Nejlepší cuketová polévka s bazalkou. Recept.

Jednoduchá, rychlá a levná. Překvapivá chuť, kterou si zamilují i děti. Zpracujte cukety a pochutnejte si!

Dochucená a posypaná opraženými semínky nebo s chlebovými krutonky je dle mě nejlepší. A v teplých dnech dobre poslouží i chladná a uleželá z lednice. Pojďte na ní!


Suroviny na cca 3l polévky (střední hrnec)

  • 2 menší cibule
  • 2 střední cukety
  • 2 brambory
  • 1 pomazánkové máslo 250g  (nebo žervé, lučinu) - nemusí být
  • česnek 3 stroužky
  • hrst čerstvé bazalky nebo bazalka sušená 2 čajové lžičky
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení
  • shoyu bio
  • zeleninový bujón - používám bio Wurzl
  • semínka na posypání (dýňové, černý sezam chutnají nejlépe)


Postup - příprava

Šetři svůj čas a vaření si optimalizuj. Dám Ti tu pár tipů, které můžeš pro sebe využít. Protože vařím většinou pro skupiny lidí mezi 20-30 lidí, "zkratky a vychytávky" prostě potřebuji a využívám :) 

1. Cibule
  • Oloupej, nakrájej na kostičky.
  • Začni smažit na oleji v hrnci. 
  • Posyp špetkou soli a pepře.
  • Na závěr smažení ještě přidej půl lžičky sušeného bujónu a promíchej. 
💡 TIP: Aby ti neslzely oči při krájení cibule, po oloupání jí na chvilku ponoř do vody, nebo alespoň vodou opláchni.

2. Dej vařit vodu do konvice.

3. Cuketa, brambory

Než se cibulka osmaží, stihneš v pohodě připravit brambory a cuketu. Cukety a brambory omyj - vyčisti kartáčkem a nakrájej na kostky.

💡TIP: Cuketu ani brambory NEloupej, zbytečně bys přišel o vitamíny a minerály, co jsou ve slupkách. A vše se bude mixovat, takže nikdo nic nepozná :)

4. Uvaření zeleniny

Na usmaženou cibulku dej brambory a cuketu, zalij vodou a zeleninu uvař do měkka.

5. Česnek, bazalka

Než se v hrnci zelenina uvaří:
  • oloupej 3 stroužky česneku
  • omyj bazalku, nahrubo jí nakrájej. Stranou si dej pár lístečků na ozdobení.
6. Mixování a dochucení.

Jakmile jsou brambory a cuketa měkké, přidej do hrnce:
  • nasekanou bazalku
  • pomazánkové máslo
  • namačkej česnek
Vše umixuj do hladka tyčovým mixérem a ještě dochuť podle sebe. Pro šmrnc přidávám shoyu bio, podle strávníků někdy víc česneku, pro vegany nedávám pomazánkové máslo (žervé).


Servírování

A můžeme servírovat! Přidejte opražená semínka, lístek bazalky, chlebové krutonky nebo chleba s pomazánkou alá losos (na úvodní fotce na oranžová kráska), růžovkou nebo drožďovou

Dobrou chuť!
 
Magdalenka z Lažan
srpen 2025  


Další recepty a info od Magdalény:

  • Další mé recepty a články nejen o vaření - najdete tady na Letacek.cz
  • Staré recepty najdete na původním blogublog.dotknise.cz  - jen se tam špatně hledá. Články postupně převádím sem.
  • Chcete dostávat recepty a jiné mnou vybrané inspirace do vašeho e-mailu? Napište na e-mail joy@dotknise.cz. Tipy posílám maximálně 2x za měsíc a můžete se kdykoliv odhlásit.
  • Jestli se vám líbí má práce a inspirace a chcete jí finančně ohodnotit, budu potěšena.
     
      
     
    Výzva od redakce Letacek.cz
    1. Chcete dostávat jak recepty, tak tipy z oblasti osobní růstu, pozvánky na zajímavé akce, info o slevách a další z našeho portálu?,Registrujte se tady na Letacek.cz. Mail se posílá maximálně 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
    2. Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nemáte tu ještě své nabídky,  založte si svůj profil a pak vytvořte akce i nabídku individuální práce. Základní propagace je zdarma. Nápovědu najdete vpravo nahoře na stránce v Menu.

Autorka článku: Mgr. Magdaléna Januševská Polanská, spolutvůrce a průvodce na Letacek.cz
Osobní rozvoj vedoucí k úsměvu na tváři je moje srdcovka. A pořád díky němu objevuji nové a nové vrstvy života a jeho možnosti.🍀 Občas dělám kurzy vaření, konzultace s využitím astrologie, ale většinu času mě najdete buď v kuchyni (ShangriLa OMC a doma), nebo u počítače, když píšu recepty a články anebo vás provázím na Letacek.cz🌹 Jsem Váha ⚖, nar. 1976. Vystudovala jsem obor biologie-chemie 👩‍🔬 na PřF Univerzity Karlovy (vaření a péče o tělo a ducha na molekulární úrovni :), prošla manažerskou kariérou v korporátu a spoustou rozvojových seminářů. Od roku 2011 žiju se svým mužem Nishkamem a synem Matějem cca 230 kroků od ShangriLy (dřív jsme žili přímo v centru), kde vařím a pečuji o účastníky skupin osobního rozvoje. 

Těším se na naše propojení 💗

https://www.letacek.cz/poradatel/magdalena-jp


 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Životní styl.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).