A je to super. Celkově to totiž hooodně zkrátí čas vaření.1. Brambory
- NEloupej, jen omyj ve vodě kartáčkem. Ušetří ti to spoustu času.
- Nakrájej na plátky cca 1,5cm silné.
- Dej do hrnce a vař 5-10min, než trochu změknou. Ale nerozvař je :)
- Slej vodu a čekej na finání vrstvení na plech.
- Omyj, nakrájej na plátky 1,5cm. Máš-li čas, posyp je solí a nech tak 30min odstát (pustí přebytečnou vodu). Jestli nemáš čas, nedělej to.
- Polij olivovým olejem, posypej trochou soli a oreganem, promíchej a dej péct na plech do trouby.
- Peč nejprv chvilku zprudka, na 230 stupňů, aby se "chytla barva". Pak stáhni a upeč tak, jak máš rád/a. Prostě aby byl lilek už skoro hotový, mírně vypečený.
- Až se upečou, vyndej je z trouby a přejdi na poslední krok - skládání do vrstev na plech a zapečení.
- Oloupej pár cibulí, nakrájej na kostičky a dej smažit na trochu oleje do hrnce.
- Přisyp na cibuli trochu soli hned na začátku smažení a taky trochu pepře.
- Osmaž do sklovata.
- Než cibule v hrnci na plotně sesklovatí, nasyp do jiného hrnce nebo skleněné mísy sójovou drť, na to přisyp polévkové koření (přiměřeně), shoyu, zalij horkou vodou a nech sójovou drť nasáknout. Ochutnej a dolaď pomocí shoyu omáčky (dodá tomu ten správný šmrnc "masa").
- Jakmile je cibulka v hrnci tak akorát, přidej nakrájená rajčata (nebo rajčata s tomatovou šťávou z plechovky), trochu podus a vmíchej oregáno a česnek.
- Nakonec do hrnce s červeným rajčatovým základem a cibulkou přidej už nasáklou sójovou drť a všechno smíchej.
4. Naskládej na plech jednotlivé vrsty a zapeč.
- plech vymazej olejem
- jako spodní vrstvu dej brambory, posol je a trochu popepři
- druhá vrstva - pečené lilky
- třetí vrstva - sojová drť s rajčatovou omáčkou (směsí)
- čtvrtá vrstva - brambory. Opět trochu posol a popepři.
5. Sýr
A teď už jen posypat nastrouhaným sýrem a na 5 min zapéct.
A můžeme servírovat! Musaka je výborná s nějakým sladkým salátem (mrkev-jablko-opražený sezam-med-citrón, mrkev-řepa-opražená slunečnicová semínka-skořice-jabl.šťáva).
Dobrou chuť!
červenec 2025
Další články a info od Magdalény:
- Chcete dostávat recepty a jiné mnou vybrané inspirace do vašeho e-mailu? Napište na e-mail joy@dotknise.cz. Tipy posílám maximálně 2x za měsíc a můžete se kdykoliv odhlásit.
- Další mé recepty a články nejen o vaření - najdete tady na Letacek.cz
- Staré recepty najdete na původním blogu - blog.dotknise.cz - jen se tam špatně hledá. Články postupně převádím sem.
- Jestli se vám líbí má práce a inspirace, kterou posílám a chcete jí podpořit, budu vděčná za finanční poděkování 🙏❤.
Výzva od redakce Letacek.cz
- Chcete dostávat jak recepty, tak tipy z oblasti osobní růstu, pozvánky na zajímavé akce, info o slevách a další z našeho portálu?,Registrujte se tady na Letacek.cz. Mail se posílá maximálně 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
- Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nemáte tu ještě své nabídky, založte si svůj profil a pak vytvořte akce i nabídku individuální práce. Základní propagace je zdarma. Nápovědu najdete vpravo nahoře na stránce v Menu.
Autorka článku: Mgr. Magdaléna Januševská Polanská, spolutvůrce a průvodce na Letacek.cz
Osobní rozvoj vedoucí k úsměvu na tváři je moje srdcovka. A pořád díky němu objevuji nové a nové vrstvy života a jeho možnosti.🍀 Občas dělám kurzy vaření, konzultace s využitím astrologie, ale většinu času mě najdete buď v kuchyni (meditačního centra v Lažanec nebo doma) nebo u počítače, když píšu recepty a články a nebo vás provázím na Letacek.cz. 🌹Jsem Váha ⚖, nar. 1976. Vystudovala jsem obor biologie-chemie 👩🔬 na PřF Univerzity Karlovy (vaření a péče o tělo a ducha na molekulární úrovni :), prošla manažerskou kariérou v korporátu a spoustou rozvojových seminářů. Od roku 2011 žiju se svým mužem Nishkamem a synem Matějem cca 230 kroků od meditačního centra Osho ShangriLa (dřív jsme žili přímo v centru), kde vařím a pečuji o účastníky skupin osobního rozvoje. Těším se na naše propojení 💗
https://www.letacek.cz/poradatel/magdalena-jp
Komentáře
zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.