Jak přežít paniku

Panika se mezi lidmi šíří jako nákaza. Emoce strachu najednou přerůstá nad hlavu a nabývá nezdravé formy. V tomto stavu je obtížné dělat správná racionální rozhodnutí a neublížit při tom sobě a dalším lidem. Obavy a strach jsou přirozené, ale panika není dobrá. Dlouhodobě může přerůst do panické poruchy a poškodit naše zdraví. Co tedy s ní?

Informační karanténa

Nocebo je opak placeba. Placebo pomáhá zapojit psychické rezervy organizmu na vyléčení. Nocebo nás naopak poškozuje použitím stejných sil opačným směrem. Proto je dobré být si vědom v jakém stavu je naše psychika. Jakým směrem a pro koho pracuje.

Silně doporučuji zavést omezení na informace, které konzumujete. To je jinak dobrá strategie i pro běžný život - nekonzumovat všechno, co se objeví v mediálním prostoru nebo na sociálních sítích, ale vědomě volit zdroje, odkud čerpám zprávy. Všechny zdroje, které používám, je lepší ověřit. Obzvláště emočně nabité články je lepší ověřit 3 krát - zjistit kdo je autor, odkud pochází původní informace, zda existuje potvrzení jinde. Informační hygiena.

Omezte množství konzumovaných informací a čas, kdy se tématem zabýváte. Asi by nebylo dobré v době nebezpečí úplně zavřít oči a odmítnout všechny zprávy, protože byste mohli vynechat důležitou informaci. Ale číst o problému stále dokola a přemýšlet, to nedává smysl. Mozek, resp. jeho šedá kůra při opakování přechází do automatického režimu, kdy se myšlenky točí stále dokola. Nic nám to nepřináší, pouze nás to paralyzuje a překáží rychle reagovat na změny situace.

Doporučuji proto bez milosti
  • blokovat stránky, které opakovaně šíří poplašné zprávy
  • blokovat přátele, co zbytečně panikaří. Alespoň na 30 dní, jak umožňuje např. Facebook
  • přestat sledovat skupiny, televizní kanály, noviny, rádio, pokud zjistíte jejich informační neužitečnost a negativní vliv na vaši náladu
Naopak můžete
  • Sledovat pozitivní zdroje, které zvedají náladu a přidávají odhodlání se výzvě postavit
  • Obnovit spojení s rodinou a příbuznými, pokud v tom najdete podporu pro sebe
  • Obnovit spojení se starými přáteli, na které jsme v poslední době neměli čas. Není třeba hledat speciální důvod. Stačí zavolat.

Nešiřte sami paniku. Ani informaci, která může paniku vyvolat

Chovejte se zodpovědně. Před tím, než něco v emoci sdílíte na Facebooku nebo pošlete emailem, zeptejte se sami sebe
  • Jsem si jistý, že sdílím ověřené info?
  • Jak to bude působit na mé přátele?
  • Není to trestné “šíření poplašné zprávy”?
  • Pomůže to někomu?

Postarejte se o bezpečí

Bezpečí své vlastní, své rodiny a blizkých lidí.
Doporučuji v klidu zvážit skutečná rizika a optimálním způsobem zajistit potřebné zdroje.
Otázky které pokládáme:
  • Co potřebuji v současném stavu?
  • Co z toho má nejvyšší prioritu a potřebuji tedy zajistit nejdřív?
  • Jak se cítím a u koho můžu získat podporu?
  • Co nejhoršího se může stát, kdyby všechno šlo špatně?
  • Co budu potřebovat při nejhorším scénáři z praktického hlediska?
  • Jak nejlépe můžu zajistit všechno, co potřebuji? Kdy, kde a kdo mi při tom může pomoci?
  • Můžu nějak pojistit důležité zdroje? Např. alternativní internetové připojení, zdroj potravin, zdroj elektřiny. Pokud mám alternativy, udělám si plán. Pokud alternativy nemám, netrápím se s tím, neřeším to, co se nedá vyřešit.

Meditace a práce s emocemi

V krizové situaci je extrémně důležité zachovat klid, rovnováhu a řídit se selským rozumem. Meditace je z mé zkušenosti skvělý nástroj pro tento účel.
Celkově se vyplatí dodržovat rituály a denní rutinu. Do té rutiny a rituálů pak zahrnout pevný čas pro každodenní meditaci. Nejlépe 40-60 minut. Jestli jste dosud neměli s meditací žádnou zkušenost, dejte si to jako “čas na uklidnění”. Během něj si dejte jednoduché fyzické cvičení nebo i jednoduchou fyzickou práci, kdy si řeknete, že nebudete nic řešit, ani myslet na problémy. Nemusíte však dělat vůbec nic, stačí jen sedět na židli. Nalaďte se pozitivně, nasaďte úsměv i když se necítíte nejlépe. Stačí, když úsměv budete předvádět.
Jinak toto pozitivní naladění nebo meditaci můžete dělat kdykoliv, kdy na to vzpomenete, i mimo stanovený čas. Rutinu se ale snažte vždy dodržet.

Doporučuji procházky v přírodě, kontakt se zvířaty, rostlinami, zemí a mraky na obloze. Cíl je přepnout pozornost z objektu strachu a paniky na základní životní silu, která proniká všude a je obsažená ve všem. Pouze si jí dočasně nemusíme všimnout, když k tomu máme vážný důvod.

Pokud cítíte smutek nebo vztek ze ztráty, dovolte si vyjádřit tuto emoci, dejte jí čas, ale nenechte se jí dlouhodobě převálcovat. Na akcích Emoční fitness dáváme prostor a omezený čas různým našim emocím. Můžeme brečet nebo řvát vztekem, bušit do polštáře. Důležité je jít do toho naplno, ale pouze na omezený čas. Až nám pípne časovač, přestat s vyjadřováním, zastavit se a přepnout pozornost jiným směrem. Bez vyjádření emocí, které nás přeplnily, bude těžké zůstat v klidu a meditovat v sedě.

Pomoc potřebným

Pokud se sami uklidníte a postaráte o základní potřeby, můžete nabídnout pomoc těm, kdo jsou slabší anebo už podlehli panice. Někdy stačí pouhá vaše přítomnost nebo kontakt. Můžete šířit klid, stabilitu a rovnováhu svým hlasem, pohledem, postojem. Když máme kapacitu někomu pomoci a uděláme to, naplňuje nás to smyslem, radostí a zpětně dodává pocit spokojenosti a novou sílu. Budeme mít ještě více energie na rozdávání. Dávat můžete slabším přátelům, neznámým lidem nebo komunitě, obci, přírodě. Nejdříve se ale postarejte sami o sebe. Rozdávat můžete pouze to, co sami máte.

Odkazy

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nocebo
www.emocnifitness.cz
https://osho.tady.info/osho/meditace/

Autor článku: Nishkam, tvůrce a člen týmu Letacek.cz. 

Komentáře

Petr Litvák: RE: Jak přežít paniku
Přesné, jasné a citlivé. Díky Nishkame.
27.9.2020 11:33
Nishkam: RE: Jak přežít paniku
Děkuji, Petře! Jsem rád, že se Ti to líbilo.
8.10.2020 09:39

Autor:
Tento článek je zařazen do kategorie Životní styl.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce