Vztah jako cesta k sobě

Váš vztah je jen natolik pevný, nakolik se umíte dobře pohádat. Zní vám to jako pitomost? Možná po přečtení tohoto textu změníte názor.

Protikladné se shoduje – z neshodných věcí nejkrásnější harmonie, ze sporu všechno se rodí.“

Hérakleitos / Zlomky
Dokud zůstáváte v páru, vždy budou dohady. Vaše potřeby nikdy nesplynou v jednotě. A nejde pouze o rozdílnosti spojené s pohlavím, každý je jedinečný. Každý máme unikátní soubor vlastností, potřeb a hodnot. A čím lépe se naučíte hádky a rozdílnosti zvládat, tím lépe se vašemu vztahu i vám samotným v něm povede.

Jak vytvářet zdravé a vyvážené vztahy, se musíme učit. Vzory, které si neseme do dospělého života z dětství, často nestačí. Práce na partnerském vztahu či na vztazích vůbec nás vede ke zjištění a objevu, že základem je vztah k sobě. Poznání sebe sama, svých kvalit i stinných stránek. Ujasnění si vlastních hodnot a potřeb. A teď tak trochu odhalím dopředu tajenku, když napíšu, že ze všeho nejvíc jde o navracení si svobody a odnaučení se nefunkčních postojů a vzorců chování. 

Pořád hledáš 

Tvoje partnerské vztahy jsou zrcadla. Jasně ti ukazují, jak jsi na tom. Považuji za slepou cestu neustále hledat vhodný protějšek, když se ti ve vztazích opakují stejné scénáře. Když se nedaří udržet dlouhodobý vztah. Když ti vztahy opakovaně upadají do povrchnosti, odcizování, nebo dokonce krizí, nevěr…

Vztah = lépe se poznat 

Každý pár má obvykle ústřední téma, které je pro oba společné a souvisí s jejich osudem. Pravidelně se jedná o nějaké zranění nebo újmu, jež mívají své kořeny již v dětství. Nevíte, co si pod tím máte představit? Zde je příklad z praxe: žena má ve své minulosti rozvod rodičů, kterému předcházelo období bouřlivých hádek střídaných tichou domácností. Po rozvodu zůstala s matkou, která svou roli sama těžko zvládala. Z toho plynula bezmoc a frustrace matky, které vyúsťovaly v chování ve škále mezi mlčením a výbuchy zlosti. Její partner měl rodiče, kteří sice manželství udrželi, nicméně hádky byly běžné. Matka vztahovost po čase vzdala. Otec byl extrémním sólistou. Ani v jedné rodině se s emocemi, které vzedmul a vyvolal konflikt, neumělo pracovat. Oba partneři si odnesli velkou nechuť k hádkám a sporům všeho druhu. Navazující vzorce chování pro ně nejsou užitečné a prohlubují negativní bilanci a nerovnováhu ve vztahu.

Jak bylo, tak bude 

Rodiče tohoto páru se pro časté hádky a boje dostatečně dětem nevěnovali. Měli příliš práce sami se sebou a snahou se domluvit, nejčastěji skrze hádku. Neměli kapacitu zajistit dětem bezpečný prostor. Proto oba partneři v dospělosti silně upřednostňují rodinu a její potřeby před svými. Dochází u nich ke klasickému kyvadlu, kdy nejprve byl v rodině jeden extrém v podobě malé péče a pozornosti dětem, který v další generaci je vystřídán opakem, kdy děti a rodina jsou na 1. místě. Proto jsou oba partneři často přetížení a nedokážou si pevně hájit svoje hranice, jelikož se nechtějí hádat = postavit se za sebe a ani nechtějí být jako jejich rodiče = nepečovat o děti. 

Nejsme stejní a je to OK  

Dlouhodobé vztahy stojí na toleranci. Jde o umění přijímat odlišnosti toho druhého. Být tolerantní a nechtít, aby ve všem bylo po mém. Zároveň tento kompromis a přizpůsobení nemá ohrožovat vztah jako takový. Vztah nelze stavět na sebezapření, zanedbávání, opuštění vlastních hodnot ani páteřních potřeb. 

Vztahovost

 Budování vztahu stojí na 3 věcech.
  • Jak dobře umíte zvládat konflikty
  • Jak dobře umíte léčit a obnovovat vzájemnost po konfliktu
  • Kolik energie umíte dávat do vztahovosti
Dokud jste spolu, vždy bude docházet k rozdílnostem, přím, rozmíškám. Čím lépe budete umět opravovat vztah, tím snadněji vám půjde vyjednávat a tím lepší vztah budete mít. Každá velká pře a hádka vede k oddělení. Pokud neumíte dost rychle a čistě obnovovat spojení, váš vztah se dostává snáze do rizika.

Konflikt ve vztahu 

Prakticky jde o to, naučit se nereagovat na každou situaci, která vstoupí do tvého emočního pole. Umět zachovat chladnou hlavu a udržet si odstup. Pokud vstoupíš do rychle stoupající spirály reakcí, ztratil jsi svobodu = možnost volby. Nejhorší situace nastává, když nadřazuješ partnera nebo vztah nad sebe. Tvé potřeby i hodnoty tím zmizí. Jediným lékem je opakovaně se navracet k sobě. Ve vztahu je třeba vždy ctít svobodu pro sebe i pro druhého. Nikomu neubírat právo myslet si to, co si myslí. Chtít to, co chce. A sobě ponechat právo na čisté "Ne" bez vysvětlování či obhajování. Řídit se sám sebou. Chovat se podle svých potřeb. Ctít a zároveň požadovat prostor pro svobodnou vzájemnou dohodu. Mít chuť vyjednávat.

A když se to nepovede a vzplane konflikt, je dobré držet tyto zásady
  • Střídej mluvení s posloucháním. 
  • Nechtěj ovládnout prostor. 
  • Buď férový/á. 
  • Buď zvídavý/á a otevřený/á. 
  • Zpomaluj, než abys nabíral/a na intenzitě. 
  • Hledej dohodu. Chtěj se domluvit. 
  • Dávej pozor na eskalaci. 
  • Hledej společné východisko.
  • Nechtěj vyhrát.


A na závěr několik tipů pro dobré vztahování.

 DESATERO VZTAHU: 

  1.  Projevuj respekt. Zamez útokům, zahanbování, výčitkám a osobní kritice. 
  2. Vždy se vzájemně podporujte, ať se děje cokoliv. Vždy se omluv, když pochybíš. 
  3. Dávejte si navzájem hodně prostoru a svobody. Nesnaž se nikdy toho druhého měnit
  4. Věř a důvěřuj partnerovi. Dělej kompromisy. Buď pravdivý/á a věrný/á
  5. Nikdy nejdi spát naštvaný/á. Odpusť a zapomeň. Nech minulost minulostí. 
  6. Nešetři komplimenty. Ukaž vděčnost a oceňuj každodenní maličkosti. 
  7. Dodávejte si vzájemně odvahu a povzbuzení. Mluv otevřeně. Sdílej se v dobrém i ve zlém. Smějte se a bavte společně. 
  8. Mějte pravidelný vztahový čas. Vytvořte si své rituály
  9. Vzájemnost – Buďte v kontaktu, i když jste oba v práci. Mějte o sobě povědomí. Každý den začněte a ukončete společně. Každé loučení a shledání doprovoďte polibkem. 
  10. Dobrodružství – Mnoho krásných vztahů zabila rutina a všednost. Zanech někdy překvapující vzkaz. Zkoušejte a zažívejte spolu nové věci
Pokud vás zajímá toto téma více, máte možnost získat mou knihu Zaměřeno na vztahy s podtitulem "Co potřebuje každý dobrý vztah" na vztahy.zijsvemuzstvi.cz 

Vladimír Münz, listopad 2021

Poznámka redakce: v článku byly použity autorské koláže Vladimíra. Děkujeme.
 

Další články od Vladimíra

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Jak vnímáte partnerství a hádku? Podělte se s námi do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Vladimír MünzAutor článku: Vladimír Münz (1970)
Konzultant, průvodce změnou a městský šaman
Moje motta: „Probouzím v lidech chuť žít svobodně a objevit svou vizi“ a „Pomáhám lidem obnovovat vztahy díky obnovení vztahu k sobě samému.“
  • 4letý trénink Mužská síla (Thomas Greiner, SRN)
  • roční výcvik v Rebalancingu (Satyarthi Peloquin, USA)
  • 5letá praxe s klienty Seznamky Náhoda
Specializace: mužský seberozvoj a dynamika vztahů. Párová terapie s Michaelou Duškovou Kovaříkovou. Soukromá praxe pro klienty v krizových životních situacích a zlomech. Vedu 1,5roční sebepoznávací výcvik pro muže Žij své mužství. Jsem autorem online programu ZMUŽ SE!  a Mužská inventura online  Aktuálně připravuji e-book s pracovním názvem Vztahy jinak (nejen pro muže).
Mám soukromou praxi - individuální konzultace pro klienty v krizových životních situacích a zlomech. Nabízím mužsky jasný a přímý postoj. Pracuji se 3xP = porozumění, prožitek a praxe. Umím nacházet srozumitelné pojmenování a orientaci v tématu. Jsem pozorný posluchač. Preferuji hledání dlouhodobého východiska před krátkodobou úlevou. Nechci vést, nabízím a nechávám svobodu rozhodnutí a volby u klienta. Poradenství poskytuji pouze v případě krizí a stavů nouze. Vždy hledám konkrétní kroky do praktického života.
Jsem podruhé šťastně ženat a hrdým otcem 6 dětí. Mimo to jsem vášnivý řezbář, kolážista a fotograf. Více na www.vladimirmunz.cz, www.zijsvemuzstvi.cz a www.parovka.cz
Moje osobní motto: „Divokost je pramenem života, bez něj ho není. Vše krotké umírá.“

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Sebepoznání.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).