
Dochucená a posypaná opraženými semínky nebo s chlebovými krutonky je dle mě nejlepší. A v teplých dnech dobre poslouží i chladná a uleželá z lednice. Pojďte na ní!
Suroviny na cca 3l polévky (střední hrnec)
- 2 menší cibule
- 2 střední cukety
- 2 brambory
- 1 pomazánkové máslo 250g (nebo žervé, lučinu) - nemusí být
- česnek 3 stroužky
- hrst čerstvé bazalky nebo bazalka sušená 2 čajové lžičky
- sůl
- pepř
- olej na smažení
- shoyu bio
- zeleninový bujón - používám bio Wurzl
- semínka na posypání (dýňové, černý sezam chutnají nejlépe)
Postup - příprava
Šetři svůj čas a vaření si optimalizuj. Dám Ti tu pár tipů, které můžeš pro sebe využít. Protože vařím většinou pro skupiny lidí mezi 20-30 lidí, "zkratky a vychytávky" prostě potřebuji a využívám :) 1. Cibule
- Oloupej, nakrájej na kostičky.
- Začni smažit na oleji v hrnci.
- Posyp špetkou soli a pepře.
- Na závěr smažení ještě přidej půl lžičky sušeného bujónu a promíchej.
2. Dej vařit vodu do konvice.
3. Cuketa, brambory
Než se cibulka osmaží, stihneš v pohodě připravit brambory a cuketu. Cukety a brambory omyj - vyčisti kartáčkem a nakrájej na kostky.
💡TIP: Cuketu ani brambory NEloupej, zbytečně bys přišel o vitamíny a minerály, co jsou ve slupkách. A vše se bude mixovat, takže nikdo nic nepozná :)
4. Uvaření zeleniny
Na usmaženou cibulku dej brambory a cuketu, zalij vodou a zeleninu uvař do měkka.
5. Česnek, bazalka
Než se v hrnci zelenina uvaří:
- oloupej 3 stroužky česneku
- omyj bazalku, nahrubo jí nakrájej. Stranou si dej pár lístečků na ozdobení.
Jakmile jsou brambory a cuketa měkké, přidej do hrnce:
- nasekanou bazalku
- pomazánkové máslo
- namačkej česnek
Servírování
A můžeme servírovat! Přidejte opražená semínka, lístek bazalky, chlebové krutonky nebo chleba s pomazánkou alá losos (na úvodní fotce na oranžová kráska), růžovkou nebo drožďovou. Dobrou chuť!
srpen 2025
Další recepty a info od Magdalény:
- Další mé recepty a články nejen o vaření - najdete tady na Letacek.cz
- Staré recepty najdete na původním blogu - blog.dotknise.cz - jen se tam špatně hledá. Články postupně převádím sem.
- Chcete dostávat recepty a jiné mnou vybrané inspirace do vašeho e-mailu? Napište na e-mail joy@dotknise.cz. Tipy posílám maximálně 2x za měsíc a můžete se kdykoliv odhlásit.
- Jestli se vám líbí má práce a inspirace a chcete jí finančně ohodnotit, budu potěšena.
Výzva od redakce Letacek.cz- Chcete dostávat jak recepty, tak tipy z oblasti osobní růstu, pozvánky na zajímavé akce, info o slevách a další z našeho portálu?,Registrujte se tady na Letacek.cz. Mail se posílá maximálně 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
- Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nemáte tu ještě své nabídky, založte si svůj profil a pak vytvořte akce i nabídku individuální práce. Základní propagace je zdarma. Nápovědu najdete vpravo nahoře na stránce v Menu.
Autorka článku: Mgr. Magdaléna Januševská Polanská, spolutvůrce a průvodce na Letacek.cz
Osobní rozvoj vedoucí k úsměvu na tváři je moje srdcovka. A pořád díky němu objevuji nové a nové vrstvy života a jeho možnosti.🍀 Občas dělám kurzy vaření, konzultace s využitím astrologie, ale většinu času mě najdete buď v kuchyni (ShangriLa OMC a doma), nebo u počítače, když píšu recepty a články anebo vás provázím na Letacek.cz🌹 Jsem Váha ⚖, nar. 1976. Vystudovala jsem obor biologie-chemie 👩🔬 na PřF Univerzity Karlovy (vaření a péče o tělo a ducha na molekulární úrovni :), prošla manažerskou kariérou v korporátu a spoustou rozvojových seminářů. Od roku 2011 žiju se svým mužem Nishkamem a synem Matějem cca 230 kroků od ShangriLy (dřív jsme žili přímo v centru), kde vařím a pečuji o účastníky skupin osobního rozvoje.
Těším se na naše propojení 💗
https://www.letacek.cz/poradatel/magdalena-jp

Komentáře
zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.