Napište svůj komentář

Zpět na článek
Anti-spamová kontrola, zapište do políčka níže číslici pět

S čím může pomoci terapie zaměřená na tělo? Téměř se vším.

Nevíte, co čekat od terapie zaměřené na tělo? Terapeutka Lenka Lorien Kolárová se s Vámi ráda podělí o "příběhy z praxe" a nechá Vás nahlédnout do konkrétních situací její práce s klienty. Dnes to bude příběh osmileté Elly.

Následky předčasného porodu a poporodní separace

Příběh osmileté Elly je typickou ukázkou následků předčasného porodu a separace po porodu, která je traumatická jak pro matku, tak pro dítě. Lékařská péče je dnes na vysoké úrovni. Daří se nám zachraňovat mnohé lidské životy, ale bohužel se v nemocnicích a porodnicích již nehledí na to, jak zmírnit následky těžkých porodů.


S čím maminka s Ellou přišla a co jsme zjišťovaly

Elle je 8let. Trpí vývojovou dysfázií*, má problémy se stabilitou a pohybem v prostoru, poruchy učení, odpor ke změnám, vztek, pocity zahlcenosti, špatně reaguje na hluk. Často jí bolí hlava. Zmíněné potíže se zhoršily po očkování.

Průběh těhotenství: Ella byla chtěná. V těhotenství se maminka orientovala na výkon a dost pracovala.
Porod: Předčasný o 6 týdnů, použity kortikoidy, po dobu 2 dnů po porodu ji maminka neviděla, dalších 14 dní byla Ella v inkubátoru, kde ji maminka navštěvovala každé 3 hodiny. 

* Vývojová dysfázie je narušený vývoj řeči, projevující se ztíženou schopností nebo neschopností naučit se verbálně komunikovat, i když podmínky pro rozvoj řeči jsou přiměřené.


První sezení

Jelikož je emoční rozpoložení dítěte úzce provázáno s primární pečující osobou (většinou je to maminka), na prvním sezení pracuji právě s ní. S maminkou Elly jsme v kraniosakrální terapii znovu prošly porodem a následnou separací od Elly. V bezpečném prostředí si maminka prožila všechny potlačené emoce a uvolnila je. Společně jsme dočerpaly chybějící zdroje a oporu, a tak jsme mohly tento zážitek přepsat na pozitivní zkušenost.


Druhé sezení

Na druhé sezení již přišla s maminkou i Ella. Nechala jsem Ellu vybarvit speciální kresbu, na které vždy poznám, co dítě subjektivně trápí a v jakém emočním rozpoložení se nachází. V Ellině kresbě se ukázala její bolest hlavy a rukou. 

Perníkový panáček vybarvený  Ellou na začátku terpie, vs. obrázek po terapii.
 
Následně jsme přistoupily ke kraniosakrální terapii, při níž Ella viděla barvy a květiny. To je velmi běžné a souvisí to s prouděním mozkomíšního moku. Při terapii jsem intenzivně vnímala, že má Ella ztuhlý krk a blokády v oblasti hlavy. Maminka Elly mi poté pověděla, že Ella jako malá vypadla z kočárku. Nepřekvapilo mě to, jelikož příčinou bolestí hlavy často bývají různé pády v dětství nebo i necitlivá manipulace s dítětem u porodu.

Po ošetření přišla výrazná úleva od bolesti. Ella opět nakreslila obrázek, který ukázal zlepšení stavu.

Proces terapie - výkres a představa květin Elly.


Ideální situace

Ideálně by miminko mělo během těhotenství cítit pocit bezpečí a harmonie. Po porodu potřebuje bezprostřední kontakt s maminkou, cítit její blízkost a dotek s její kůží. Ne vždy je to ale možné, a pak z toho děťátko může mít v životě nejrůznější problémy. Ty se ale dají řešit. Naštěstí už máme účinné nástroje, díky kterým dojde k zahojení traumatických ran a tato zkušenost maminku s dítětem navíc nesmírně posílí.

Jsem velmi vděčná, že mohu být průvodkyní při těchto zázračných uzdraveních. 

Lenka Lorien, pro Letacek.cz v říjnu 2023

 


Další články Lenky Lorien na Letacek.cz:
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s podobnou terapií nebo přímo s Lenkou Lorien? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nejste ještě na našem portále, přidejte se tady. Je to zdarma.