Bachova květová terapie

Další z Letáčkové série článků o metodách osobního růstu. Dnes se seznámíme s Bachovou květovou terapií, neboli "Bachovkami". Dozvíte se například to, co Bachovky jsou, jak se s nimi pracuje a s čím mohou pomoci. Článek pro nás připravila Kamila Burdová.

Co je Bachova květová terapie

Bachova květová terapie je metoda, jak zharmonizovat duši a tělo a tím se zbavit spousty zdravotních i psychických obtíží. Je podobná homeopatii. Jako nástroj využívá Bachovy květové esence. Vznikla a vychází ze zjištění, že v rostlinách se ukrývají vibrace, které odpovídají vibracím lidské duše, lidským pocitům a emocím.  Je-li člověk ve stavu disharmonie, projeví se to nemocí. Právě Dr.Bach uvádí, že skutečnými nemocemi člověka jsou jeho charakterové vlastnosti jako jsou pýcha, krutost, nenávist, sobectví, nevědomost či chtivost. Každá z těchto vlastností má svůj energetický náboj a působí na tělo destruktivně. Esence doktora Bacha slouží k nápravě těchto lidských charakterových slabostí.  Při terapii se s klientem neorientujeme na symptomy, ale disharmonii duševního stavu. Prioritou je to, jak se člověk cítí.

Jak a kde terapie vznikla 

Začátkem 20. století se anglický lékař, bakteriolog a homeopat Edward Bach intensivně zabýval vztahem mezi nemocí a duší člověka. Hledal pak účinky bylin, které by nastolily rovnováhu v těle a tak mohlo začít uzdravování na fyzické úrovni. Nemoc není trest. Je to jen nástroj, kterým si naše tělo říká o pozornost a nápravu určitého způsobu chování a myšlení. Pokud se člověk nachází v harmonii vnitřní i vnější, jeho životní síla není narušena a v jeho těle vládne pohoda a klid. A tato rovnováha se projevuje na fyzické úrovni – člověk je zdráv.  

Princip výroby

Dr. Bach rozlišoval 38 různých patologických, tedy negativních duševních stavů, resp. „slabostí charakteru“. K nim přiřadil 38 různých květin pro jejich léčení. Esence se připravují tak, že se květy z divoce rostoucích rostlin položí do misky s pramenitou vodou, na kterou musí po dobu 3 až 4 hodin působit slunce. Tato matečná tekutina, konzervované brandy, se naředí s alkoholem (v poměru 1:240). Vznikne „koncentrát“, ze kterého se dvě kapky použijí na přípravu prodávaného preparátu. Z něho pacient používá vždy jen dvě kapky. Pacienti se stejnou lékařskou diagnózou mohou být léčení různými esencemi, záleží na jejich vnímání situace a jejich pocitech.

Míchání esencí 

Pro své klienty míchám Bachovy květové esence na míru. K přesnému stanovení esencí používám kineziologické testování. Tělo klienta vždy přesně ví, které esence jsou v ten daný okamžik vhodné. Používám originální esence, které jsou vyrobené v Anglii (v laboratoři „Bachova centra“ v Mount Vernon, blízko Oxfordu).

Přednosti terapie 

Bachova terapie je v dnešní době populární mimo jiné proto, že nestaví klienta ani terapeuta do situace složitého hledání příčin daného psychického stavu, ale věnuje se přítomnosti a řešení aktuálních problémů. Problémy spojené s minulostí pak řeší paralelně, bez nutnosti probírat se často bolestivou minulostí klienta (jako např. u homeopatie).

Pro koho je tato terapie vhodná

Použití Bachových květových esencí je bezpečné, nevyvolává závislosti ani alergie. Nemá nežádoucí účinky a nelze se jimi předávkovat. Esence mohou bez obav využít těhotné a kojící ženy, děti všech věkových kategorií i nemocní. Metodu je možné kombinovat s ostatními formami léčení, jako jsou alopatická léčba, homeopatie, tradiční čínská medicína a další. Bachovy esence nenahrazují lékařskou péči, ale můžete jimi velmi dobře doplnit a podpořit celý ozdravný proces.

Kolik lidí ve světě a v ČR využívá nebo má zkušenost s Bachovými esencemi?

Použití Bachových květových esencí se z Anglie brzy rozšířilo do celého světa, včetně České Republiky. Odhadem již tisíce lidí "Bachovky" vyzkoušelo. Firma Krystal Aquamarin s.r.o. oficiálně zastupuje originální květové esence Dr. Bacha z Anglie v České a Slovenské Republice.

Moje zkušenosti s Bachovými esencemi

Bachovy esence používám v rámci kineziologických  konzultací. Kombinace těchto technik se mi velice osvědčila. Pomocí testování lze velmi přesně najít vhodné esence, které klient v daný okamžik potřebuje. Více můžete přečíst u mě na stránkách

Resumé

Bachovy esence pracují výhradně na emocionální úrovni a řeší to, jak se cítíme. Velice jemně pomáhají k nastolení rovnováhy, ze které jsme se vychýlili díky svému naučenému chování a myšlení. Velmi ráda Vám zprostředkuji seznámení s nimi.

Další odkazy:

 
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s Bachovými květovými esencemi a terapií? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Autorka článku: Kamila Burdová
Konzultant * Kineziolog.
Nabízím konzultace v oboru kineziologie One Brain a Bachovy esence jako podpůrný prostředek ke kineziologii. Věřím, že moje první setkání s tímto alternativním oborem nebylo náhodné. Objevila jsem ho ve chvíli, kdy jsem chtěla pomoct s uzdravením své dcery. Obě dvě jsme trpěly chronickým dědičným onemocněním. Medicína nám ale nabízela pouze udržovací a částečné řešení. www.kamilaburdova.cz 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Zdraví a léčení.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).