Panchakarma

Co je to panchakarma, jak a kde vznikla, jak funguje, jak může zlepšit naše zdraví, redukovat stres, omladit naše buňky a další se dozvíte v článku od Lenky Lorien Kolárové.


Co je to Panchakarma

Panchakarma je léčebný program pro tělo, mysl a vědomí, který čistí a omlazuje. Vychází z ájurvédských principů, každý člověk je jedinečný fenomén projevující se prostřednictvím pěti základních prvků: éteru, vzduchu, ohně, vody a země. Kombinací těchto prvků jsou tři dóši (tridóši): Váta, Pitta a Kapha a jejich rovnováha je pro každého jednotlivce důležitá. Když je tato "doshická" rovnováha narušena, vytváří nepořádek vedoucí k nemoci.

Panchakarma se provádí individuálně pro každého člověka s ohledem na jeho specifickou konstituci a specifickou poruchu, proto vyžaduje pečlivé pozorování a dohled. Léčba začíná předčištěním metodou Snéhan a Svédana a poté se aplikují očistné metody – Shodhany.

Snéhan = jemná masáž
Po dobré a odborně provedené snéhan masáži se uleví i od dlouhotrvající bolesti, kloubní rozsah se zvětšuje, vyplavují se zplodiny našeho metabolismu usazené v úponech svalů, dochází k regeneraci kůže, tkání a harmonizaci celého organismu.

Svédana = parní lázeň
Jde o parní lázeň, ve které dochází k rovnoměrnému prohřátí celého těla kromě hlavy. Prohřátím celého těla (obzvlášť po masáži olejem) dochází k vylučování škodlivých látek - toxinů a k vstřebávání oleje do pokožky.

Šódhana = čistění, detoxikace
Týká se detoxikace těla pro prevenci nemocí. Toxiny se mohou v lidském těle shromažďovat v důsledku různých faktorů a léčba je pomáhá odstranit vylučovacím systémem.


Jak metoda vznikla?

Panchakarma je očistná terapie používaná v ajurvédské medicíně a je její nedílnou součástí. Slovo panchakarma znamená pět kroků a odkazuje na pět procedur určených k intenzivní očistě a obnovení rovnováhy těla, mysli a emocí. Odtud pojem panchakarma:  pancha = pět a karma = procedury. Je používána ájurvédskými lékaři jako léčba široké škály zdravotních stavů a ​​jako preventivní opatření. Je to metoda očisty těla od veškerého nežádoucího odpadu, toxinů. 


Panchakarma je založena na ájurvédských principech

Ájurvédská medicína je nejstarší léčebný systém na světě, který má svůj původ ve starověkých civilizacích v Indii asi před 3000–5000 lety. Ájurvéda znamená v sanskrtu "znalost života". Panchakarma je založena na ústředních konceptech ájurvédy, které říkají, že onemocnění je způsobeno hromaděním toxických látek v těle a nerovnováhou v těle a mysli.

Ájurvéda klade důraz na preventivní a léčebné terapie spolu s různými metodami čištění a omlazení. Je to více než pouhý léčebný systém; je to věda a umění harmonického života, které pomáhá dosáhnout dlouhověkosti. Každého jedince může vést při správné volbě stravy, životních návyků a cvičení k obnovení rovnováhy v těle, mysli a vědomí, a tím zabránit tomu, aby se v systému uchytily nemoci.

Podle ájurvédy je každý člověk jedinečným fenoménem kosmického vědomí, který se projevuje prostřednictvím pěti základních prvků – Éteru, Vzduchu, Ohně, Vody a Země. Váta – kombinace éteru a vzduchu, Pitta – kombinace ohně a vody a Kapha – kombinace vody a země, se nazývají tridóši.

Jsou to tři organizace těla, které jsou také odvozeny od vědomí. Každá jednotlivá konstituce nebo psychosomatický temperament je dán relativními poměry těchto tří dóš v době oplodnění. Když se vytvoří embryo, určí se konstituce. Existuje sedm základních konstitucí s převládajícími dóšami podle ájurvédy. Jsou to: váta, pitta nebo kapha převládající, váta-pitta, pitta-kapha nebo kapha-váta převládající a váta-pitta-kapha ve stejné rovnováze je vzácný výskyt.


Pro koho je panchakarma vhodná?

