Metoda TRE®. Uvolňování napětí, stresu a traumat z těla.

Co je metoda TRE®, kdo ji objevil, jak vypadá práce s TRE®, co vše tato poměrně neznámá technika umí a další se dozvíte v článku od Miroslava Sedláka. Další ze série článků o technikách osobního růstu.

Úvodní autorské foto Miroslav Sedlák

Co je metoda TRE®

TRE® (Tension & Trauma Releasing Exercises) je jednoduchá a efektivní metoda pro uvolnění nahromaděného stresu, napětí a traumat v těle. Funguje na principu aktivace třesu, který je přirozenou odpovědí na obtížně situace. Vibrace, které se v těle vytváří, napomáhají uvolnění svalových napětí, zklidňují nervový systém a podporují celkovou relaxaci.


Jak technika TRE® vznikla? 

TRE® vyvinul Dr. David Bercelli, mezinárodní odborník v oblasti traumatických zásahů a řešení konfliktů, před více než 40 lety, během svého působení v zónách válečného konfliktu. Při své práci s traumatizovanými lidmi vypozoroval, že třes jim pomáhá uvolnit emoční i fyzické napětí. Díky tomu vyvinul sérii cviků, které aktivují třes kontrolovaným způsobem, což umožňuje tělu uvolnit se a odplavit stres. Metoda navíc funguje jako bezpečný nástroj pro děti i dospělé.


V čem se TRE® liší oproti ostatním metodám (technikám) osobního růstu?

TRE® má, ve srovnání s jinými technikami podobného zaměření, řadu výhod:

  1. JEDNODUCHOST. Aktivaci třesu se naučíte už za pár minut, kdy je navíc zvládnutelná i bez předchozích zkušeností. 
  2. FYZICKÁ NENÁROČNOST. Metoda nevyžaduje vysokou zdatnost – lze ji provozovat i pokud neholdujete sportu.
  3. BEZPEČNOST. TRE® můžete praktikovat samostatně a kdykoliv jej přerušit.
  4. EFEKTIVITA. První snížení stresu a úzkosti pocítíte již během pár minut.
  5. ZAMĚŘENÍ NA TĚLO. Pomáhá uvolnit hluboké svalové napětí a je vhodným doplňkem psychoterapie, která pracuje zejména s myslí.
  6. RYCHLOST. TRE® se dá aktivovat pouhým položením nohou do správné pozice a díky tomu je časově nenáročná.
  7. FLEXIBILITA. Metodu lze provozovat doma, v práci, anebo kdekoliv jinde najdete podložku, případně možnost opřít se o rovný povrch.
  8. MENTÁLNÍ NENÁROČNOST. Metoda je vhodná i pro stav, kdy se potřebujete uvolnit, ale jste unavení a nemáte energii na sport ani jiné aktivity. 
Krátké 3 minutové video o metodě TRE. 


Pro koho je TRE® vhodná a pro koho se naopak nehodí?

TRE® je vhodná pro širokou škálu lidí, kteří chtějí:
  •     snížit stres a úzkost,
  •     zlepšit kvalitu spánku,
  •     zmírnit bolesti zad a svalů,
  •     uvolnit traumatické bloky,
  •     zmírnit příznaky ADHD,
  •     zvýšit celkovou relaxaci a pohodu.

TRE® se nedoporučuje lidem s akutními psychickými potížemi, jako jsou psychózy, těžké deprese, nebo akutní fáze posttraumatické stresové poruchy. V těchto případech je vhodné nejprve stabilizovat psychický stav pod dohledem odborníka.

Metodu nelze praktikovat při těhotenství a po operačním zákroku v následujících 2 měsících.


Jak zhruba probíhá TRE®?

Před setkáním vyplníte krátký dotazník, abych se seznámil s vašimi potřebami a přizpůsobil sezení na míru. Následuje sezení, které typicky trvá 60 až 75 minut.

Skládá se z následujících kroků.

  1. ÚVODNÍ ČÁST. Společně si popovídáme o metodě TRE® a principu jejího fungování. Navíc zodpovím všechny vaše dotazy.
  2. POHYBY VE STOJE. První cviky ve zpřímené poloze jemně protáhnou svaly a připraví vaše tělo na třes. S ohledem na fyzické možnosti a vaše preference si lze vybrat z celé škály možností.
  3. UVOLENĚNÍ V LEŽE. Následuje klíčová část vleže na podlaze, kde se naučíte třes aktivovat a vědomě regulovat. Hlavní fáze trvá přibližně 10 až 15 minut.
  4. INTEGRACE A SDÍLENÍ. V závěrečné fázi si dopřejete čas na odpočinek a vstřebání zážitku ze sezení. Společně se podíváme na váš prožitek třesu.
  5. DOMÁCÍ PRAXE. Obdržíte doporučení pro práci s TRE® v pohodlí domova. Díky tomu se můžete k TRE® vracet, kdykoliv se naskytne vhodná příležitost.
TRE® - práce ve skupině.
TRE® - práce ve skupině. 


Za jak dlouho se metodu TRE® naučím?

Metodu TRE® se lze obvykle naučit během 3 až 6 setkání, v závislosti na psychickém zatížení klienta. Přestože je metoda na první pohled jednoduchá, její efektivní ovládání a bezproblémové používání vyžaduje schopnost vnímat jakékoliv tělesné i psychické rozpoložení vlastního těla. Rozvinutí této dovednosti vyžaduje čas, a proto svým klientům doporučuji alespoň tři setkání. Konečné slovo má však klient, který se svobodně rozhodne, zda chce pokračovat. 


Kde se s technikou TRE® můžete setkat?

TRE® je praktikována po celém světě, a proto roste na oblibě i v tuzemsku. Její atraktivitu zvyšuje schopnost snadné integrace do různých psychoterapeutických a poradenských přístupů. Klíčovým prvkem je oslovení certifikovaného a zkušeného odborníka. Zájemci mohou vyhledat certifikované poskytovatele na následujícím odkazu traumaprevention.com/tre-provider-list

Kurzy jsou dostupné online i offline.  V ČR můžete zajít třeba ke mně.


Moje osobní zkušenost s technikou TRE®

S TRE® jsem se poprvé setkal v roce 2019, kdy jsem procházel náročným životním obdobím. Technika mi pomohla uvolnit hluboké svalové napětí, zklidnit mysl a lépe zvládat psychickou zátěž. Díky TRE® jsem se naučil vnímat své tělo, jeho potřeby a lépe se o sebe starat. Více vám svoji zkušenost s TRE® představím v příštím článku.

Miroslav Sedlák. Certifikovaný poskytovatel metody TRE®. 


Shrnutí

TRE® je jednoduchá, bezpečná a efektivní metoda pro uvolnění stresu, napětí a traumat. Je vhodná pro širokou škálu lidí a může se praktikovat samostatně v pohodlí domova. Pokud hledáte způsob, jak zlepšit své fyzické a zejména psychické zdraví, TRE® může být tou správnou volbou.
 
Miroslav Sedlák pro letacek.cz v březnu 2024


Další odkazy:

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s metodou TRE® ? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Líbil se vám článek? Pojďte se o něj podělit, sdílet ho, ať se dostane k těm správným lidem. 
  3. Pořádáte kurzy a nemáte je na našem portále? Přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Autor článku: Mirek Sedlák
Již roky učím metodu TRE, která uvolňuje tělo i hlavu od nahromaděného stresu. Sám jsem s ním jako otec dvou malých dětí pracující z domova bezútěšně bojoval, než jsem techniku Tension and Trauma Release Exercise objevil. Díky pár pohybům v průběhu dne se mi zlepšil spánek, snížila bolest těla a zvýšila psychická pohoda. Přidejte se ke mě a pojďme se společně zbavit stresu a umožnit vám žít svobodnější život.  
www.mireksedlak.cz

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Zdraví a léčení.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).