7 poučení, která mi přinesla stavba domu

Stavěli jste dům, rekonstruovali byt? Tak asi víte, o čem mluvím. Osobní rozvoj v praxi. Během tohohle procesu jsem dostala hooodně lekcí. O některých “nástrahách a iluzích” jsem věděla dopředu, ale prostě jsem jim nevěřila. A tak vyzkoušela na vlastní kůži. Dnes se s vámi o své vhledy a mini-příběhy podělím. Věřím, že by mohly být užitečné. 

Tadam! Tady je mých 7 prozření:

Poučení první

Je super mít plán, ale buď připraven ho velmi rychle měnit. Náš plán byl sehnat garáž, kde budeme parkovat naše nové auto, které bychom chtěli pořídit. Garáž jsme sehnali a koupili. A dostali něco navíc. Garáž byla součástí stodoly. A stodola patřila ke starému domu a velké zahradě. Tak. Příběh začíná. Máme teď celý komplet, i když jsme dům vlastně ani nechtěli. Poznámka - nové auto ještě nemáme a garáž nebude garáž, ale dílna ;)

Poučení druhé

Jestli máš druhý plán, připrav se na třetí. A pořád dokola. Druhý plán bylo domeček zrekonstruovat. Přece jen, dům z roku 1925 není v dobré kondici. A ejhle - rekonstruujeme, rekonstruujeme, až nakonec bouráme a bouráme. Výsledek - chystáme se stavět dům nový. Jdeme na to!

Poučení třetí

Když si myslíš, že máš všechny papíry, úřady tě překvapí. Nech si na všechno víc času. Papíry pro stavební úřad sebrány, teď ještě zajistit povolení na čističku. Projekt na čističku už leží na druhém stavebním úřadě, oboru vodohospodářském. Stačí “jen” předat informaci o zahájení řízení na ten první stavební úřad. Uups - něco je zase jinak. “ Ano, ano, váš projekt tu už leží, ale ještě jsme řízení nezahájili. Jste v pořadí.” Uff. Čekáme. 

Poučení čtvrté

Plánuj hooodně dopředu. Nech si na všechno víc času a buď trpělivý. Je to tu! Papíry vyřízeny, můžeme kopnout. Ale kdy už přijedou řemeslníci a kde je sehnat? Je březen. “To byste jako chtěli základovku ještě letos? Nene, paninko, máme plno až do jara příštího roku. Můžeme si vás dát do pořadníku.” Hmmm. Příště budeme vědět. Aspoň rok dopředu. Nakonec se nám ale zadařilo a základovka byla v srpnu hotová.

Poučení páté

První FINÁLNÍ odhad ceny je skutečně jen orientační. Nech si nějakou tu “vatu”. Hezky se to dopředu v excellu počítá, ale realita je tak nějak trošku jiná. Připočítej si tak odhadem  20-50 % a seš blízko. Tolik? Kolikrát jsem si tuhle otázku za poslední dva roky položila… Ale jinak - už jsme ve vatě! Na našem domečku máme izolaci z minerální vaty a je jí faakt hodně. Zima nám snad nebude.

Poučení šestéVýhled z okna na Lažanské moře

Sny se plní. Buď opatrný na to, co si přeješ. Já osobně jsem chtěla dům na skále, s výhledem na moře. Pink! Staň se. Mám ho. Jen trochu jinak, než jsem si představovala. Dům na skále, ano ano. Taky bylo celkem těžký udělat základovku. A moře? Hmm, jasně. Rybníčku, na který máme výhled z obýváku a kuchyně, se říká Lažanské moře.

Poučení sedmé

Cesta nekončí, protože cesta je cíl. Vím, že příběhů a prozření spojených s domečkem bude ještě mnoho. Trochu se bojím a trochu těším. Universum má smysl pro humor a tak věřím, že zpětně se pěkně zasmějeme. A jaká prozření máte vy? Písněte do komentáře pod článek, ráda si počtu, jak to máte jinde. Protože co pozemek, dům nebo byt, to jiné výzvy a příležitosti k růstu. 

A jak naše dobrodružství vidí ostatní? Tady je například odpověď našeho elektrikáře na otázku “Jak se máte?” “No tak dobře jako vy ne. Vy jste za vodou.” Ne, ne, řekla bych, že nejsme za vodou. Jsme nad vodou, na skále a ve vatě :) 
 

Autorka článku: Magdaléna JP, člen týmu Letacek.cz
Osobní rozvoj je moje srdcovka. Můj, i ten váš :) Potkat se můžeme tady virtuálně, nebo v České republice blízko Karlových Varů. A vlastně všude po světě.

Komentáře

Marga: RE: 7 poučení, která mi přinesla stavba domu
Majdalenko, všechno podepisuji. Přibudou další pravidla…
12.8.2020 21:05
Magdaléna Januševská Polanská: RE: 7 poučení, která mi přinesla stavba domu
Ahoj Margo! Děkuji za komentář! Ano ano :) Plně souhlas…
21.8.2020 08:21

Tento článek je zařazen do kategorie Sebepoznání.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).