Podle starých ajurvédských textů může panchakarma předcházet i léčit nemoci a je obzvláště úspěšná u chronických nemocí, které alopatie neporazila, jako jsou alergie, artritida, chronický únavový syndrom a migrény

Panchakarma nabízí hluboké emocionální, fyzické a psychologické účinky, které zvyšují mentální a fyzickou výkonnost a vyvažují nervový systém. Také letargie může být spojena s trávicími potížemi. Panchakarma může pomoci zbavit tělo stresu, zbavit se únavy a vyléčit zažívací potíže.
Lenka Lorien o panchakarmě


Pochopení nerovnováhy vašeho jedinečného těla je základem léčby

Každá individuální konstituce má svou vlastní jedinečnou rovnováhu váta, pitta a kapha (VPK) podle své vlastní povahy. Tato rovnováha VPK je přirozeným řádem. Když je tato doshická rovnováha narušena, vytváří nerovnováhu, což je nepořádek. Zdraví je řád; nemoc je porucha. V těle existuje neustálá interakce mezi řádem a nepořádkem, takže jakmile člověk pochopí povahu a strukturu nepořádku, může znovu nastolit řád.

Ájurvéda věří, že řád spočívá v pořádku. Pořádek je zdravotní stav, jak jej definuje ájurvéda. To existuje, když je trávicí oheň (agni) ve vyváženém stavu, váta, pitta a kapha jsou v rovnováze, tři odpadní produkty (moč, výkaly a pot) jsou produkovány a eliminovány normálně, sedm tělesných tkání (rasa, rakta, mamsa, meda, asthi, majja a shukra/ artava) fungují normálně a mysl, smysly a vědomí spolupracují harmonicky. Při narušení rovnováhy těchto systémů začíná chorobná porucha.


Účinky panchakarmy

  • Kompletně pročišťuje tělo.
  • Zbavení toxinů.
  • Zrychlení metabolismu.
  • Snížení hmotnosti.
  • Posílení síly trávicího ohně.
  • Otevření zablokovaných kanálů.
  • Uvolnění mysli a těla.
  • Omlazení tkání


Co zahrnuje čistící Panchakarma Detox?

Nejklasičtější typ Panchakarma detox zahrnuje skutečné odstranění toxinů z těla pomocí jedné nebo více z následujících metod:
  1. Virechana neboli proplachování. Pacient je několik dní připravován a poté mu jsou podávány bylinky, které mu pomohou vyčistit spodní otvor.
  2. Vamana neboli zvracení. Pacient je několik dní připravován a poté mu jsou podávány bylinky, které mu způsobí zvracení.
  3. Basti nebo klystýr s bylinkami.  Klystýr s bylinkami se podává k nalákání toxinů z tlustého střeva.
  4. Basti nebo klystýr s olejem. Olejový klystýr se podává pro výživu tlustého střeva.
  5. Nastya neboli nosní kapky. Nosní kapky se podávají po přípravě k detoxikaci oblasti hlavy a krku.


Doporučení životního stylu a diety během terapie

Během jakéhokoli kroku terapie panchakarma doporučuje tradiční ájurvéda určité pokyny pro životní styl a dietu. Během zážitku panchakarma se doporučuje hodně odpočívat a vyhýbat se namáhavému cvičení, hlasité hudbě, televizi a dalším podobným stimulujícím zážitkům. Také se doporučuje věnovat zvláštní pozornost tomu, abyste se udrželi v teple a mimo vítr a během této doby sledovali své myšlenky a zážitky. Doporučuje se mono dieta kitchari a ghí, stejně jako zásadní omezení studených nápojů, studené kuchyně, kofeinu, bílého cukru, rekreačních drog nebo alkoholu a mléčných výrobků – tedy všech látek, které by neměly být (pokud vůbec) obnoveny po dokončení panchakarmy. Důvodem této diety je, že během očistného procesu odpočívá trávicí oheň (agni). Také, jak se toxiny přesouvají zpět do gastrointestinálního traktu, síla trávení se dále zpomaluje.


Kitchari zajistí dostatečnou výživu, je velmi dobře stravitelné, vyživuje všechny tělesné tkáně, je vynikající pro odumírání buněk a napomáhá při detoxikačním a očistném procesu. Kitchari je kořeněná směs rýže a mung dal a je základem ájurvédského způsobu života. Rýže Basmati a mung dal mají vlastnosti sladké, chladivé a uzemňující. Společně vytvářejí vyvážené jídlo; vynikající proteinová kombinace, která je tridoshická.


Kde mohou zájemci panchakarmu vyzkoušet?

Zájemci si mohou techniku vyzkoušet na mnoha místech ve světě v ajurvédských specializovaných centrech. V Evropě takový pobyt nevyjde zrovna levně, přestože může být kvalitní. Já sama jsem panchakarmu dělala v Indii několikrát a celkem pravidelně pořádám 2-3 týdenní pobyty v Indii na různých místech. Koukněte do mých akcí tady na Letáčku, jesti zrovna nějakou připravuji. V ní se můžete dozvědět víc informací. Nebo koukněte na mé stránky chamakayurveda.com 
Kandikhal, Uttarakhand v Indických Himalájích. Jedno z míst, kde Lenka organizuje očistné pobyty s panchakarmou.


