Stres v těhotenství může způsobit problémy s chůzí dítěte. Zkušenosti z terapie.

Citlivým přístupem a speciální terapií se dá řešit i to, že téměř dvouleté dítě nechodí. Další skutečný příběh z praxe terapeutky Lenky Lorien Kolárové a její klientky Hanky a dcery Lídy.

Co způsobil stres v těhotenství

Náročné události jsou součástí lidského života. Není na světě člověk, který by nezažil nějaké trauma. Otázkou je, jak tyto bolesti a emoční zranění ošetřit. Jsem velice ráda, že znám citlivé metody, které umí léčit tělo i psychiku a pomohou člověku znovu získat radost ze života. Dnes bych Vám ráda pověděla o dalším případu z mé praxe.


Za tři měsíce jí budou 2 a ještě nechodí

Kontaktovala mě maminka Hanka s tím, že její 21měsíční dcera Lída ještě nechodí a pohybuje se pouze po kolenou. Také ji trápí nadýmání, bolesti bříška a problémy s vyprazdňováním.  


Jaké bylo těhotenství a porod?


V takových případech mě vždy zajímá početí, průběh těhotenství, porod a čas po porodu. Lída byla chtěné miminko. V průběhu těhotenství však Hanka prožívala stres z důvodu rekonstrukce bytu a stěhování do nového prostoru. Rekonstrukce bytu si žádala nemalé finance, Hanka na sebe cítila velký tlak a hodně pracovala. Často plakala, byla by si chtěla těhotenství víc užívat. 

Stres v těhotenství může vyvolat předčasný porod. Lída se narodila v sedmém měsíci. Během náhlého porodu Hanka byla rychle převezena do porodnice a porodila bez partnera. Po porodu Lídu umístili do inkubátoru na několik týdnů, kde dostávala kortikosteroidy na uzrání plic. Hanka za ní směla pouze docházet. Odloučení od Lídy pro ni bylo těžké, prožívala velký stesk. 

Pohybový vývoj Lídy se zastavil po vakcíně na zarděnky a příušnice. 


První sezení terapie a doplnění chybějících prožitků

Během terapie jsme s Hankou znovu prošly porod. Hanka si vzpomněla, jak personál nemocnice nevnímal její potřeby, bagatelizoval její pocity. Hanka se cítila vyděšená, pod tlakem a opuštěná. Když jsme přešly ke kraniosakrální terapii, Hance se vybavila krásná vzpomínka, kdy krátce předtím, než se porod rozběhl, stála u okna a vnímala slunce. Pocítila velkou touhu, aby s ní u porodu byla její maminka jako podpora. V mysli za ní také přišel veliký pes, aby ji chránil. 

Hanka si dovolila plně prožít, že má své miminko u sebe. Tím došlo i k emočnímu uvolnění formou slz. Po terapii se cítila mnohem lépe.


Druhé sezení terapie – setkání s Lídou


Na druhou návštěvu jsem pozvala Hanku s Lídou. Mým záměrem je se vždy napojit na životní energii zdraví, která je v každém z nás. V pocitu důvěry se během terapie uvolňuje tělo a nervový systém se dostává do parasympatického léčivého režimu.

Lída ležela Hance v náručí a já jsem dotekem uklidňovala její nervový systém. Celé ošetření probíhalo hezky a Hanka pociťovala teplo a brnění po celém těle. Brnění a pocity tepla jsou běžným projevem během kraniosakrálních ošetření – znamenají, že v těle probíhají léčivé procesy. 


Další sezení nás ještě čekají

S Hankou i Lídou budeme dále v sezeních pokračovat. Bude třeba se dále věnovat jak Lídě, tak Hance, která (jako matka) ovlivňuje nervový systém dcery.


S důvěrou a ochotou dát terapii prostor a můžeme vyřešit vše

Náročné okolnosti porodu a psychický stres mohou mít veliký dopad na matku i dítě. Pouze citlivým a jemným způsobem lze toto trauma rozpustit a přepsat. Klientova důvěra a ochota dát terapii prostor jsou stavebními kameny úspěšné terapie.

Jsem velmi vděčná, že mohu být průvodkyní při těchto zázračných proměnách. 

Lenka Lorien, pro Letacek.cz v lednu 2024

Další články Lenky Lorien na Letacek.cz:
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s podobnou terapií nebo přímo s Lenkou Lorien? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nejste ještě na našem portále, přidejte se tady. Je to zdarma.
   

Autorka článku: Lenka Lorien Kolárová
Jmenuji se Lenka Lorien a jako citlivý trauma terapeut pracuji již od roku 2011. Využívám všechny své bohaté znalosti a zkušenosti pro vytvoření účinné terapie klientovi na míru. Vyhledávají mě jak dospělí, tak rodiče se svými dětmi. Nejvíce se však věnuji maminkám, které mají za sebou těžký porod. Pracuji metodou kraniosakrální terapie, Somatic Experiencing, vizualizace. V neposlední řadě vedu klienta k jeho pozitivním zdrojům, což velmi urychluje celý léčivý proces.

Na rozdíl od klasické psychoterapie zahrnuji do své terapeutické práce i terapii tělesnou. Z mé zkušenosti pouhé „povídání“ a analytické rozebírání nestačí. Proto mám ráda i somatické přístupy jako je uvolňování pocitů, napětí a traumatu z nervového systému. K tomu používám dotyk, třesení a pohyb. Nervový systém se opět dostává do rovnováhy. 

*lecivydotek.cz  *lenkalorien.com  *lecenitraumatu.cz  *healingtrauma.eu *chamakayurveda.com

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Terapie.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

24.10. – 13.11.2024, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. Podzim 2024. 2 nebo 3 týdny.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie
21.11. – 6.12.2024, 16 dnů
Magickým Rádžasthánem - cestovní pobyt
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Rádžasthán
24.2. – 16.3.2025, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. 2 nebo 3 týdny. Jaro 2025.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie