Umění jako cesta

Nechte se inspirovat osobním příběhem Lenky Lorien Kolárové. O tom, jak se lze rozvíjet a transformovat skrze umění — malování, tanec, hudbu, zpěv, práci s hlasem, herectví nebo fotografii.

Moje cesta a pozadí 

Pocházím z rodiny, kde umění bylo koníčkem a dle mého názoru sloužilo rodičům jako realizace v nudné socialistické pracovní rutině. Maminka chtěla mít své tři dcery oblečené v hezkých barevných látkách a tak v šedivém Československu začala šít podle časopisu Burda. Inspirací jí byla asi také její práce v Ústavu bytové a oděvní kultury, kde pracovala jako sekretářka. Naproti tomu táta pracoval jako průvodce v cestovní kanceláři Čedok a zároveň v Ústavu racionalizace ve stavebnictví. K jeho zájmům kromě cestování patřilo fotografování a sbírání knih. Fotil hlavně na Zenit, starý ruský fotoaparát a my jako děti jsme musely dlouze pózovat před jeho expozimetrem.


Výtvarné vyjadřování bylo mým komunikačním jazykem již od útlého dětství, kdy se maminka snažila mé umělecké vlohy podporovat a já navázala studiem na střední výtvarné škole, kde jsem prošla všemi ručními výtvarnými technikami: od psaného písma, figury, portrétu, až k různým grafickým technikám. Po škole jsem chtěla pokračovat studiem loutkoherectví a ilustrace; vzhledem k různým okolnostem jsem profesně pokračovala jako grafik v grafických studiích a reklamních agenturách. V té době se u mě rozvinula láska k výrazovému tanci a začala jsem navštěvovat hodiny tance. Tanec mě nakonec posunul ke kontaktní improvizaci, kde byl kladen větší důraz na lidský dotek, a tu jsem si zamilovala. Také mě začaly zajímat věci kolem jógy, meditací, celostního léčení a jiných technik věnujících se zkoumání lidské mysli a zklidnění.

Několik let po rozpačitém hledání smyslu práce v reklamě jsem odjela do Anglie s motivací naučit se dobře jazyk. Zůstala jsem tam několik let a hlavní obrat zde nastal v roce 2009, kdy jsem začala s několika terapeutickými výcviky najednou a nastartovala naplňující a transformující životní cestu, při které jsem mohla potkat své kolegy z různých směrů celostní medicíny a mohla se jimi nechat inspirovat. Doba strávená v zemi Keltů mi rozšířila obzory; ostrov se stal mým druhým domovem.


Láska k přírodě se ve mně rozvinula v dospívání; to bylo tehdy, když mě rodiče brali na dlouhé výlety a tatínek občas na zájezdy s cestovní kanceláří Čedok. Musím říci, že turistika byla i rodinnou tradicí, protože má babička patřila k nejstarším osobám, které ve vysokém věku chodily padesátky. Moje vášeň – chození po horách a lesích – vedla až k tomu, že jsem založila vlastní cestovní agenturu Czechadventure, která je zaměřená na propojení turistiky s meditací a jógou. Zajímají mě šamanské techniky a léčení pomocí přírody a přírodních prvků. Mám hluboký respekt k přírodní moudrosti našich předků a úctu k naší Matce zemi, k našemu zdroji.

Před pár lety se moje pozornost obrátila k hlasovému projevu, kdy jsem měla dělat podcast ohledně své terapeutické práce a narazila jsem na zpěvačku, kterou jsem potkala na jedné party. Její vysvětlení jak s textem pracovat a jak hlas používat mě zaujal natolik, že jsem si u ní ihned objednala sérii lekcí zpěvu. Zpěv mě začal natolik bavit, že jsem si posléze přidala i herecké lekce a začala chodit i na filmové herectví. Objevila jsem hlas - jako Ameriku - nemajíce tušení, co ve mně dříme. Zjistila jsem, že mohu zpívat písničky jak v češtině, tak v angličtině a zpívat i např. Beatles. Posléze jsem si přidala i herecké kurzy, začala dělat divadelní improvizaci a přihlásila se do filmové školy.
Lenka Lorien Kolárová facepainting - malování na obličej.

Jak mě umění měnilo během mého života

Protože mě hlavně maminka směřovala k výtvarnému umění, měla jsem během svého dospívání šanci rozvinout právě toto, na rozdíl od mých starších dvojčat sester, které chodily na hodiny klavíru a posléze na hodiny kytary. Táta také hrál v dětství na trumpetu a tahací harmoniku a máma na housle, nicméně v rodině se nikdy společně nemuzicírovalo. Inspirací to pro mě ale jistě bylo.

Na výtvarné škole jsme prošli opravdu všemi výtvarnými technikami a škola byla pro mě jednoznačně inspirací; potkala jsem zde inspirující osobnosti a můj zájem se vyhranil směrem k ilustraci a typografii. Tehdy, za mých školních let, se vše dělalo ručně bez počítačů, jinak než jak je tomu nyní.
Autorské kresby Lenky Lorien Kolárové

Také mě velmi oslovil svět loutek (jelikož jsem v té době chodila na pouťové festivaly) a inspirovalo mě pouliční divadlo. Fascinovalo mě, že můžeme oživovat tyto malé bytůstky a propůjčovat jim svůj hlas. Později jsem také podala přihlášku na Damu a zkoušela jsem se dostat na loutkoherectví a scénografii, ale bohužel neúspěšně. V dětských časopisech bylo uveřejněno pár mých ilustrací, ale dostat své kresby do větších nakladatelství byl problém.

V té době jsem začala pracovat jako reklamní grafik v reklamní agentuře a zabývala se počítačovou grafikou, ale velké naplnění mi to nepřinášelo. Občas byly zajímavé zakázky, celkový smysl jsem v tom nicméně neviděla, takže jsem dlouhé hodiny sezení začala kompenzovat chozením na hodiny tance. Tehdy jsem chodila do tanečního studia na hodiny baletu, jazz dance, moderního tance a jiných pohybových technik. Vyzkoušela jsem si také afro dance a jeho spojení se Zemí, salsu v Anglii a skončila u kontaktní improvizace, se kterou jsem pokračovala i v Anglii.

V té době mě začaly zajímat meditační techniky kolem toho a posléze jsem si udělala výcvik v kundalini józe. Pracovat s energií ve formě dechových cvičení, zpívat nádherné mantry a přitom cítit v těle živoucí energii bylo jistě trasformační a vedlo k napojení na podstatu mé energie a kundalini tvořivá energie mohla proudit.

V Londýně jsem zůstala celých 8 let, naučila se anglicky a dostudovala terapeutické kurzy. Několik let poté, až do do dnešní doby, se intenzivně věnuji terapeutické práci a stále se v ní vzdělávám; v současnosti studuji umění ajurvédy a její léčebné techniky. 

Také jsem začala cestovat do Asie a několikrát do Indie. Během těchto cest mě nesmírně inspirovaly barvy, nová kultura. Na základě tohoto vznikla řada mých fotografií. Zachycování momentek dává možnost zobrazit atmosféru místa přímo v krátkém okamžiku. A navíc, z těch mnoha momentek pak můžeme později vybrat ty, které se nám nejvíc líbí. Je to umění vteřiny, do kterého se může hezky zapsat atmosféra místa.

V posledních třech letech jsem díky hlasovým lekcím s mojí úžasnou učitelkou herectví a zpěvu v sobě objevila hlas a schopnost improvizovat na jevišti. Zvláště během covidu, kdy byly různé lockdowny, jsem se cítila hodně omezená; chození na hlasové a herecké lekce mi pomohlo v sobě objevit můj hlas a kreativitu v jiném slova smyslu. Absolovala jsem také lekce v impro lize, kde se tvoří právě v daném momentu a situace vznikají přímo na jevišti. Také jsem chodila do filmové herecké školy a stála před kamerou, což byl zpočátku velký oříšek - sama sebe natáčet.


Čím umění obohatilo můj život

Je jasné, že to, jak nás rodiče směřují, ovlivňuje náš následný život. Sama vím, že pokud bych byla vedena k hudbě, rozvíjela bych se třeba od začátku trochu jinak. Nicméně výtvarné umění mi dalo možnost prozkoumávat vnitřní svět a fantazii a tu přenášet na papír a vnitřně se zklidnit. Tanecpropojil více s mým tělem a dokázal mi spolu s hudbou pomoci ztvárňovat svým tělem to, co cítím. Objevování různých stylů pohybu ve spojení s muzikou bylo fascinující. Herectví mi otevřelo možnost ztvárňovat hlasem a tělem pohledy na život a podívat se třeba na nějaké situace s humorem a kreativně, vžít se do jiné role a stát se daným člověkem nebo předmětem; být v přítomnosti. Zpěv mi dal radost objevovat svůj hlas a možnosti.

V poslední době jsem nemírně šťastná za svůj hlas, za to, že svým hlasem mohu vytvářet atmosféru a působit na lidi. Jsem také šťastná za objevení hereckého talentu v sobě, že mohu vtáhnout diváka do děje a změnit mu i pohled na svět.
Paní a čarodějnice - Krátký film - Komedie s Lenkou Lorien/ Lady and the Witch - short film / Comedy

Umění je pro mě cesta a spiritualita, je to cesta růstu a obohacení našeho života. Každý z nás má v sobě nějaký talent, který je vhodné rozvíjet. Každý umělec primárně přemýšlí a následuje potřebu tvořit; tak inspirace přichází shora a měla by být ztvárněna do hmoty např. v podobě básně, písně, výtvarného díla, taneční kreace nebo třeba divadelní etudy.

Bez umění bych to asi nebyla já, Lenka. Umění je pro mě nástrojem jak komunikovat s tím, co je výše a obohacovat své okolí. Umění je něco, na co nepotřebujeme druhé lidi, ale můžeme tvořit sami. Je to něco, co nás obohacuje a vnitřně naplňuje; dáváme to jako dar svému okolí.

"Žiješ v mém srdci, kde tě nikdo kromě mě nevidí. Tato vize se stává uměním. 
 Ve tvém světle se učím milovat. Ve tvé kráse se učím, jak psát básně.
Tančíš v mé hrudi, kde tě nikdo nevidí, ale já ano a ten pohled se stává uměním.
Uvnitř vás je umělec, o kterém nevíte."
Rumi


Lenka Lorien Kolárová, červen 2022


Další články Lenky:

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Chcete se také podělit o silný prožitek vaší osobní transformace? Napište nám na info@letacek.cz Jak by měl takový příspěvek vypadat se dozvíte v tomto článku Tvořivá soutěž - příběhy osobní transformace.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.
 

Autorka článku: Lenka Lorien Kolárová
Jmenuji se Lenka Lorien a jako citlivý trauma terapeut pracuji již od roku 2011. Využívám všechny své bohaté znalosti a zkušenosti pro vytvoření účinné terapie klientovi na míru. Vyhledávají mě jak dospělí, tak rodiče se svými dětmi. Nejvíce se však věnuji maminkám, které mají za sebou těžký porod. Pracuji metodou kraniosakrální terapie, Somatic Experiencing, vizualizace. V neposlední řadě vedu klienta k jeho pozitivním zdrojům, což velmi urychluje celý léčivý proces.

Na rozdíl od klasické psychoterapie zahrnuji do své terapeutické práce i terapii tělesnou. Z mé zkušenosti pouhé „povídání“ a analytické rozebírání nestačí. Proto mám ráda i somatické přístupy jako je uvolňování pocitů, napětí a traumatu z nervového systému. K tomu používám dotyk, třesení a pohyb. Nervový systém se opět dostává do rovnováhy. 

*lecivydotek.cz  *lenkalorien.com  *lecenitraumatu.cz  *healingtrauma.eu *chamakayurveda.com

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Sebepoznání.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

Akce Lenky Lorien Kolárové:
24.10. – 13.11.2024, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. Podzim 2024. 2 nebo 3 týdny.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie
21.11. – 6.12.2024, 16 dnů
Magickým Rádžasthánem - cestovní pobyt
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Rádžasthán
24.2. – 16.3.2025, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. 2 nebo 3 týdny. Jaro 2025.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie
23.5.2024, 3 hodiny, 18:00 – 21:00
Atlantida a pyramidy na planetě Terra
Maitrea - Týnská ulička 6, Praha1
24. – 26.5.2024, 3 dny
Základní seminář Šamanská cesta
Hájenka Vrátkov, Vrátkov 78
2.6.2024, 6 hodin, 10:00 – 16:00
JAK BÝT SAMI SEBOU: Identita, autentičnost a integrita
Kodaňská 4