Resume

Ájurvéda je věda a umění žít, které pomáhá dosáhnout zdraví a dlouhověkosti. Klade důraz na léčebné a preventivní terapie spolu s dalšími metodami čištění a omlazení. Terapie panchakarma je nedílnou součástí ájurvédy, která pomáhá dosáhnout rovnováhy mysli, těla a vědomí.

Panchakarma je významnou technikou, která napomáhá regeneraci těla a udržování zdraví. Umožňuje hlavně celkovou detoxikaci těla, omlazuje mysl a zvyšuje trávicí oheň (Agni).

Já osobně si panchakarmu velmi užívám a cítím, jak mi pomáhá a doporučuji minimálně jednou vyzkoušet.

 

Lenka Lorien Kolárová v srpnu 2022 pro Letacek.cz

 



Kerala v Indii. Další z míst, kde Lenka organizuje očistné pobyty s panchakarmou.
 

Další články Lenky Lorien na Letacek.cz:
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s Panchakarmou? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.
 

Autorka článku: Lenka Lorien Kolárová
Jmenuji se Lenka Lorien a jako citlivý trauma terapeut pracuji již od roku 2011. Využívám všechny své bohaté znalosti a zkušenosti pro vytvoření účinné terapie klientovi na míru. Vyhledávají mě jak dospělí, tak rodiče se svými dětmi. Nejvíce se však věnuji maminkám, které mají za sebou těžký porod. Pracuji metodou kraniosakrální terapie, Somatic Experiencing, vizualizace. V neposlední řadě vedu klienta k jeho pozitivním zdrojům, což velmi urychluje celý léčivý proces.

Na rozdíl od klasické psychoterapie zahrnuji do své terapeutické práce i terapii tělesnou. Z mé zkušenosti pouhé „povídání“ a analytické rozebírání nestačí. Proto mám ráda i somatické přístupy jako je uvolňování pocitů, napětí a traumatu z nervového systému. K tomu používám dotyk, třesení a pohyb. Nervový systém se opět dostává do rovnováhy. 

*lecivydotek.cz  *lenkalorien.com  *lecenitraumatu.cz  *healingtrauma.eu *chamakayurveda.com

Komentáře

Jana: RE: Panchakarma
O ajurvédu se nějaký čas zajímám a její učení je mi blí…
5.9.2022 19:24
Magdaléna Januševská Polanská: RE: Panchakarma
Dobrý den Jano! Děkujeme za komentář. Já osobně jsem po…
6.9.2022 11:47
O.Hřeboutová: RE: Panchakarma
Programu Panchakarmy jsem se zůčastnila letos poprvé.By…
17.11.2022 19:23
Magdaléna Januševská Polanská: RE: Panchakarma
Paní Hřeboutová, děkujeme, že jste se s námi podělila o…
24.11.2022 17:24
Aurelie: znovuzrození a omlazení na ajurvedském pobytu
moc děkuji za to že jsem mohla zažít tento úžasný ozdra…
28.11.2022 11:18
Magdaléna Januševská Polanská: RE: znovuzrození a omlazení na ajurvedském pobytu
Drahá Aurelie, děkujeme za Váš komentář a pozitivní ref…
20.12.2022 19:02
Tereza: RE: Panchakarma
Ayurvéda je pradávná téměř “zázračná” cesta pročištění …
28.11.2022 16:29
Magdaléna Januševská Polanská: RE: Panchakarma
Milá Terezo, moc děkujeme za komentář. Věříme, že pomůž…
6.1.2023 18:59
Lukasz: RE: Panchakarma
Jsem vděčný, že jsem mohl poznat Ájurvédu. Děkuji, že …
1.12.2022 21:02
Magdaléna Januševská Polanská: RE: Panchakarma
Lukaszi, díky moc za komentář a Vaše sdílení! Může mnoh…
6.1.2023 19:01
Barbora: RE: Panchakarma
Super článek, diky za něj. Zabývám se ajurvédou přes 20…
9.4.2023 15:55
Magdaléna Januševská Polanská: RE: Panchakarma
Dobrý den paní Barboro a děkujeme za komentář! Viděla j…
12.4.2023 14:23

Tento článek je zařazen do kategorie Zdraví a léčení.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

24.10. – 13.11.2024, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. Podzim 2024. 2 nebo 3 týdny.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie
21.11. – 6.12.2024, 16 dnů
Magickým Rádžasthánem - cestovní pobyt
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Rádžasthán
24.2. – 16.3.2025, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. 2 nebo 3 týdny. Jaro 2025.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie
12.4.2024, 1 hodina, 19:00 – 20:00
Energetické léčení k uzdravení těla a mysli na dálku
Léčení v klidu a pohodlí vašeho domova
13.4.2024, 1 hodina, 10:45 – 11:45
Duchovní shromáždění SJZ
Ostrava, KD Akord
21.4.2024, 7 hodin, 12:00 – 19:00
Přechod přes žhavé uhlíky
Sklenářka