S čím může pomoci terapie zaměřená na tělo? Téměř se vším.

Nevíte, co čekat od terapie zaměřené na tělo? Terapeutka Lenka Lorien Kolárová se s Vámi ráda podělí o "příběhy z praxe" a nechá Vás nahlédnout do konkrétních situací její práce s klienty. Dnes to bude příběh osmileté Elly.

Následky předčasného porodu a poporodní separace

Příběh osmileté Elly je typickou ukázkou následků předčasného porodu a separace po porodu, která je traumatická jak pro matku, tak pro dítě. Lékařská péče je dnes na vysoké úrovni. Daří se nám zachraňovat mnohé lidské životy, ale bohužel se v nemocnicích a porodnicích již nehledí na to, jak zmírnit následky těžkých porodů.


S čím maminka s Ellou přišla a co jsme zjišťovaly

Elle je 8let. Trpí vývojovou dysfázií*, má problémy se stabilitou a pohybem v prostoru, poruchy učení, odpor ke změnám, vztek, pocity zahlcenosti, špatně reaguje na hluk. Často jí bolí hlava. Zmíněné potíže se zhoršily po očkování.

Průběh těhotenství: Ella byla chtěná. V těhotenství se maminka orientovala na výkon a dost pracovala.
Porod: Předčasný o 6 týdnů, použity kortikoidy, po dobu 2 dnů po porodu ji maminka neviděla, dalších 14 dní byla Ella v inkubátoru, kde ji maminka navštěvovala každé 3 hodiny. 

* Vývojová dysfázie je narušený vývoj řeči, projevující se ztíženou schopností nebo neschopností naučit se verbálně komunikovat, i když podmínky pro rozvoj řeči jsou přiměřené.


První sezení

Jelikož je emoční rozpoložení dítěte úzce provázáno s primární pečující osobou (většinou je to maminka), na prvním sezení pracuji právě s ní. S maminkou Elly jsme v kraniosakrální terapii znovu prošly porodem a následnou separací od Elly. V bezpečném prostředí si maminka prožila všechny potlačené emoce a uvolnila je. Společně jsme dočerpaly chybějící zdroje a oporu, a tak jsme mohly tento zážitek přepsat na pozitivní zkušenost.


Druhé sezení

Na druhé sezení již přišla s maminkou i Ella. Nechala jsem Ellu vybarvit speciální kresbu, na které vždy poznám, co dítě subjektivně trápí a v jakém emočním rozpoložení se nachází. V Ellině kresbě se ukázala její bolest hlavy a rukou. 

Perníkový panáček vybarvený  Ellou na začátku terpie, vs. obrázek po terapii.
 
Následně jsme přistoupily ke kraniosakrální terapii, při níž Ella viděla barvy a květiny. To je velmi běžné a souvisí to s prouděním mozkomíšního moku. Při terapii jsem intenzivně vnímala, že má Ella ztuhlý krk a blokády v oblasti hlavy. Maminka Elly mi poté pověděla, že Ella jako malá vypadla z kočárku. Nepřekvapilo mě to, jelikož příčinou bolestí hlavy často bývají různé pády v dětství nebo i necitlivá manipulace s dítětem u porodu.

Po ošetření přišla výrazná úleva od bolesti. Ella opět nakreslila obrázek, který ukázal zlepšení stavu.

Proces terapie - výkres a představa květin Elly.


Ideální situace

Ideálně by miminko mělo během těhotenství cítit pocit bezpečí a harmonie. Po porodu potřebuje bezprostřední kontakt s maminkou, cítit její blízkost a dotek s její kůží. Ne vždy je to ale možné, a pak z toho děťátko může mít v životě nejrůznější problémy. Ty se ale dají řešit. Naštěstí už máme účinné nástroje, díky kterým dojde k zahojení traumatických ran a tato zkušenost maminku s dítětem navíc nesmírně posílí.

Jsem velmi vděčná, že mohu být průvodkyní při těchto zázračných uzdraveních. 

Lenka Lorien, pro Letacek.cz v říjnu 2023

 


Další články Lenky Lorien na Letacek.cz:
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s podobnou terapií nebo přímo s Lenkou Lorien? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nejste ještě na našem portále, přidejte se tady. Je to zdarma.
 

Autorka článku: Lenka Lorien Kolárová
Jmenuji se Lenka Lorien a jako citlivý trauma terapeut pracuji již od roku 2011. Využívám všechny své bohaté znalosti a zkušenosti pro vytvoření účinné terapie klientovi na míru. Vyhledávají mě jak dospělí, tak rodiče se svými dětmi. Nejvíce se však věnuji maminkám, které mají za sebou těžký porod. Pracuji metodou kraniosakrální terapie, Somatic Experiencing, vizualizace. V neposlední řadě vedu klienta k jeho pozitivním zdrojům, což velmi urychluje celý léčivý proces.

Na rozdíl od klasické psychoterapie zahrnuji do své terapeutické práce i terapii tělesnou. Z mé zkušenosti pouhé „povídání“ a analytické rozebírání nestačí. Proto mám ráda i somatické přístupy jako je uvolňování pocitů, napětí a traumatu z nervového systému. K tomu používám dotyk, třesení a pohyb. Nervový systém se opět dostává do rovnováhy. 

*lecivydotek.cz  *lenkalorien.com  *lecenitraumatu.cz  *healingtrauma.eu *chamakayurveda.com

Komentáře

Marketa: RE: S čím může pomoci terapie zaměřená na tělo? Téměř se vším.
Krasne..kez by byla spolecnost vice informovana o techt…
1.11.2023 07:59
Vendula B.: RE: S čím může pomoci terapie zaměřená na tělo? Téměř se vším.
Lenička je velmi citlivá duše. Má úžasné schopnosti. Kd…
2.11.2023 12:18
Magdaléna JP: RE: S čím může pomoci terapie zaměřená na tělo? Téměř se vším.
Milá Vendulo, děkujeme za sdílení a doporučení Lenky! T…
3.11.2023 11:44

Tento článek je zařazen do kategorie Terapie.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

24.10. – 13.11.2024, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. Podzim 2024. 2 nebo 3 týdny.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie
21.11. – 6.12.2024, 16 dnů
Magickým Rádžasthánem - cestovní pobyt
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Rádžasthán
24.2. – 16.3.2025, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. 2 nebo 3 týdny. Jaro 2025.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie