Regresní terapie - hlubinná abreaktivní psychoterapie HAP

Co je to regresní terapie, neboli hlubinná abreaktivní psychoterapie HAP, kdo ji vytvořil, s čím a jak nám může v životě pomoci a další zajímavosti se dozvíte v článku od Martiny Sloupové, která s touto metodou pracuje.

Ilustrativní obr. od Efe Kurnaz z Unsplash

Co je regresní terapie HAP a jaké přináší možnosti

Regresní terapie dle A. Dragomireckého neboli hlubinná abreaktivní psychoterapie (HAP) je alternativní metoda, která léčí tělesnou i duševní stránku člověka. Lze pomocí ní nahlédnout do dávné minulosti našeho života či životů a vyrovnat se a vyřešit mnohé problémy současnosti. Pracuje s lidskou psychikou, pamětí a tělem samotným. S její pomocí je možné řešit různé potíže, jejichž příčinou je nějaké trauma prožité v minulosti. Není rozhodující, zda si je klient tohoto traumatu vědom, či nikoliv. Praxe potvrzuje, že pokud není příčinou potíží nějaké silné poškození organismu, je vždy možné (v bližší nebo vzdálenější minulosti) takové trauma najít a zpracovat.

Spadají sem všechny psychické a psychosomatické potíže, jako např.:
  • neurózy
  • různé reaktivní stavy
  • poruchy spánku
  • psychózy
  • vztahové problémy
  • nízké sebevědomí
  • ztráta chuti do života
  • pocity bezmoci
  • různé fobie
  • a mnoho dalších psychických problémů.
Například úraz nebo operace není jen traumatem fyzickým, ale také psychickým. A jestliže psychické trauma spojené s úrazem nebo operací zpracujeme, je pro psychiku najednou mnohem snazší se o traumatizovanou část organismu starat. Tato metoda je tedy velice vhodným nástrojem i pro rehabilitaci poúrazových nebo pooperačních stavů. Zpracování úrazu nebo operace technikou hlubinné abreaktivní psychoterapie vede k rychlejšímu a kvalitnějšímu uzdravování. Mnoho zdravotních potíží je způsobeno tím, že je snížena imunitní odolnost. Systematické odstraňování vlivu prožitých traumat způsobuje růst imunitní schopnosti organismu.  (zdroj: Kniha Psychoterapie I, A.Dragomirecký)


Jak regresní terapie HAP vznikla? 

Foto: Ing. Andrej Dragomirecký
Průkopníkem metody hlubinné abreaktivní psychoterapie v Česku a Slovensku je Ing. Andrej Dragomirecký, který své více než 40 leté zkušenosti popsal ve svých knihách Psychoterapie I a II

Já osobně jsem prošla kurzem paní Ludmily Pařízkové, která s panem Dragomireckým spolupracovala a učí tuto techniku ve svých seminářích. 


V čem se regresní terapie HAP liší oproti ostatním technikám osobního růstu?

Jedná se o techniku, kterou:
  • nelze praktikovat online, ani jako seminář, ani jako terapii. Osobní sezení je nezbytné.
  • je nezbytné, aby terapeut prošel sám touto terapií, aby mohl chápat své klienty a mohl je kvalitně provádět při zpracování traumat.
  • přináší trvalé výsledky. Tedy po správném zpracování traumatu, trauma mizí natrvalo.
  • klient si volí vlastní téma. Klient sám s vedením terapeuta dokáže nalézt situaci, ve které trauma vzniklo. Terapeut situaci nehodnotí, ani ji nemění, situaci pomáhá jen „zpracovat“. Pokud je trauma zpracováno správně, klientovi se velmi uleví a trauma z jeho života mizí, což mu umožní kvalitnější a zdravější život.
Praxe ukázala, že technika regresní terapie HAP je velmi úspěšná např. u zpracování traumat při prodělaných zlomeninách. Zlomeniny se po zbavení psychického traumatu hojí za poloviční dobu.


Pro koho je regresní terapie HAP vhodná a pro koho se naopak nehodí?

HAP je vhodná pro děti od cca 10 let (řeší se individuálně) a dospělé. Nevhodné je použití HAP u budoucích matek ve vyšším stupni těhotenství. Terapie by mohla nevhodně působit na plod kvůli intenzitě prožitků matky. HAP také někdy není možné aplikovat u lidí, kteří jsou pod silným vlivem farmak, drog, alkoholu apod. Zvláště negativně v tomto smyslu působí psychofarmaka, léky proti bolestem a léky proti nespavosti. 


Jak zhruba probíhá sezení regresní terapie HAP?

Sezení regresní terapie trvá minimálně 2 hodiny. Zpracování traumatu má několik fází. Základem terapie je téma, které v našem životě tvoří trauma. Je třeba zvědomit si, jakou negativní emoci ve mně trauma vyvolává. Poté se pracuje právě s touto emocí. Hledá se její prapůvod, který je většinou zapsán v našem nevědomí.

