Biodanza. Jak se zase cítit naživu

Kdo by se nechtěl, obzvláště po všech těch lockdownech, cítit zase plně naživu. Nechat se zaplavit radostí z pohybu, tvoření a spolubytí. Odhoďte zábrany a vstupte do světa Biodanzy – tance, v kterém pookřejete po všech stránkách. Biodanza totiž rozvíjí lidský potenciál komplexně. Probouzí vitalitu, kreativitu, prohlubuje pocitovost (afektivitu) a prožívání sexuality. V neposlední řadě se věnuje transcendenci – tedy spojení s tím, co nás přesahuje.

S obnovenou vitalitou přichází důvěra v život 

Když naše vitální síla může volně proudit, cítíme se plni energie a radosti ze života. Naplno vnímáme své tělo a jeho potřeby. K tomu nás Biodanza svým pojetím přirozeně vede. Např. po dynamickém tanci, v němž dostaneme prostor pro sebevyjádření, spontánně přichází uvolnění a klid. 

V Biodanze si můžete v bezpečném prostředí vyzkoušet, jaké to je, nechat se vést přirozenou pulzací života. Jak uvolňující, naplňující a ozdravné to může být - jakou důvěru v život to v nás vyvolá. A stačí k tomu jen tanec a skupina podobně naladěných lidí. Už slyšíte hudbu znít? 


S důvěrou v život se vynoří kreativita

Teprve, když jsme uvolnění a hluboce propojeni sami se sebou, začnou přicházet nové možnosti a odpovědi na otázky. Nechte se překvapit! Sami sebou, životem i tím, co vznikne, když se začnete tancem svobodně vyjadřovat. Jednoho dne, aniž byste si všimli, se kreativita přenese z tanečního sálu i do vašeho běžného života. Už to vidíte?   


Tanec ve vás zažehne vášeň a smyslnost 

Biodanza nezapomíná ani na sexualitu. Rozvíjí potěšení a otevírá dveře slasti a opojení. Učí nás, že erotika, něha a požitek jsou přirozenou součástí života. Také nám pomáhá zažehnout životní vášeň. Ta souvisí se schopností oddat se hlubokým přáním, vyjádřit je a realizovat v životě. Troufáte si? 
 


Protancovat se k laskavosti a empatii

Biodanza také otevírá prostor k hlubšímu prožití pocitů a emocí, které v běžném životě sotva vnímáme. Rozvoj schopnosti cítit (afektivity) je ostatně v Biodanze klíčový. 

Tato schopnost umožňuje vytvářet plnohodnotné vztahy a také nalézat rovnováhu mezi přijímáním a dáváním. Přispívá k přijetí sebe samého se všemi kladnými i stinnými stránkami. Učí nás, co to znamená být lidský, empatický a laskavý. A jak jste na tom s prožíváním a vyjadřováním citů vy?


Být nohama na zemi a dotýkat se nebe

Tanec patří k lidem od pradávna. Původně byl součástí rituálů, sloužil k vyjádření hlubokých citů, emocí a také ke komunikaci se světem, přírodou i bohy. 

Přestože dnes tančíme hlavně pro zábavu a potěšení, Biodanza mám umožňuje navrátit se k původnímu smyslu tance tím, že nás učí vnímat život jako něco posvátného a každý jeho moment jako dar. Chcete to zažít? 


Závěrem

Biodanza podporuje lidskou přirozenost, rozvíjí naši schopnost plně prožívat pocity, emoce i instinkty. Učí nás být v harmonii se sebou, světem a přírodou. 

Každá lekce Biodanzy rozvíjí jednu nebo dvě výše zmíněné oblasti života. Často jsou však do jisté míry zahrnuty všechny, protože jsou od sebe neoddělitelné a vzájemně se posilují. Přestože je intenzita prožitku každého tanečníka jiná, na všechny nezapomenutelně zapůsobí. Přijďte to vyzkoušet. 

Článek napsala Markéta Hrabalová ve spolupráci s Vendulou Kosíkovou, červenec 2021

Další odkazy:

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s Biodanzou, případně tipy, kde se dá Biodanza zažít? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Markéta HrabalováAutorka článku: Markéta Hrabalová 
Osobním rozvojem se zabývá řadu let. Biodanzu poznala v Německu, kde absolvovala tříletý výcvik u lektorky pocházející z Argentiny. Od roku 2004 vede pravidelné lekce a semináře převážně v Praze. V roce 2019 spoluzaložila školu pro lektory Biodanzy v České republice. Na Biodanze obdivuje její hloubku a jemnou léčivou sílu. www.biodanzapraha.cz
 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Tanec.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).