Voice Dialogue

Co je metoda Voice Dialogue, kdo ji objevil, jak vypadá sezení, co vše tato technika umí a další se dozvíte v článku od Radmily Telvákové. Další z Letáčkové série článků o technikách osobního růstu.

Co je to Voice Dialogue

Voice Dialogue je forma psychoterapie, která je založena na dialogu s vnitřními osobami (persony). Voice Dialog předpokládá, že v sobě máme diferenciací vytvořené rozdílné osoby s vlastními záměry v různých vzájemných vztazích. Je možné rozlišovat osoby v pěti “rodech” : muž, žena, dítě, zvíře, bůh. Díky dialogu s nimi je můžeme rozeznávat. U objevování těchto osob mi přišlo skvělé, že nejde o to měnit danou osobu, ale doprovodit ji k uvědomění si sebe samé. Nejdeme do šířky, ale do hloubky dané osoby, k jejímu příběhu, který zná jen ona sama.Takže při seznamování nás vede láska a čistý zájem. Výsledek je integrace, sjednocení a nalezení původní jednoty člověka v osobitém tvaru vlastní duše.

Jak tato technika vznikla

Voice dialog jako technika byla vyvinuta v 70. letech americkými psychology Halem a Sidrou Stoneovými. Já se s touto technikou setkala přes Artho Wittemanna. Prošla jsem opakovaně tréninkem ve skupině i osobním setkáváním se s Heidi Berger, skvělou učitelkou a trenérkou Voice dialogu.

V čem se Voice Dialogue liší od ostatních technik osobního růstu 

Foto: zakladatelé Voice Dialogue Sidra a Hal Stone

Voice dialog je přímý rozhovor s konkrétní částí v člověku, která má spor, nebo vytváří rozpor v člověku. Nedá se tyto osoby hledat, tato technika se používá až ve chvíli, kdy tato vnitřní osoba chce mluvit, chce být vidět, chce poznat sama sebe. Tento rozhovor se nedá uměle vyvolat. Může být zahájen jen za předpokladu ochoty vnitřní osoby.

Pro koho je technika vhodná a pro koho se naopak nehodí

Pokud nechcete rozhovor, dialog a silné prožitky se sebou samým, tzn. pokud vás něco "uvnitř vás" už nevolá k tomuto rozhovoru, tato technika nebude pro vás a naopak.

Jak probíhá konzultace/sezení

Samotná práce probíhá v přesných postojích naproti sobě a v důvěrném dynamickém rozhovoru.

Kde se s technikou můžete setkat

Metoda se používá po celém světě. Na webových stránkách tvůrců Voice Dialogu Hala a Sidry Stoneových - na www.voicedialogueinternational.com - můžete zjistit víc informací o této metodě a také si najít tréninky nebo vybrat svého lektora. Stránky jsou v angličtině. Na Voice Dialogue v Evropě se zaměřují na www.voice-dialogue-europe.net Také v ČR je několik terapeutů, kteří Voice Dialogue nabízejí.

Moje osobní zkušenost s Voice Dialogue

Dialog je pro mně zásadní aspekt, který ve vztahu vyhledávám. Myslím, že proto jsem se technice Voice dialogu tak intenzivně pět let věnovala. Jsou totiž techniky i způsoby komunikace, ve kterých dialog není rozvíjen, není ani veden, ani žádán, někdy je dokonce přímo znemožněn - třeba ironie a sarkasmus neumožňuje dialog. Vzájemná komunikace s nimi končí a to mi připadá smutné.

Pro mě je dialog nejkrásnější způsob poznávání. Je u něj přítomná důvěra, v sebe i v osobu, se kterou dialog vedete. Bez důvěry dialog není.

Pár slov na závěr

I po letech ve mně zůstává respekt a obrovské množství zkušeností s lidským psyché, které považuji za jedno z nejcennějších v mém poznání, i když už Voice dialog v
konzultacích samostatně skoro nepraktikuji. Jsem vděčná za tuto techniku.

Radmila Telváková, říjen 2021
 

Další odkazy:

 
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s Voice Dialogem? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Autorka článku: Radmila Telváková
Zdravotní masér; poradce holistických přístupů; trenér Voice dialogu; master NLP. HLUBOKÉ SEBEPOZNÁVÁNÍ, INDIVIDUÁLNÍ A SKUPINOVÉ TERAPIE. Citlivě a kompletně uchopuji změnu. Pečuji o zdroje, růst a záměr. radmilatelvakova.cz


 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Terapie.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).