Sobota
1
ledna
Sobota
30
září

Škola Malého stromu (ročník 2022)

MUDr. Marcela Litovová a Ivo Musil
Lektoři: MUDr. Marcela Litovová a Ivo Musil

Škola malého stromu je tříletý výcvik, který navazuje na kurz Kolo života. Absolvování Kola života je podmínkou pro přijetí do Školy malého stromu.

Většina šamanských seminářů u nás nabízí poznání šamanských technik práce a individuální zážitky, týkající se jednoho určitého tématu. Podstata šamanismu je ale v něčem úplně jiném. Šamanismus je především životní filosofie. Není to o těch vnějších, ale o vnitřních aspektech. Není to o nějakém hraní si na Indiány, dělání “zázraků” ani o hromadění síly. To podstatné a prvotní je změna vnímání všeho kolem nás (tedy i sebe sama) a učení se úctě ke všemu (tedy i k sobě samému) – prostě vztahy.

Změny od roku 2021
Od roku 2021 se zásadně mění struktura Školy Malého stromu (ŠMS), která se po některých změnách stává pokračováním a nadstavbou Kola života. Některé důležité rituály totiž byly součástí obou výcviků a vzhledem k tomu, že se stále více absolventů Kola hlásí do ŠMS, rozhodli jsme se s mou ženou Marcelou oba výcviky propojit. I obsahově to dává smysl: Kolo je zaměřené na dosavadní život účastníků – minulost, kdežto cílem ŠMS vždy bylo především zkvalitnit současnost a budoucnost jejich životů. Naše přítomnost je ale výsledkem naší minulosti, takže bez zpracování a vyléčení naší minulosti nelze očekávat, že změny přítomnosti – a tím i budoucnosti – budou tak efektivní, jak by být mohly. Kolo života je velmi sofistikovaný program, který za pomoci šamanismu pomáhá lidem pochopit, zpracovat a změnit některé relikty dosavadních životů (dětské strategie přežití, nezpracovaná traumata, převzaté postoje, neuskutečněné přechody do dalších vývojových fázi …). Sám o sobě výrazně pomáhá začít žít svůj vlastní život a je možné jej absolvovat samostatně. Pokud ale chtějí jeho absolventi rozvinout dary, které jim Kolo přineslo, mohou pokračovat – buď hned nebo i po několika letech – a navázat v ŠMS.

Zatímco dosud byla ŠMS samostatným výcvikem, do kterého se mohl přihlásit kdokoliv, kdo prošel Základním seminářem Šamanská cesta u Ivo Musila, od roku 2021 je to jinak. Podmínkou přijetí do ŠMS je absolvování Kola života a semináře Posvátný kruh Medicine Wheel I. Zároveň navazujeme na Kolo i tím, že ŠMS povedu, stejně jako Kolo života, společně se svou ženou Marcelou.

Struktura a obsah výuky
Možná znáte knihu “Škola Malého Stromu” od Forresta Cartera. Používám tento název, abych projevil úctu ke zdrojům, z nichž budeme čerpat. Kromě moudrosti amerických Indiánů nás ovšem povede také moudrost Keltů a dalších národů. Název má ale ještě jednu symboliku: při práci ve škole budeme hledat své kořeny, posilovat je a rozšiřovat. Ne ovšem jen pro kořeny samé, ale proto, abychom mohli růst. Tak jako každý strom potřebuje kořeny, aby mohl růst vzhůru – a má-li je slabé, první větší vítr ho vyvrátí – tak i my, Malí Stromové, musíme nejprve zakořenit, abychom mohli bezpečně růst vzhůru ke Slunci.

V prvním ročníku výcviku vybudujeme strom svého života – kořeny, kmen a korunu – tak, abychom našli základní pevné body ve svém životě: odněkud pocházet, někam patřit a někam mířit. V závěru pak integrujeme, co jsme se naučili, abychom mohli přijmout sami sebe takové, jací jsme, a mohli sami sobě důvěřovat. Ve druhém ročníku pak budeme bourat staré koncepty a postoje a transformovat vlastní vědomí, abychom dokázali najít pevné body sami v sobě. Zemřeme, abychom se opět narodili takoví, jací bychom chtěli a měli být, změníme své pojetí srdce, budeme pracovat s chaosem a řádem, prozkoumáme vlastní divokost, nespoutanost a kreativitu a nakonec opět vše integrujeme tak, abychom dokázali začít naplňovat tu nejkrásnější možnou představu o sobě. Třetí ročník nás pak povede cestou od duality k jednotě, k projevení se v celistvosti a sounáležitosti s celkem, jako strůjce vlastního osudu v harmonii se silami, jež nás obklopují. Během všech tří ročníků se budeme také učit spolupracovat jako skupina, jako kmen, v němž má každý své místo, každý je pro něj stejně důležitý a každý za něj nese svůj díl zodpovědnosti. Budeme mapovat své ego a učit se, jak se jím nenechat ovládat, ale naopak z něj udělat dobrého služebníka, a jak překonávat sebedůležitost. Budeme hledat způsoby, jak nežít v iluzích ale v realitě, jak stopovat sám sebe i druhé. Použijeme šamanské techniky a rituály jako metodu sebepoznání a rozšiřování vědomí do oblasti nevědomí. Budeme pracovat s energií vlastní i energií entit kolem nás a naučíme se vyrovnávat energetickou nerovnováhu našich životů. Projdeme také řadou iniciačních rituálů a proděláme i několik Vision Questů (hledání vize).

