9 tipů pro kvalitní spánek aneb jak vnést do života více energie

Kvalitní spánek je základním předpokladem naší fyzické i emocionální pohody. Zlepšuje koncentraci a efektivitu a jeho nedostatek může vyvolat pocit úzkosti a negativně ovlivnit i naše vztahy s druhými lidmi. Pokud patříte k těm, které nespavost trápí, můžete se inspirovat mojí osmiletou zkušenosti a zjistit, co kromě léků může váš spánek navodit či prohloubit.

Odkud nespavost pramení

Problémy se spaním můžou nastoupit náhle, ale i pozvolna a mohou mít mnoho příčin. Chceme-li porozumět důvodu svých potíží a odstranit je, nebo je alespoň zmírnit, je užitečné si uvědomit, kdy se náš spánek začal zhoršovat nebo s jakou změnou v našem životě by mohly potíže souviset.

Třeba já jsem od dětství trpěla trémou a když jsem v rámci své práce začala s přednáškami, toto téma se opět přihlásilo. Už jen představa, že stojím před lidmi, ve mně vyvolávala pocit úzkosti. Přestože jsem se na první přednášku pečlivě připravila, cítila jsem v celém jejím průběhu napětí a stres. Po ní se můj vybuzený nervový systém ne a ne vrátit zpátky do normálu. Nebyla jsem schopná usnout bez léku na spaní a tak začala moje pouť za návratem spánku do normálních kolejí. V tomto článku se i vy můžete inspirovat mými zkušenostmi a svůj spánek podpořit přirozenými způsoby.

Moje zkušenosti

1. Náš denní plán ovlivňuje spánek

Zjistila jsem, že kvalitu mého spánku ovlivňuje nejen to, co se děje poslední hodinu před ulehnutím, ale i to, jak se sebou zacházím přes den. Časem jsem vypozorovala, že když si naplánuji víc práce nebo úkolů, než můžu v jednom dni stihnout, jsem večer vyčerpaná příliš, a tělo se už nestihne na spánek dostatečně připravit. Navíc jsem nespokojená, že jsem plán nesplnila, a to mi také nijak nepomáhá k uvolnění. Proto se zaměřuji na to, abych si stanovovala splnitelné cíle a sama sebe nepřetěžovala. Když se to povede, mozek mě odmění vyplavením hormonu štěstí - oxytocinu, se kterým se mi i lépe usíná.

2. Nezpracované emoce brání uvolnění

Když prožiji přes den v nějakém vztahu něco, co mě zraní, zůstane ve mně situace „viset“ a nezpracované emoce s ní spojené budou nevědomky bránit mému uvolnění. Když si ale uvědomím, čím jsem k vytvoření nekomfortní situace přispěla a přestanu sama sebe vnímat jako oběť, začnu se dívat na celou situaci z jiného úhlu a získám potřebný klid pro noční odpočinek.

3. Co nedělám jednu až dvě hodiny před usnutím

Dvě hodiny před odchodem do postele se snažím vyhýbat jakékoli činnosti spojené se sledováním obrazovek počítače, televize a displeje mobilního telefonu. Vyzařují totiž modré světlo, které má na zklidnění a spánek negativní vliv. Také v této době už neřešíme s partnerem žádná náročná témata, protože únava nevede ke konstruktivní diskuzi. Pro vykomunikování si dohodneme jiný termín.

4. Začlenila jsem do večerního programu "obyčejné aktivity"

Letos v zimě jsem "oprášila" ruční práce – pletení a háčkování. Monotónní činnost, o které nemusím přemýšlet, skvěle uklidňuje mou roztěkanou mysl a navíc mi dílo vlastních rukou přináší radost. 

5. Večer se jdu projít

 S večerem ráda vyrazím na krátkou procházku bez cíle sama nebo se svým mužem. Pomalá chůze spolu s posledním zpěvem ptáků a tichem, které se pomalu snáší, má na mě i ve městě uklidňující účinek. Teď na jaře a v létě trávím více času na zahrádce. 

6. Pečuji o své potřeby

Učím se pečovat o své potřeby, a tak dodat svému tělu i duši důležitou potravu. Již nějaký čas se zaměřuji na to, abych se k sobě chovala laskavě a nečekala, až se tak ke mně zachovají druzí.

7. Vůně mi pomáhá uvolnit se

Uvolnění před usnutím můžete podpořit také použitím esenciálních olejů. Já mám dobrou zkušenost se směsí "Peace&Calming" firmy Young Living. Olej si jednoduše natřete na ruku a po ulehnutí nebo při probuzení v noci k němu čicháte. 

8. Před usnutím se zaměřuji na vděčnost 

Před spaním věnuji poslední myšlenky vděčnosti. Najdu tři věci, za které poděkuji. Vědomá vděčnost vede k pocitu štěstí, hojnosti a klidu.

9. Co dělat, když se trápíme

Zaměstnávají vás problematické vztahy s nejbližšími? Postrádáte hlubší smysl života? Přišli jste v nedávné době o někoho ze svých blízkých? Negativní emoce jsou přirozenou součástí lidského života a jejich potlačování nás obírá o energii a chuť do života. O tu ale přicházíme i v případě, že se v emocích utápíme a nenacházíme východisko. Truchlení spojené se smutkem je stejně přirozené jako bujaré veselí, kterým se někdy projevuje radost. Vyhledejte psychoterapeuta či terapeutku, kteří vám nabídnou podporu v procesu smíření; se sebou, s ostatními lidmi i se složitými či tragickými životními událostmi. Dovolte si své emoce bezpečným způsobem prožít naplno a tak je nechat odejít. Najděte cestu ke štěstí, které nosíme každý v sobě.
 

„Jediný krok, který nevede k cíli, je ten, který neuděláme.“

Marcela Pešková
Chtěli byste se dozvědět více o mých zkušenostech s nespavostí? Přečtěte si článek: „30 osvědčených rad, jak podpořit svůj spánek.“

Další články od Marcely Peškové

 
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své osobní tipy jak zlepšit spánek? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Marcela PeškováAutorka článku: Marcela Pešková
Odjakživa mě bavilo zkoumat věci do detailu. Porozumět, pochopit, dojít až k podstatě. Kvůli svým vlastním krizím jsem se začala vzdělávat v oblasti psychologie a spirituality. Během let poznávání sebe samé různými metodami osobního rozvoje, jsem získala vhled do principů, které jsou určující v tom, jak se nám v životě daří, a začala se o ně dělit s ostatními. Z metod osobního rozvoje jsem si oblíbila rodinné konstelace, které vedu od roku 2006 a které mě zaujaly hloubkou svojí moudrosti i šířkou možností terapeutického použití. Jsem vdaná a spolu se svým mužem máme tři dospělé děti. Více o mě a mé práci na www.caspromen.cz
 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Zdraví a léčení.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

Akce Marcely Peškové:
4.4.2024, 5 hodin, 14:00 – 19:00
ODP. KONSTELACE PRO ŽENY PRAHA 2
Marcela Pešková, Praha 2, Nové Město
6.4.2024, 9 hodin, 9:30 – 18:00
RODINNÉ KONSTELACE - cesta k lásce, zdraví i úspěchu
Marcela Pešková, Praha 2, Nové Město
27.4.2024, 9 hodin, 9:30 – 18:00
RODINNÉ KONSTELACE - INTENZIVNÍ - PRO POKROČILÉ
Marcela Pešková, Praha 2, Nové Město
3.5.2024, 5 hodin, 14:00 – 19:00
ODP. KONSTELACE PRO ŽENY PRAHA 2
Marcela Pešková, Praha 2, Nové Město
4.5.2024, 9 hodin, 9:30 – 18:00
RODINNÉ KONSTELACE - cesta k lásce, zdraví i úspěchu
Marcela Pešková, Praha 2, Nové Město
9. – 12.5.2024, 3 dny
UZDRAVME SVÉ VZTAHY s Marcelou a Luďkem Peškovými
Marcela a Luděk Peškovi, Nesměň, Ločenice u Č. Budějovic
22.6.2024, 9 hodin, 9:30 – 18:00
RODINNÉ KONSTELACE - INTENZIVNÍ - PRO POKROČILÉ
Marcela Pešková, Praha 2, Nové Město
12.4.2024, 1 hodina, 19:00 – 20:00
Energetické léčení k uzdravení těla a mysli na dálku
Léčení v klidu a pohodlí vašeho domova
13.4.2024, 1 hodina, 10:45 – 11:45
Duchovní shromáždění SJZ
Ostrava, KD Akord
21.4.2024, 7 hodin, 12:00 – 19:00
Přechod přes žhavé uhlíky
Sklenářka