3 věci, které mě nejvíc překvapily na mužích

Je něco, co vás na mužích překvapuje? Co je to? Terapeutka Radmila Telváková s námi v článku sdílí svá pikantní odhalení o mužích a přiznává, co jí osobně na mužích překvapilo nejvíc.

„Muži mají tolik stejného jako ženy".
"Muži jsou tak rozdílní od žen".
“Muži se dokážou navzájem přirozeně milovat".

Je pro mně fascinující a taky velmi praktické, objevovat kým jsme, poznávat se navzájem a diskutovat o domněnkách, které o sobě vzájemně máme.

Muži pro mně dříve znamenali stimul, odraz, přitažlivost. Měla jsem muže spojené se silou, akcí i nekontrolovatelnými impulsy a potřebami. Časem jsem objevila vlastní strach, který jsem s muži měla spojený a rozeznala jsem, co přesně v mém strachu je přirozené (tzn. zůstane i v absolutním bezpečí) a co je můj osobní či převzatý strach na základě vyhodnocení zážitku.

 Můj život v mládí tvarovaly vztahy s muži, poznávala jsem sebe skrze optiku muže, než jsem našla ženu :-).

S poznáním ženy u mně přibyl prostor, ve kterém začalo skutečné objevování. Rozpoznávání zvyků, způsobů, přístupů a vlastností, které nás, muže a ženy, definují a přitahují. Pod vrstvami převzatých vzorců chování, zažitých reakcí a zkušeností, ve kterých zažíváme neskutečnou barevnost, jsem viděla nádhernou stejnost i pravou rozdílnost mužů a žen

Důležité pro mně bylo, jak velmi muži prožívají a cítí krásu, něhu, lásku, jak velkou část v jejich vnímání tvoří citová stránka. Mezi muži a ženami není rozdíl ve schopnosti cítit, vnímat a milovat. Mezi ženami a muži je rozdíl v ochotě rozvíjet tuhle rovinu a komunikovat ji! Buď lidem dává smysl pečovat o tuto rovinu, nebo ne. 

Fascinující pro mně bylo zjištění rozdílného výchozího bodu v muži a v ženě. Muži v jangovém, agresivním (rozuměj silovém) pohybu jdou dopředu, prostupují, pronikají, s chutí prolínají prostor. Zdá se to jasné, ale dokud jsem si to jako žena nezkusila zažít v reálném pohybu, v cítění té chuti prostoupit, chutnat, chyběly mi důležité souvislosti. 
 
Pár slov Radmily o článku.
Nejlépe jsem to pochopila v sexualitě. Muži mají samozřejmě prožitek vyvrcholení spojený s výstřikem, oplodněním, dosažením cíle. Muž má penis a ten proniká, vstupuje. Stimuluje ho tlak na jeho povrch, vycházející z jeho aktivity třít se, tlačit, dotýkat, cítit sebe na hranici toho druhého. Je to pohyb ven. Z toho vychází naprosto rozdílné chápání dějů “jak se co stane”.  

Tento pohyb popsaný dávnými mistry jako Jangový je teoreticky jasný docela hned. Je logický a pochopitelný, zvláště v souvislosti s jeho doplňujícím opačným Jinovým pohybem. Ten je přijímající, pohlcující, absorbující. Mně velmi překvapilo pochopení, jak zásadně ovlivní toto výchozí nastavení v muži jeho vnímání a vyhodnocování možností a předpokladů.

 
Foto od Radmily: posvátná hora Kailás v Tibetu
Krásné pro mně bylo poznávat projevování blízkosti, intimity mužů k mužům. Myslím tím hravé, dotykové, radostné, i něžné projevy blízkosti bez sexuálního podtextu. Setkala jsem se s tím v Peru, Nepálu a Tibetu. Muži se i ve zralém věku “kočkovali” jako kluci, kdykoli se vzájemně dotýkali, opírali se o sebe, objímali, doteky se podporovali i motivovali. Bylo to velmi láskyplné a přitom mužné. Často jsem se v Nepálu a Tibetu zahleděla na muže, kteří spolu šlapali pouť po silových či posvátných místech a drželi se za ruce. Rozprostírala se mezi nimi klidná, mužská blízkost. Citlivost vypovídající jasně o jejich vnímání muže.

Dojímalo mě to. Něco zásadního se tímto zážitkem uvnitř mě rozpoustělo a propojovalo. V místě, kde do té doby spojení nebylo možné, ve mně rozkvetla láska a jistota. Je jisté, že blízkost a sounáležitost mužů k mužům, může být krásná, přirozená a absolutní. 

Zmizelo mé původní vnímání mužů. Roste ve mě denně obdiv, respekt, láska a chuť poznávat se, doplňovat a milovat. 

Další odkazy

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Co vás překvapuje na mužích? Budeme rádi, když se o své postřehy podělíte s námi komentářem pod článkem.
  2. Pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu? Přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Autorka článku: Radmila Telváková
Zdravotní masér; poradce holistických přístupů; trenér Voice dialogu; master NLP. HLUBOKÉ SEBEPOZNÁVÁNÍ, INDIVIDUÁLNÍ A SKUPINOVÉ TERAPIE. Citlivě a kompletně uchopuji změnu. Pečuji o zdroje, růst a záměr. radmilatelvakova.cz


 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Sebepoznání.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

24.4.2024, 2 hodiny, 19:00 – 21:30
O POZNÁNÍ A CESTĚ NÁVRATU K SOBĚ
seminární místnost čajovny Šamanka, Hálkova 8, Praha 2