Co je a co není EZOTERIKA

"Ezoterika" (nebo esoterika) je slovo, které se často využívá nepřesně. Všiml jsem si nepřesnosti dvou druhů - buď se ezoterika používá pro něco duchovního, spirituálního, anebo v negativním smyslu, jako něco ulítlého, nevědeckého, šarlatánského.


Starší text z Wikipedie: "Esoterismus (z řeckého εσωτερικός, esoterikós, „vnitřní“, „uzavřený“) je označení pro souhrn vědomostí určených výhradně pro úzký okruh zasvěcených, intelektuálně vyspělých nebo privilegovaných lidí. Je protikladem exoterismu, který naopak představuje obecně známé vědění."

Podle této definice bych do ezoteriky zařadil politiky a tajné služby. S určitou nadsázkou se dá říct, že jsou nositeli tajného vědění.

A tak ezoteriku vysvětluje AI:

"Ezoterika je obecně chápána jako oblast zahrnující tajemné a hluboké poznání nebo učení, které není běžně dostupné nebo široce sdílené. Tento termín často označuje náboženské, filozofické nebo duchovní tradice a praktiky, které se zabývají skrytými nebo nadpřirozenými aspekty existence a lidského poznání. Pro některé lidi má ezoterika hlubší význam a může sloužit jako prostředek k osobnímu růstu, poznání sebe sama nebo duchovnímu probuzení..."
"Je pravda, že ezoterika často čelí negativním postojům a skepticismu ze strany některých lidí, zejména těch, kteří s ní nemají žádné zkušenosti nebo ji nepovažují za součást svého životního přesvědčení. To může být způsobeno nedostatkem porozumění nebo předsudků vůči těmto tématům. Je důležité respektovat rozmanitost názorů a být otevřený k diskusi a poznání nových perspektiv. Každý má právo na své vlastní přesvědčení a životní styl, pokud nezpůsobuje škodu ostatním."
Něco, co je označeno jako "ezoterické", je tedy něco, co se týká tajemných nebo skrytých znalostí a duchovních hledisek. Toto označení obvykle naznačuje, že se jedná o informace, které jsou považovány za tajemné nebo obtížně dostupné, a že jsou určeny pouze pro zasvěcené nebo zkušené osoby."
Zdá se, že ezoterický festival nedává smysl stejně jako ezoterická televize. Jde přeci o veřejnou propagaci aktivit, přístupnou pro kohokoliv. Kdežto ezoterika je pro úzký kruh zasvěcených.
Ezoterické kurzy nemají reklamu, nepropagují se, nejspíš je nenajdete zde na Letáčku, ale raději se podívejte :) Ezoterici si předávají tajné znalosti a doporučení mezi sebou v uzavřených skupinách.

Spoluautorem tohoto článku je umělá inteligence v rukách týmu Letacek.cz. Používáme AI pro tvorbu obrázků a textů, které pak doplňujeme a upravujeme.

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Životní styl.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

Semináře a akce:
27.7. – 2.8.2024, 7 dnů
Hledání Vize
Ivo Tříska, Roztěž u Kutné Hory
27.7.2024, 4 hodiny, 9:00 – 13:00
ATM FELDENKRAISⓇ - WORKSHOP ROZHÝBEJ SVOU PÁNEV
Lenka Ticháčková, Bučovice
27.7.2024, 7 hodin, 10:00 – 17:00
Konstelace s Katkou Zachovou v Praze
Katka Zachová, Duševna, Mánesova 811/8, Praha 2 - Vinohrady
28.7. – 4.8.2024, 8 dnů
Relaxační týden pro ženy s telepatickou komunikací
Katka Nesvadbová, centrum Měsíčnice
29.7. – 5.8.2024, 7 dnů
lesní rodinný tábor
mnoho, Sklenářka
29.7. – 1.8.2024, 4 dny
kurz Tajemství pánevního dna
Zuzana Bestová, Slovanské nám. 12, Brno, studio Lokomoce
30.7.2024, 1 hodina, 20:30 – 21:30
✨Spirituální léčivé lázně✨
Lada Ballowe, online
17. – 24.8.2024, 8 dnů
KOLA-LODĚ-RODINY aneb STRAŠIDELNÝ LES
Chaty Osika
1. – 9.9.2024, 9 dnů
PRAHA ALCHYMICKÁ & Sympozium nových technologií Brno
Dům u Osla v kolébce Praha, Galerie Staré radnice Brno
6. – 7.9.2024, 2 dny
Festival Zdraví a Duše 2024
Černá louka