Vegetariánský festival Vegefest

Vegetariánský festival vznikl v květnu 2011 z čiré radosti. Ze vzájemné inspirace dvou duší začalo klíčit semínko budoucí společné cesty Honzy a Terezy a Vegefest se stal jedním z prvních společných projektů.
Téma vegetariánství jsme zvolili proto, že v této oblasti stravování existuje v současnosti mnoho mýtů. Zatímco roste zájem lidí o kvalitu surovin a pokrmů, které jíme, a přibývá lidí, kteří hledají skutečnou alternativu k průmyslové produkci potravin plných chemie, současně roste počet lidí, kteří se v této oblasti nevyznají, mohou být zmatení z mnoha nových netradičních surovin, které neumějí zpracovávat a z mnoha typů zaručeně účinných diet, které na nás chrlí média.
 
Záměrem festivalu není se proti něčemu vymezovat, ani snaha ukázat, že jediná cesta je správná. Toužíme po harmonii a podporujeme cestu každého k vlastní pravdě. Proto chceme nabídnout co nejširší menu gastronomické i zážitkové, ze kterého mohou návštěvníci dle libosti ochutnávat, nechat se inspirovat a najít si v něm to své. 
 
Od začátku nám byla blízká představa příjemně stráveného dne, kterým návštěvníci proplouvají od jednoho místa k druhému, mohou průběžně ochutnávat různé speciality, zároveň se dozvědět informace, které hledají a ještě se u toho příjemně pobavit. Víme, že téma zdravého stravování je hodně aktuální pro rodiny s dětmi (mnohdy jsou děti první motivací v životě zamyslet se nad kvalitou jídla), a proto jsme program chtěli přizpůsobit i dětem. A i přes vrtkavost českého počasí jsme si byli jistí, že se festival musí konat venku, v místě, na kterém se můžeme nohama dotýkat trávy a cítit vítr ve vlasech.
První ročník festivalu vznikl za tři měsíce téměř „sám“ a bez velké námahy. Naším cílem bylo uspořádat tento jeden den, bez ambice vytvořit festival na mnoho let. A byli jsme zvědaví, jak to dopadne. Slunečné počasí babího léta přilákalo do Botanické zahrady přes dva tisíce lidí a ohlasy návštěvníků nás přesvědčily o tom, že má smysl zkusit to podruhé. 
 
Letos je před námi již třetí ročník a věnujeme hodně pozornosti tomu, zda je pro nás tato práce stále radostí. Snažíme se vyslyšet přání a připomínky z předchozích let, udržet to, co se osvědčilo a zároveň přinést něco nového. Letos je to festivalová čajovna v šapitó, které bude srdcem festivalu. Odráží to naši víru, že má smysl dělat pouze to, k čemu nás vede srdce a pocit vnitřní radosti a naplnění, protože pouze z tohoto místa se můžeme dělit s ostatními. Netušíme, zda festival někdy oslaví 10 let, nebo zda letošní ročník není poslední.
 
Proto neváhejte a přijďte s námi ochutnat pestrou neopakovatelnost podzimní rovnodennosti, poděkovat za hojnost a pestrost jídla, které nám dává naše planeta a užít si dny v oslavě BYTÍ jen tak.
 
Těšíme se na vás,
 
Honza & Tereza

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Životní styl.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce