Osobní transformace Markéta Hrabalová. Biodanza mě pozvolna úplně proměnila.

Článek ze série osobní transformace. Příběh o nabytí sebedůvěry a znovunalezení radosti ze života díky Biodanze.

Sama v cizí zemi

Můj osobní rozvoj naplno odstartoval rozchod s partnerem, se kterým jsem se odstěhovala do Německa. Když se hned po příjezdu naše vize společného života rozpadla a já se ocitla sama v cizí zemi, začala jsem hledat něco, co by mě znovu postavilo na nohy. 

Ochutnávala jsem vše možné, co souvisí s osobním rozvojem a co by mě „poskládalo“, meditace, konstelace, zpívání manter, apod. A taky Biodanzu. Ještě dnes před sebou vidím ten úplně nenápadný inzerát v novinách. Co to je? Nějaký tanec… O.K. Vyzkouším to.

Proč se na mě usmívá?

Co je to za divné lidi? Uf, ještě, že se tu nemluví. Proč se na mě usmívá? Super, individuální tanec. Dělám to správně? Tančila jsem, co lektorka řekla a hlava mi během mé první lekce Biodanzy jela na plné obrátky. 

Pak se ale něco změnilo. Hudba začala zpomalovat a já měla pocit, že i já mohu zpomalit, uvolnit se a nebýt stále ve střehu. Vlastně jsem konečně cítila sama sebe, jako bych si znovu vzpomněla, kdo opravdu jsem. A ostatní? Nechtějí, abych byla jiná. 

Na to jsem si potřebovala zvyknout. 

Zvykala jsem si

S každou lekcí jsem posilovala vědomí sebe samé, více a více si dovolovala se vyjádřit, ukázat se, být viděna. Můj pohled na ty, se kterými jsem tančila se úplně proměnil; všichni v mých očích zkrásněli. Vytvořila  se mezi námi hluboká spojení a stali jsme se přáteli. Tanec mi přinášel radost, začala jsem se opět smát. Někdy jsem při tanci mívala dojem, jak se mi fyzicky mění buňky v těle. Bylo to jako bych ožívala.

Jak v tanci, tak v životě

Nevěděla jsem, jak Biodanza funguje a bylo mi to jedno. Věděla jsem, že mi dělá dobře, a to mi stačilo. Mé prožívání v tanci se prohlubovalo a já cítila, jak léčivé pro mě je znovu oživit a pohybem vyjádřit skryté emoce. Tentokráte v bezpečném prostředí a za podpory ostatních. 

Na výcvik Biodanzy jsem se přihlásila později, abych se mohla do prožitků ponořit hlouběji. Každá lekce i výcvikový víkend mě posunul dál. Dál a zároveň blíž k sobě. 

Časem jsem si všimla, že nejen při Biodanze, ale i v „normálním životě“ jsem uvolněnější, víc si věřím a začínám důvěřovat svým pocitům. Už jsem se tolik nebála se projevit a postavit se za sebe. Do mého života vstoupila lehkost, hravost a pocit, že už nejsem jen pasivní loutka, které se věci „dějí“, ale že svůj život tvořím.

Co mi Biodanza dala 

Biodanza vnesla do mého života intenzitu. Přinesla mi sílu, otevřela dveře k vlastní citlivosti a kráse života. V mém životě samozřejmě nejde vše jenom jako „po másle“. Prožívám intenzivněji vše. Lásku, sexualitu, radost, smutek i bolest. 

Věřím v uzdravující sílu Biodanzy a její hloubku. Dnes to pozoruju i jako lektorka na lidech při mých lekcích. Jak se položí do hudby, prožitku a pohybu a jak během tance rozkvetou. 

Existuje mnoho metod osobního rozvoje a Biodanza je jedna z nich. Ve své jednoduchosti je hluboká a dokáže probudit zapomenutou radost ze života. Upřímně ji doporučuji všem. Stojí za to ji alespoň vyzkoušet.

Další odkazy:

 
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s Biodanzou, případně tipy, kde se dá Biodanza zažít? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.
 

Markéta HrabalováAutorka článku: Markéta Hrabalová 
Osobním rozvojem se zabývá řadu let. Biodanzu poznala v Německu, kde absolvovala tříletý výcvik u lektorky pocházející z Argentiny. Od roku 2004 vede pravidelné lekce a semináře převážně v Praze. V roce 2019 spoluzaložila školu pro lektory Biodanzy v České republice. Na Biodanze obdivuje její hloubku a jemnou léčivou sílu. www.biodanzapraha.cz
 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Tanec.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).