Napište svůj komentář

Zpět na článek
Anti-spamová kontrola, zapište do políčka níže číslici pět

Biodanza. Jak se zase cítit naživu

Kdo by se nechtěl, obzvláště po všech těch lockdownech, cítit zase plně naživu. Nechat se zaplavit radostí z pohybu, tvoření a spolubytí. Odhoďte zábrany a vstupte do světa Biodanzy – tance, v kterém pookřejete po všech stránkách. Biodanza totiž rozvíjí lidský potenciál komplexně. Probouzí vitalitu, kreativitu, prohlubuje pocitovost (afektivitu) a prožívání sexuality. V neposlední řadě se věnuje transcendenci – tedy spojení s tím, co nás přesahuje.

S obnovenou vitalitou přichází důvěra v život 

Když naše vitální síla může volně proudit, cítíme se plni energie a radosti ze života. Naplno vnímáme své tělo a jeho potřeby. K tomu nás Biodanza svým pojetím přirozeně vede. Např. po dynamickém tanci, v němž dostaneme prostor pro sebevyjádření, spontánně přichází uvolnění a klid. 

V Biodanze si můžete v bezpečném prostředí vyzkoušet, jaké to je, nechat se vést přirozenou pulzací života. Jak uvolňující, naplňující a ozdravné to může být - jakou důvěru v život to v nás vyvolá. A stačí k tomu jen tanec a skupina podobně naladěných lidí. Už slyšíte hudbu znít? 


S důvěrou v život se vynoří kreativita

Teprve, když jsme uvolnění a hluboce propojeni sami se sebou, začnou přicházet nové možnosti a odpovědi na otázky. Nechte se překvapit! Sami sebou, životem i tím, co vznikne, když se začnete tancem svobodně vyjadřovat. Jednoho dne, aniž byste si všimli, se kreativita přenese z tanečního sálu i do vašeho běžného života. Už to vidíte?   


Tanec ve vás zažehne vášeň a smyslnost 

Biodanza nezapomíná ani na sexualitu. Rozvíjí potěšení a otevírá dveře slasti a opojení. Učí nás, že erotika, něha a požitek jsou přirozenou součástí života. Také nám pomáhá zažehnout životní vášeň. Ta souvisí se schopností oddat se hlubokým přáním, vyjádřit je a realizovat v životě. Troufáte si? 
 


Protancovat se k laskavosti a empatii

Biodanza také otevírá prostor k hlubšímu prožití pocitů a emocí, které v běžném životě sotva vnímáme. Rozvoj schopnosti cítit (afektivity) je ostatně v Biodanze klíčový. 

Tato schopnost umožňuje vytvářet plnohodnotné vztahy a také nalézat rovnováhu mezi přijímáním a dáváním. Přispívá k přijetí sebe samého se všemi kladnými i stinnými stránkami. Učí nás, co to znamená být lidský, empatický a laskavý. A jak jste na tom s prožíváním a vyjadřováním citů vy?


Být nohama na zemi a dotýkat se nebe

Tanec patří k lidem od pradávna. Původně byl součástí rituálů, sloužil k vyjádření hlubokých citů, emocí a také ke komunikaci se světem, přírodou i bohy. 

Přestože dnes tančíme hlavně pro zábavu a potěšení, Biodanza mám umožňuje navrátit se k původnímu smyslu tance tím, že nás učí vnímat život jako něco posvátného a každý jeho moment jako dar. Chcete to zažít? 


Závěrem

Biodanza podporuje lidskou přirozenost, rozvíjí naši schopnost plně prožívat pocity, emoce i instinkty. Učí nás být v harmonii se sebou, světem a přírodou. 

Každá lekce Biodanzy rozvíjí jednu nebo dvě výše zmíněné oblasti života. Často jsou však do jisté míry zahrnuty všechny, protože jsou od sebe neoddělitelné a vzájemně se posilují. Přestože je intenzita prožitku každého tanečníka jiná, na všechny nezapomenutelně zapůsobí. Přijďte to vyzkoušet. 

Článek napsala Markéta Hrabalová ve spolupráci s Vendulou Kosíkovou, červenec 2021

Další odkazy:

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s Biodanzou, případně tipy, kde se dá Biodanza zažít? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.