Osobní transformace Nishkam. Meditace.

Další zajímavý příběh jedné z osobních transformací. O tom, že změna a vhledy velmi často přichází jako blesk z čistého nebe a nejsou vůbec logické.

Během života se mi stalo několik rychlých posunů, které by se dalo nazvat osobní transformací. Teď bych se chtěl podělit o moji první zkušenost s meditací a jaké změny tato zkušenost způsobila v mém dalším životě.

Co se stalo

První meditace jsem zažil v Košickém bytě mých přátel cca před 28 lety. Zážitek meditace mně zasáhl jako “prst boží”. Nevím, jestli jsem na něj byl připraven, jednoduše se stalo. A stalo se to taky velmi jednoduše. Ze začátku a celkem dlouho žádná změna zvenku nebyla vidět. 

Jak k tomu došlo a co tomu bezprostředně předcházelo

Tenkrát jsem přijel navštívit své přátele z doby studia na VŠ v Bratislavě. Studoval jsem počítače, IT, software a byl jsem vždy velmi výrazně orientován na racionální stránku. Všechno pěkně logicky a systematicky. Oleg a Zuzka studovali architekturu, měli tím pádem lepší vztah k umění a neracionální stránce života. Tato moje stránka zřejmě zůstávala dlouho potlačena, nevyjádřená a neprozkoumaná. 
U kamarádů jsem přespával, jako vždy jsme si dlouho povídali o všem možném. Večer mi Oleg nenápadně sdělil, že budou mít meditaci a že přijde pár dalších lidí. “Nechceš vyzkoušet?” Mluvil o tom dřív. Zapálil se pro buddhismus a zen před nějakou dobou. Nadšeně vyprávěl všelijaké zenové příběhy, koany, které mně akorát mátly. Ale ze zdvořilosti jsem přikyvoval “Ano, ano, zajímavé”. V duši jsem si myslel, že můj kamarád propadl nějakému divnému koníčku a že ho to časem musí pustit. Však je to normální kámoš. Nebude blbnout dlouho. 
Takže, ok, přišli další buddhisté, vysvětlili mi strukturu. Znělo to jednoduše, i když to nedávalo smysl. Trochu jsem si z toho dělal  srandu a snažil se vysvětlit, že to nebude pro mně, že si myslím, že… blablabla. 

Dobře, jdeme na to. Zpívání nějakých nesmyslů v korejštině (!), pak sezení a nic víc, potom chvíli chození a znovu sezení a znovu chození. Na konci tuším bylo zase zpívání. 
BUM
...
… ticho

Popis vnitřní změny

Jako matematik jsem do té doby všechno analyzoval hlavou a fakticky žil v hlavě. Do té doby jsem nikdy  nevyhledával ani meditaci, ani osobní růst ve spirituálním smyslu. Osobní růst mně tenkrát zajímal maximálně ve smyslu osobní produktivity, získání výsledků v práci a nejlépe placené pracovní pozice. 
Během meditace se něco stalo. Samotná změna se nedá popsat slovy. Okusil jsem stav “za myslí”, prostor odlišný od mé běžné zkušenosti. Samotný zážitek otevřel dveře do jiné dimenze. Okamžitý efekt po první meditaci byl, že jsem přestal na chvíli mluvit a přestal argumentovat, přestal hodnotit. Byla to tichá zkušenost, ale pamatuji si jí dodnes.

Jak se touto transformací změnil můj život 

Později jsem prošel zkušeností meditace mnohokrát. Vnitřní prostor se stal pro mně novým domovem. Místem, kam se můžu kdykoliv vrátit, místem, který mi nikdo nemůže vzít, mým soukromým rájem. 
Od Olega jsem také dostal první knihu od Osha a časopis Dotek, ve kterém v 90. letech vycházely pozvánky na různé akce. Mimo jiné do Osho meditačního centra v Lažanech. 
Setkání s Oshovými meditačními technikami by bylo na další článek o osobní transformaci. 
Meditace vstoupila do mého života a po několik letech jsem ji posunul z pozice koníčka a zájmu na vyšší místo v mých hodnotách a prioritách. Žil jsem ve dvou meditačních centrech v ČR, navštívil jsem několik dalších v různých zemích. Díky meditaci jsem potkal a stále potkávám mnoho báječných lidí.

Proč byla transformace důležitá

Transformační zážitek mně změnil. Díky první zkušenosti s zenovou meditaci jsem se setkal s Oshovou dynamickou meditací a ta mně vyvedla ze spánku. Zní to divně a možná banálně, ale to je nejpřesnější popis, který dovedu dát. Jako bych před touto zkušeností spal, fungoval podle založeného programu a ani jsem nevěděl, že žiju. Díky meditaci jsem začal poprvé v životě dělat vědomá rozhodnutí a vědomě pozorovat svět a sám sebe. To vlastně znamená, že opravdu žiju od svých 28 let. Letos mi bude 56 a kdo ví, jestli se vše neroztočí v dalším kole. Život je mysterium a proto mně tolik baví. Nikdy nevím, jak něco dopadne. Neustále dostávám dárky a lekce. Dobrodružství a oslava pokračuje!

Jsem nekonečně vděčný za tento zážitek a setkání s meditací.

Nishkam

Soutěžní příspěvky o osobní transformaci:

Další příspěvky mimo soutěž:

Od členů týmu Letacek.cz

Vzkaz od redakce Letacek.cz:

Chcete se podělit o silný prožitek vaší osobní transformace? Napište nám na info@letacek.cz Jak by měl takový příspěvek vypadat se dozvíte v tomto článku Tvořivá soutěž Letacek.CZ - Zážitek osobní transformace 

Autor článku: Nishkam, tvůrce a člen týmu Letacek.cz. 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Autor:
Tento článek je zařazen do kategorie Sebepoznání.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).