Psychická odolnost: jak ji zvýšit. Moje postřehy k programu Devětsil.

Komu by se nehodilo být v pohodě a životní výzvy, krize a změny zvládat levou zadní, že? “Náhodou” si mě našel “Devětsil - program psychické odolnosti” z dílny Anity Crkalové a Hany Vykoupilové. A podělím se s vámi o svoje postřehy k němu.

On-line nebo osobně? 

Přiznám se hned. Nejsem milovníkem on-line kurzů. I s ohledem na to, že dost času trávím na počítači, když píšu články, připravuju posty na Facebook nebo odepisuji maily. Raději mám setkání naživo. Ale řekla jsem si, proč ne? Na to, abych jela do Brna (od nás z Karlovarska), teď stejně nemám čas. A musím přiznat, že 2 hodiny úvodního kurzu MAPOVÁNÍ stály za to. I když to bylo on-line. Ale! Kdo čas máte nebo jste někde z Moravy, vězte, že akce je nachystaná i “naživo”.

Udržím pozornost na online kurzu?

Měla jsem trochu strach, že ty dvě hodiny neudržím pozornost a budu přemýšlet o něčem jiném. Nebo kontrolovat telefon. Nebylo to tak. Možná i proto, že: 
  • jsem si vypla telefon a tím pádem ho nekontrolovala
  • byla doma sama a nikdo mě nevyrušoval
  • lektorky s námi udržovaly kontakt, nebylo to o monologu
  • během kurzu jsme používali připravené pracovní listy 
  • zapojili jsme všechny naše smysly - zrak, sluch, hmat, dokonce i čich a chuť! Ano! I na on-line akci :)
  • měli jsme všichni možnost posdílet naše postřehy, pocity. Podělit se s ostatními o náš názor. 
  • na vlastní kůži jsme vyzkoušeli spoustu tipů na zvýšení psychické odolnosti
  • a byla i přestávka na kávu a odskočení si. Tu kávu jsme si teda museli uvařit sami, no. Na akci naživo by byla hned po ruce. :)

Co to je Devětsil a Mapování

Devětsil je originálně vytvořený program dlouhodobé psychické odolnosti. Za jeho zrozením stojí dvě ženy - PhDr. Anita Crkalová, www.anitacrkalova.cz a Mgr. Hana Vykoupilová, Ph.D., PCC, www.inspirro.cz. Vytvořily ho v průběhu roku 2020 jako reakci na potřeby klientů zorientovat se v nové době, v neznámé situaci. “Mapování” je takovým seznámením se s programem Devětsil. Během těch 2 hodin si zmapujete a naučíte se využívat svých devět sil, které vytvářejí vaši psychickou odolnost. Víc informací najdete tady na stránkách www.learninghub.cz/na-vlne
 
Anita Crkalová a Hana Vykoupilová o programu Devětsil

Jak to hodnotím

Mapování jsem si moc užila. Zažila během něho spoustu uvědomění, aha-momentů, zmapovala si, jak na tom jsem já osobně, užila si čas jen pro sebe. Zjistila jsem, jakásíla je aktuálně největší, na čem mohu zapracovat, na co se víc soustředit, co víc využívat. Dostala spoustu praktických tipů jak se dostat do “pohody” a životní výzvy a změny procházet s chladnou hlavou, nohama na zemi a otevřeným srdcem. A i tímto článkem ještě jednou děkuji Anitě a Hance za možnost “spolu-plynutí na vlně”.

Další odkazy

 
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s programem Devětsil nebo jinými online akcemi? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma. Stačí se zaregistrovat a akce vytvořit.

Autorka článku: Magdaléna JP, člen týmu Letacek.cz
Osobní rozvoj je moje srdcovka. Můj, i ten váš :) Potkat se můžeme tady virtuálně, nebo v České republice blízko Karlových Varů. A vlastně všude po světě.

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Rozvoj talentů.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).