Termíny setkání
V každém ročníku absolvují účastníci 5 setkání. Tři 3 až 5denní společná setkání svého kmene, dále letní 10denní rituál vision quest, kterého se účastní studenti všech ročníků Školy malého stromu. A pátým setkáním je absolvování vždy jednoho mého semináře doporučeného pro daný ročník. Toto setkání si účastníci vybírají z vypsaných termínů semináře a nemusí je absolvovat všichni ve stejném termínu. Ale doporučuji co nejdříve, protože s jejich učením budeme často pracovat. Kromě toho mají účastníci možnost se sami setkávat, pracovat s tím, co se naučili, a léčit se navzájem.

Termíny společných setkání pro rok 2022 jsou následující. Začátky prvních tří setkání jsou vždy v pátek od 18 hodin, místem konání je Praha nebo blízké okolí.

1. 28. – 30. ledna 2022
2. 11. – 13. března 2022
3. 20. – 22. května 2022
4. Vision Quest někdy v červenci či srpnu (od čtvrtka do neděle dalšího týdne – 10 dní) – termín společně dohodneme na prvním setkání

Cena a způsob platby
Lektorné za jeden ročník je 9 500 Kč. Částku můžete zaplatit najednou spolu s přihláškou nebo si ji v případě potřeby rozložit takto: nevratná záloha na kurz je 5 500 Kč a je splatná při podání přihlášky. Teprve platbou (celé částky nebo alespoň zálohy) je přihláška platná a účastník má rezervované místo v běhu. Doplatek 4 000 Kč je pak splatný nejpozději do 28. února 2022 buď hotově nebo na účet.

Dopravu, ubytování a stravu si hradí každý účastník sám, seminární místnost a případné další náklady pak společně na začátku každého setkání.

Termín pro registraci nového ročníku je do 31. prosince 2021.

Počet lidí v ročníku je ale omezen na 10, a jakmile bude naplněn, nebude již možné se přihlásit.

Přihlášení: Přihlaste se prosím vyplněním rezervačního formuláře na https://www.samani.cz/skola-maleho-strom…

Vybrané akce:

24.4.2024, 2 hodiny, 19:00 – 21:30
O POZNÁNÍ A CESTĚ NÁVRATU K SOBĚ
seminární místnost čajovny Šamanka, Hálkova 8, Praha 2
25.4.2024, 3 hodiny, 18:00 – 21:00
Hvězdná semínka na pomoc lidstvu
Maitrea - Týnská ulička 6, Praha1
3.5.2024, 3 hodiny, 18:00 – 21:00
Umíš být šťastný? Umíš být spokojená?
Kodaňská 4
18.5.2024, 8 hodin, 10:00 – 18:00
Celodenní praktický seminář pro maminky dětí s duševním onemocněním a ženy s PPP
Studio Loona Křižíkova 67 186 00 Praha 8
Datum není stanovené
Kolo života (od listopadu 2023)
K Úvalům 115, Praha - Úvaly
27. – 28.4.2024, 2 dny
Biodanza - Víkendový seminář v PRAZE: "TANČÍM ~ TVOŘÍM ~ ŽIJU"
Studio Itaka, Korunní 35, Praha 2
Cena:
Lektor: MUDr. Marcela Litovová a Ivo Musil
Místo konání:
Praha nebo blízké okolí, bude co nejdříve upřesněno.
Pořadatel:
Zážitkové semináře jsou postaveny na základě dlouholetých zkušeností, mnoha let praxe a učení se jak u Foundation for Shamanic Studies tak i u nativních šamanů z celého světa, v posledních letech pak především učitelů a medicinmanů z řad severoamerických Indiánů.

Kontakt: Jana Hanzlová
Tel.: 777648072
Další způsob kontaktu: www.samani.cz

Články

“Necítím sama sebe” aneb kam může vést dětství s agresivním otcem. Zkušenosti z terapie.
Lenka Lorien Kolárová
Dnes dvacetiletá Jitka prožila traumatické dětství, které vedlo k mnoha pozdějším problémům. Terapeutické postupy spolu s důvěrou však udělaly v jejím...
Metoda TRE®. Uvolňování napětí, stresu a traumat z těla.
Mirek Sedlák
Co je metoda TRE®, kdo ji objevil, jak vypadá práce s TRE®, co vše tato poměrně neznámá technika umí a další se dozvíte v článku od Miroslava Sedláka....
Přecházíme na mince
Nishkam
Připravili jsme velkou změnu. Pro placené služby na Letáčku přecházíme z českých korun na univerzální mince.
Spouštíme INSPIRACIA.sk
Magdaléna JP
V pátek 16.2.2024 ve 12:15 jsme otevřeli s-platformu pro osobní růst a transformaci na Slovensku. Jde o stejné stránky jako Letacek.cz, ale zaměřené n...
Stres v těhotenství může způsobit problémy s chůzí dítěte. Zkušenosti z terapie.
Lenka Lorien Kolárová
Citlivým přístupem a speciální terapií se dá řešit i to, že téměř dvouleté dítě nechodí. Další skutečný příběh z praxe terapeutky Lenky Lorien Kolárov...
Problémy s intimitou může způsobit komplikovaný porod. Zkušenosti z terapie.
Lenka Lorien Kolárová
Další reálný příběh z praxe terapeutky Lenky Lorien Kolárové. O tom, jak probíhala magická proměna dospělé ženy Petry, která měla problémy s dotekem a...
S čím může pomoci terapie zaměřená na tělo? Téměř se vším.
Lenka Lorien Kolárová
Nevíte, co čekat od terapie zaměřené na tělo? Terapeutka Lenka Lorien Kolárová se s Vámi ráda podělí o "příběhy z praxe" a nechá Vás nahlédnout do ko...