Klient je celou dobu při vědomí, při terapii sedí a po celou dobu má zavřené oči, vše si pamatuje, vše vnímá, co se kolem něj děje. Terapeut vede klienta řízeným postupem a danými otázkami k situaci, při které trauma vzniklo. Klient si dokáže tuto situaci vybavit  a znovu prožít. Prožitkem, opět za pomoci terapeuta opakovaně prochází, tak dlouho, až se situace zdá nezajímavá a fádní. Emoce tak mizí a s ní i trauma, které vyvolávala.

 
Foto: Odal Pěnčín u Jablonce nad Nisou, kam můžete zajet na regresní terapii
Protože je vše v našich životech propojeno, je jednou z fází regresní terapie řešení našich traumat, která mají propojenost s naším chováním vůči našemu okolí nebo i vůči sobě. Zpracování jednoho tématu pak trvá několik sezení. Při mých sezeních upřednostňuji zpracování celého tématu najednou, což zabere například i 2 dny. Dle mého názoru je pak řešení komplexnější a rychlejší. Z vlastní praxe vím, že když se klient dostaví, zpracujeme část nějakého tématu, a poté běží do práce – není to úplně vhodné. Proto – objednávám klienty na regresní terapii na minimálně 2 noci, tedy 3 dny, kdy mohu zaručit, že se téma zpracuje v klidu a kvalitně. Troufám si tvrdit, že člověku se může za 3 dny po absolvování regresní terapie změnit život.


Kde se s technikou můžete setkat? 

V Česku a Slovensku terapeuty zastřešuje Česko-slovenská společnost pro hlubinnou abreaktivní psychoterapii, kterou založil právě Andrej Dragomirecký. Ta pravidelně organizuje kurzy HAP. Velká část odborných psychiatrických společností se od metody HAP distancuje. Mnozí terapueti však tuto více než 40 let rozpracovanou metodu milují a díky ní vyřešili a trvale odstranili spoustu potíží svých klentů.

Já osobně mám k této technice velký respekt a velmi ji doporučuji. Učila jsem se od paní Ludmily Pařízkové, která působí v Brně. Paní Pařízková pořádá i semináře, kde tuto techniku učí. Kdyby někdo chtěl vyzkoušet (pro získání důvěry v tuto techniku), doporučuji zajít na terapii týkající se například alergií nebo zlomenin. Terapie totiž netrvá tak dlouho jako u nějakého hlubšího traumatu a výsledky jsou rychlé a trvale viditelné. 


Moje osobní zkušenost s regresní terapií HAP

Mě tato technika velmi pomohla, dokonce si myslím, že mě hodně změnila jako člověka.  Pro přiblížení se s Vámi podělím o jednu svou osobní zkušenost. Na semináři HAP mě do oka, přímo do oční bulvy, píchla vosa. Měla jsem "štěstí", protože hned vedle byla zrovna Lída (paní Pařízková). Píchnutí (trauma) se mnou zpracovala a do 20 minut jsem byla v pořádku.  Když jsem viděla, jak mi po píchnutí oko začalo otékat, velmi jsem zmatkovala. Odstraněním „šoku“ a „strachu o oko" mělo mé tělo možnost se se vším krásně vypořádat a bez emocí se zahojit v rekordním čase. 


Resume

Technika regresní terapie dle A.Dragomireckého je velmi zajímavá účinná metoda, která dle mě "přesahuje do jiných sfér", do kterých se pomocí této techniky jsme schopni dostat. Ať je trauma sebevíc hluboko uloženo v našem podvědomí, tato technika ho vyloví a odstraní a tím nám zkvalitní život. Krásné na této technice je, že člověk "na sobě" pracuje opravdu sám, jen s jemným vedením. A všechna ta „práce na sobě" se opravdu vyplatí.

Je však třeba upozornit, že ne každý teraput, který se pokouší svého klienta nějakým způsobem dostat do minulosti, se zabývá regresní terapií, i když to tak může nazývat. U této metody je velmi důležité, aby traumata, se kterými se v průběhu terapie klient setká, byla správně zpracována. Což klade velké nároky na kvalitu terapeuta. Než se tedy na nějakého terapeuta obrátíte, velmi doporučuji ověřit si jeho dovednosti, přečíst si recenze a nechat si ukázat certifikát o dosaženém vzdělání v této oblasti. Jakkoli je tato metoda léčivá a pozitivní, v nesprávných rukách může i uškodit.

Tento článek sepsala pro Letacek.cz Martina Sloupová v září 2022.
 

Další odkazy:

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s regresní terapií HAP? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Autorka článku: Martina Sloupová
Mám ráda, když jsou lidé šťastní a dělají, co mají rádi. Protože mě se v životě přihodilo obojí, snažím se ukázat druhým, že vše je možné i přes veškeré překážky. V tom vidím mé poslání. Moje motto zní: "Nic není nemožné" a "Nikdy to nevzdávej". 
www.odalpencin.cz 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Terapie.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

Akce Martiny Sloupové:
Datum není stanovené
Ho oponopono trénink
Martina Sloupová, Pěnčín u Jablonce nad Nisou