Problémy s intimitou může způsobit komplikovaný porod. Zkušenosti z terapie.

Další reálný příběh z praxe terapeutky Lenky Lorien Kolárové. O tom, jak probíhala magická proměna dospělé ženy Petry, která měla problémy s dotekem a intimitou a co se během terapie dělo a odhalilo.

Petra a její strach z doteku

Před nedávnou dobou mě vyhledala klientka Petra. Trápily ji problémy v intimním životě. Během intimních okamžiků se Petra nedokázala uvolnit, její tělo zamrzávalo. Obecně neměla ráda dotek, byl pro ni velmi nepříjemný. Petra také trpěla pocitem opuštění a měla hrůzu z konfliktu.

S Petrou jsme měly čtyři sezení. Nejprve jsme rozebraly její traumatickou minulost a poté jsme pracovaly pomocí třesení, metody Somatic Experiencing, kraniosakrální terapie, zdrojování a pomocí vizualizačních technik. Zaměřily jsme se na téma pocitu bezpečí a zdravého nastavení hranic. Nechala jsem Petru prožít, že dotek může být bezpečný a respektující. Také jsme upevňovaly pozitivní zdroje a vědomí, že Petra má moc si věci řídit, jak je jí to příjemné.


První terapeutické sezení a Petřiny překvapivé vzpomínky. Komplikovaný porod kleštěmi.

Většina Petřiných vzpomínek byla vytěsněna a Petra si na ně vzpomínala postupně a s velkým překvapením. Toto je u traumatu velmi běžné.

Během sezení se dostávala hluboko do své prenatální paměti (do pobytu v maminčině bříšku). Vybavil se jí její komplikovaný porod, kdy byla nakonec vytažena kleštěmi. Vnímala, že nebylo respektováno její vlastní tempo příchodu na svět, kleště byly pro ni velmi nepříjemné. 

První sezení : nerespektování tempa Petřiného porodu. Druhé sezení: úleva - představa oceánu.
 
Z historie rodiny vzešlo najevo, že maminka i babička Petry zažily sexuální zneužití. Petřina maminka se chovala velmi chladně, Petra u ní postrádala přijetí a lásku.

Doplnily jsme Petře chybějící zdroje a podporu, které v době jejího porodu a dětství nebyly k dispozici. Skrze čas a prostor, který jsme jejímu tělu dopřály, si Petra mohla dokončit celý porod po svém. Také se jí začaly vyplavovat silné emoce, plakala a pociťovala zlost. Emoce vždy nechávám projevit a podporuji je, čistí se tak emoční náboj uvězněný v těle. 

Trauma vzniká tam, kde nemůžeme použít obranu - boj (fight) nebo únik (flight). Pokud se tato reakce neuskuteční, dochází většinou k zamrznutí nebo disociaci. Tato stopa pak zůstává zapsána v těle a buněčné paměti třeba celý život.


Druhé sezení terapie. Uvolnění negativních emocí.

I během druhého sezení se Petře vyplavovaly emoce, nejvíce zlost a frustrace. Nechaly jsme je opět bezpečně proběhnout.

Během vizualizační techniky se Petře vybavila představa oceánu plného krásných ryb. Petra si užívala uvolnění a pocit důvěry. Poté si však rozpomněla na pobyt v bříšku a opět cítila velké napětí. Obrátila jsem její pozornost zpátky k pocitu bezpečí prožitém v oceánu, který si potřebovala dočerpat. Toto je technika metody Somatic Experiencing s názvem PENDULACE. Klienta při ní několikrát vedu od záporným ke kladným emocím. Pozitivní prožitky dále integrujeme (TITRACE). Petra si díky této technice postupně mohla zvykat na bezpečné prostředí.


Třetí a čtvrté sezení. Upevňování pocitu důvěry, bezpečí a respektu.


Během třetího sezení, při kraniosakrálním ošetření, přišli za Petrou v mysli předkové a celý rod. Vyjádřili jí podporu a ocenění, že se rozhodla s těmito tématy pracovat. 

Během čtvrtého sezení jsme upevňovaly pozitivní prožitky, pocit důvěry, bezpečí a respektu.

Petra mi brzy po naší terapii posdílela, že byla na výletě s jedním mužem a lépe zvládala kontakt s ním, cítila se více v bezpečí. Prý z ní spadlo „velké sevření“ a najednou mohla lépe dýchat a užívat si blízkosti tak, jak jí to bylo příjemné.

Jsem vděčná, že mohu být součástí těchto zázraků.

Lenka Lorien, pro Letacek.cz v prosinci 2023
 

Další články Lenky Lorien na Letacek.cz:

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s podobnou terapií nebo přímo s Lenkou Lorien? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nejste ještě na našem portále, přidejte se tady. Je to zdarma.
 

Autorka článku: Lenka Lorien Kolárová
Jmenuji se Lenka Lorien a jako citlivý trauma terapeut pracuji již od roku 2011. Využívám všechny své bohaté znalosti a zkušenosti pro vytvoření účinné terapie klientovi na míru. Vyhledávají mě jak dospělí, tak rodiče se svými dětmi. Nejvíce se však věnuji maminkám, které mají za sebou těžký porod. Pracuji metodou kraniosakrální terapie, Somatic Experiencing, vizualizace. V neposlední řadě vedu klienta k jeho pozitivním zdrojům, což velmi urychluje celý léčivý proces.

Na rozdíl od klasické psychoterapie zahrnuji do své terapeutické práce i terapii tělesnou. Z mé zkušenosti pouhé „povídání“ a analytické rozebírání nestačí. Proto mám ráda i somatické přístupy jako je uvolňování pocitů, napětí a traumatu z nervového systému. K tomu používám dotyk, třesení a pohyb. Nervový systém se opět dostává do rovnováhy. 

*lecivydotek.cz  *lenkalorien.com  *lecenitraumatu.cz  *healingtrauma.eu *chamakayurveda.com

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Terapie.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

24.10. – 13.11.2024, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. Podzim 2024. 2 nebo 3 týdny.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie
21.11. – 6.12.2024, 16 dnů
Magickým Rádžasthánem - cestovní pobyt
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Rádžasthán
24.2. – 16.3.2025, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. 2 nebo 3 týdny. Jaro 2025.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie