Osobní transformace Vendula Strádalová. Jak mi koronavirus pomohl s mým vnitřním kritikem.

Příběh o tom, jak karanténa a koronavirus pomohou "odhalit" vnitřního kritika a udělat kvantový skok.
Osobní transformací procházím už nějakou dobu a silných momentů už jsem pár zažila, ať už zdravotní problémy, vyhoření, přestěhování do ciziny, domácí porod v cizí zemi a výchova synka, to každé by vydalo na samostatný příběh :) Dneska chci ale popsat něco, co se stalo celkem nedávno …

Co se stalo

Svět se trochu zbláznil a ve strachu z nového viru se ... zastavil. V Číně se objevil nový koronavirus a dostal se do Evropy. Státy jeden po druhém postupně začaly zavírat hranice a zavádět proti-epidemická opatření. Život se zpomalil, skoro všechny obchody zavřené, zábavní místa zavřená, spousta lidí začala pracovat z domova, skoro nikam bychom neměli chodit … a mně to přineslo nečekaný prostor pro hluboké vnitřní změny.

Jak k tomu došlo a co tomu předcházelo

Sledováním toho, co se ve mně a v mé hlavě děje, se zaobírám už dlouho. Že mám silného “vnitřního kritika”, jsem pochopila už před pár lety. Postupně jsem začala poznávat, vnímat a odhalovat, za co vše se v životě soudím či kritizuji. Jenže, on je kritik hodně přizpůsobivý a mazaný. To nás Bhagat kdysi varoval. A měl pravdu. 

Porod synka mi hodně pomohl začít konečně pořádně zpomalovat a vystupovat z akčního principu, mužské energie, kterou jsem žila vesměs před porodem... a přeorientovávat se do ženského receptivního principu. Jenže pořád nějaká část uvnitř mě mi nedovolovala zpomalit plně a jen tak být, užívat si tu pomalou životní fázi s miminkem. Neustále tam někde na pozadí šrotovaly (mj.) pocity, že by něco mělo být jinak, než je; pochyby, že to, co dělám, není dost, nebo dost dobré; pocity, že mi (venku) něco uniká; a hlavně představy, co bych všechno “měla” dělat/ zvládat - synka všemožně rozvíjet a socializovat, cestovat a navštěvovat přátele, podnikat výlety, chodit na hřiště a potkávat ostatní maminky, taky jak s prací, dodělat nedokončený projekt nebo vyřešit, čím se budu živit, když se nevrátím do původního oboru… No prostě pořád něco, co jsem nebyla úplně schopná pořádně zachytit a prohlédnout a přestat to následovat, ztotožňovat se s tím. Něco mě pořád nutilo někam jakoby “utíkat”, což vedlo k napětí a bralo mi to energii. Těžké popisovat komplexnost toho, co vše se v mé hlavě odehrávalo. A pak přišel koronavirus. Vnější svět se zastavil. A mně vzniklý prostor přinesl nečekanou a jedinečnou možnost sledovat své myšlenky a procesy v hlavě z úplně jiného úhlu. 

Popis vnitřní změnyNový život

Nedlouho před pandemií se mi podařilo konečně prohlédnout, uvědomit si, jak sama sebe soudím, co se týče mého těla a zdraví. Ale pořád to nebylo “ono”... “utíkání” a napětí přetrvávalo.

S příchodem proti-pandemických opatření přišlo napřed jedno velké “wau”, když navzdory panice a zmatenému dění kolem v prvním týdnu “lockdownu” mně zaplavila nečekaná hřejivá vlna pocitu bezpečí, podpory a vědomí, že jsem na správné cestě (meditace!). A duchovní vedení, o kterém jsem často slyšela od Bhagata na seminářích, se pro mě stalo náhle o mnoho reálnějším. Týjo. Díky! Velká vděčnost.

No a pak ten kritik v hlavě, kterým jsem se pořád nechávala někam honit a bičovat. Už jsem z něj fakt byla někdy zoufalá a kritizovala se i za to, že ho pořád ještě žeru :) A pak se vše kvůli viru skoro zastavilo a kritikovi najednou došly argumenty, chachá … a já ho byla schopná konečně víc prohlédnout. Najednou nebylo kam chodit ani se honit… a co hrozného se stalo? Nic! Ba naopak, bylo to úplně v pohodě, vlastně úleva, klídek (aspoň uvnitř mě), … Vidíš, jde to i bez akce, kritiku jeden. Náhle jsem věděla, že se odehrála důležitá změna.

Jak se touto transformací změnil můj život. Proč byla transformace důležitá 

Ta změna je stále ještě v procesu. Jak se svět opět pomalu vrací do akce, kritik by si rád zase vzal své místo zpět. Ale já už pochopila, že mám možnost volby a nemusím ho následovat. Vyžaduje to ode mě ještě docela dost bdělosti, ale zkušenost z “karantény” mi pomáhá se vědomě zastavovat a reagovat jinak než v minulosti. Vnímám, že je pro mě lehčí naladit se na sebe a neřídit se (jen) podle okolí (a kritika). Přináší to více klidu a energie do mého života. 

7.6.2020
Vendula Strádalová www.vendula-stradalova.com

Další příspěvky o osobní transformaci:

Další příspěvky mimo soutěž:

Od členů týmu Letacek.cz

Vzkaz od redakce Letacek.cz:

Chcete se podělit o silný prožitek vaší osobní transformace? Napište nám na info@letacek.cz Jak by měl takový příspěvek vypadat se dozvíte v tomto článku Tvořivá soutěž Letacek.CZ - Zážitek osobní transformace 
Tento článek je zařazen do kategorie Sebepoznání.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).