Cuketová omáčka s restovanými žampióny, nebo houbovka? Recept.

Houbovou omáčku zná asi každý. Ale cuketovou s opečenými žampióny už ne. Pojď jí vyzkoušet! Protože i ten, kdo nemá rád houby, si může pochutnat. Ověřeno v praxi!

Zní to divně? Ale chutná skvěle :) Věta "Sice normáně nejím houbovou omáčku, ale tuhle jsem snědla opravdu s chutí." potěší a vystihuje tuhle dobrotu. Pojď na to.

🕐 Doba přípravy: cca 35 minut

🍽️ Porce: 3–4


Ingredience:

  • 300–400 g žampionů
  • 1 menší cuketa
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 200 ml smetany na vaření (nebo rostlinné alternativy)
  • 100–150 ml vývaru nebo vody
  • sůl, pepř
  • ½ lžičky tymiánu nebo majoránky
  • špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • trochu citronové šťávy nebo jablečného octa na dochucení
  • pár kapek sojové omáčky nebo lžičku misa
  • nasekaná čerstvá petržel 
  • 1/2 brokolice (volitelné, ale není třeba)

💡 TIP

Hlavní, co odlišuje tuhle dobrotu od standardní houbovky je, že:
  • houby UPEČEŠ V TROUBĚ a
  • k zahuštění použiješ jen pečenou (smaženou) cuketu.
Houby chutnají úúúplně jinak, když je zakápneš ochucené shoyu omáčkou a upečeš v troubě. A když žampióny nakrájíš na čtvrtiny, nebo osminky, dají se i lehce vyndat z omáčky - to tip pro "nehoubomilovníky". 

Žampióny předpečené v troubě s kapkou shoyu dodají omáčce šmrnc.


Postup:

  1. Zapni varnou konvici s vodou - na těstoviny nebo jinou přílohu.
  2. Zapni troubu a předehřej jí na 200 °C.
  3. Očisti žampióny a nakrájej je na čtvrtiny nebo osminy. Pokapej shoyu bio, trochu osol, přidej špetku kmínu a pepře. Promíchej a dej péct do trouby cca na 15min. Při pečení bčas promíchej. Opeč jak máš rád/a.
  4. Cibuli očisti a nakrájej na kostičky. Dej smažit do hrnce na olej, přisyp trochu soli, kmínu, pepře.
  5. Cuketu omyj. Je-li menší a nemá tvrdou kůru, nastrouhej jí celou na hrubo na struhadle (nebo nakrájej na kostky pro pečení do trouby - viz tip2). Pokud je cuketa velká, pak rozkroj na půl, vyndej semínka, nakrájej na kusy a odřízni tvrdou kůru. Já jsem tentokrát měla žlutou cuketu, ketrá má kůru tvrdou jako kámen. Je skvělá! Vydrží až do jara. Ale když se krájí, je to fááákt  výzva. Proto jsem jí nakrájela na kusy a na prkénku kůru odřízla z každého kusu.
  6. Cuketu hoď na cibuli a osmaž do měkka, nebo dej péct do trouby a až upečenou hoď na usmaženou cibuli.
  7. Vypni hrnec s cibulí. Na osmaženou cibuli s cuketou nalij smetanu, vývar, namačkej česnek, přidej tymián a všechno rozmixuj. 
  8. Do hotové cuketové omáčky vmíchej najemno nakrájenou petrželku.
  9. A pak už jen vmíchej pečené žampióny, duchuť shoyu nebo misem, kapkou citrónu a můžeš servírovat!
 💡 TIP2
Já si i cuketu dávám upéct do trouby. Chuť je zase o něco lepší :) Houby i cuketu dám na jeden plech, ale rozdělím pekáč pečícím papírem. Udělám pro vás fotku. A když vařím tuhle dobrotu pro 30 lidí, mám na to 2 trouby :)


Servírování aneb co se hodí do cuketové omáčky s restovanými žampióny

🥔 Přílohy - podobně jako u pečené mrkve na zázvoru a medu
  • Těstoviny - ty jsou asi nejpopulárnější. Jak lepkové, tak bezlepkové.
  • Brambory nebo bramborová kaše.
  • Kuskus nebo bulgur – promíchaný s olivovým olejem, petrželí a citronem. Mají rádi spíš vegetariáni.
  • Rýže jasmínová nebo basmati – dodá lehkost a exotický nádech. Top pro všechy, dietní a nezatíží.
  • Quinoa – ideální, pokud chceš jídlo výživné a bezlepkové.
🧀 Bílkoviny:

Houby jsou jako takové řazeny mezi bílkoviny. Pokud chceš bílkovin víc, vyber si.

  • Velká bílá fazole. Tuhle variantu miluju. Její máslová" chuť podpoří jemnost omáčky. Pokud doma nemáš milovníky fazolí, můžeš jich pár rozmixovat do omáčky ;)
  • Bílé nebo uzené tofu – nejjednodušší na přípravu. Jen nakrájíš a hodíš do omáčky. 
  • Hovězí plátek – pro sytější variantu.
  • Nějaké opražené ořechy, které přidáš do salátu.
🌸 Jaký salát k omáčce bude chutnat? 
  • Jablkovo - mrkvový salát se sezamovými semínky.
  • Jablkovo - řepový s opraženým slunečnicovým semínkem.

Dobrou chuť!
 
Magdalenka z Lažan
listopad 2025  


Další recepty a info od Magdalény:

  • Další mé recepty a články nejen o vaření - najdete tady na Letacek.cz . Jen pro recepty dej do vyhledávání "recept"
  • Staré recepty najdete na původním blogublog.dotknise.cz  - jen se tam špatně hledá. Odkazy na vybrané recepty podle období posílám mailingem. 
  • Chcete dostávat recepty a jiné mnou vybrané inspirace do vašeho e-mailu? Napište na e-mail joy@dotknise.cz. Tipy posílám maximálně 2x za měsíc a můžete se kdykoliv odhlásit.
  • Jestli se vám líbí má práce a inspirace a chcete jí finančně ohodnotit, budu potěšena.
     
      
     
    Výzva od redakce Letacek.cz
    1. Chcete dostávat jak recepty, tak tipy z oblasti osobní růstu, pozvánky na zajímavé akce, info o slevách a další z našeho portáluRegistrujte se tady na Letacek.cz. Mail se posílá maximálně 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
    2. Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nemáte tu ještě své nabídky,  založte si svůj profil a pak vytvořte akce i nabídku individuální práce. Základní propagace je zdarma. Nápovědu najdete vpravo nahoře na stránce v Menu.
 

Autorka článku: Mgr. Magdaléna Januševská Polanská, spolutvůrce a průvodce na Letacek.cz
Osobní rozvoj vedoucí k úsměvu na tváři je moje srdcovka. A pořád díky němu objevuji nové a nové vrstvy života a jeho možnosti.🍀 Občas dělám kurzy vaření, konzultace s využitím astrologie, ale většinu času mě najdete buď v kuchyni (ShangriLa OMC a doma), nebo u počítače, když píšu recepty a články anebo vás provázím na Letacek.cz🌹 Jsem Váha ⚖, nar. 1976. Vystudovala jsem obor biologie-chemie 👩‍🔬 na PřF Univerzity Karlovy (vaření a péče o tělo a ducha na molekulární úrovni :), prošla manažerskou kariérou v korporátu a spoustou rozvojových seminářů. Od roku 2011 žiju se svým mužem Nishkamem a synem Matějem cca 230 kroků od ShangriLy (dřív jsme žili přímo v centru), kde vařím a pečuji o účastníky skupin osobního rozvoje. 

Těším se na naše propojení 💗

https://www.letacek.cz/poradatel/magdalena-jp


 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Životní styl.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).