Hledání vize. Vision Quest.

V článku se dozvíte, co je to rituál Hledání vize (Vision Quest), kdy se hodí na něj vyrazit, jak proces vypadá, co může přinést a další. Autorkou je Pavla Sakařová, fyzioterapeutka i terapeutka tradiční čínské medicíny, členka podpůrného týmu Hledání vize v ČR.
V článku použity autorské fotky Pavly Sakařové

Co to je rituál Hledání vize

Rituál Vision Quest, v Česku známý jako Hledání vize, je přechodovým rituálem z jedné fáze života do druhé. Může přinést restart, nový směr, najít pocit spokojenosti a smysluplnosti.


Hledání vize pomáhá rozpomenout se na poslání naší duše 

Všichni přicházíme na svět s určitým posláním a jako malé děti svou životní vizi známe. Jak rosteme a dospíváme, zahlcujeme se vším možným, abychom obstáli, a naše vize se postupně rozostřuje. Až se nakonec pod tíhou všedních i nevšedních starostí schová do nejzazšího koutu naší duše.  Ale je tam pořád. Je to ten neurčitý pocit, že nám něco schází. Nesmělý vnitřní hlásek, že život přece musí být ještě o něčem jiném. Stačí oloupat všechny naše ochranné i zbytečné vrstvy a uvidíme svou osobní vizi v celé její kráse. Hledání vize pomáhá se na poslání duše rozpomenout.  


Odkud rituál Hledání vize pochází - tradice severoamerických Indiánů

Ve všech tradičních kulturách procházejí lidé nějakým rituálem zaměřeným na hledání své životní vize nebo k nalezení vize pro určité období, v čase životních zlomů i pro správné rozhodnutí v obtížných životních situacích. Náš rituál Hledání vize vychází z tradic severoamerických Indiánů. Jeho jádrem je strávení dvou dní a nocí o samotě v přírodě, na jednom místě – v ochranném kruhu vysypaném tabákem, jen s nejnutnějším vybavením, karimatkou, spacákem a případně celtou proti dešti. Samotný rituál ale vyžaduje velkou přípravu předem. Ať už vaši individuální, tak společnou v rámci celého týdenního vykročení „mimo běžný prostor a čas“. V něm se postupně noříme do toho, kým jsme, ale hlavně: kým můžeme být.


Jak hledání vize probíhá

V prvních dnech týdenního pobytu se pomocí Mapy života podíváme na náš dosavadní život a kroky, které nás dovedly až na místo, kde se v životě právě nacházíme. Pomocí vizualizační meditace zjemníme a uvolníme dosud vzniklé napětí. Takto vybavení půjdeme do potní chýše, která nás očistí a vytvoří symbolický most mezi tím, co nás k rituálu přivedlo a co nás čeká dál. Pak už můžeme najít své místo v lese a projít rituálem vázání 400 pytlíčků s přáními, co pro sebe v životě chceme, a poděkováními za to, co už máme.

Samotné hledání vize začíná další potní chýší za svítání, která je vstupní branou pro dva dny v lese. Čas bezčasí, noření do sebe, znovuobjevování. Čas přemýšlení i snů a zázraků. Celé dva dny hoří u potní chýše podpůrný oheň, u kterého se střídají průvodci a jsou vzdálenou podporou, starají se o bezpečný prostor rituálu. Po dvou dnech se vizionáři brzy ráno vrací ze svých míst a další potní chýší uzavřou čas hledání. Po společné oslavě a hostině následují dva dny sdílení, během kterých se díváme na zážitky z lesa a celého týdne. Snažíme se porozumět tomu, co nám hledání vize přineslo. Zážitků a symbolů je ale velmi mnoho a člověk potřebuje na jejich vstřebání a porozumění čas. Proto se všichni potkáme ještě na jednom víkendovém setkání, které se koná na podzim.


Kdy jít hledat vizi

  •     v přelomových obdobích života, kdy bilancujeme 
  •     v přechodu do dospělosti, zralé dospělosti nebo do stáří
  •     v době ztráty (partnera, zaměstnání, iluzí) či krize 
  •     při pocitu, že nám něco důležitého chybí
  •     když přesto, že “máme vše co potřebujeme”, nejsme spokojeni 
  •     když tušíme, že náš život má hlubší smysl a rádi bychom ho našli


Pro koho rituál Hledání vize je a pro koho není

Rituál Hledání vize je určený dospělým osobám, které jsou právě teď v přelomových obdobích života, a bilancují, v době ztráty partnera, zaměstnání, iluzí, při pocitu, že nám něco důležitého chybí, když přesto, že “máme vše co potřebujeme”, nejsme spokojeni, když tušíme, že náš život má hlubší smysl a rádi bychom ho našli.

Rituál Hledání vize není terapií a ani není zážitkovou dovolenkou. Není vhodný při akutních psychických krizích a stavech po traumatech. Nenahrazuje lékařskou péči.


V čem se liší rituál Hledání vize od jiných způsobů a metod osobního růstu?

Hledání vize není metodou či technikou, kterou je možné pozorovat nebo z dálky hodnotit. Hledání vize je velmi osobní vnitřní prožitek, který se vás natrvalo dotkne a dovolí vám zahlédnout a přijmout některé střípky sama sebe novém světle a restartovat cestu, po které kráčíte životem.

Minutové video o prožitcích z Hledání vize. Pavla Sakařová.


Kolik lidí ve světě a v ČR praktikuje nebo má zkušenost s rituálem Hledání vize?

Rituál Hledání vize nachází své zájemce v oblasti sebepoznání a osobního rozvoje po celém světě. V České republice tímto rituálem prochází řada mužů a žen různého věku, pod vedením mnoha podpůrných týmů. V současné době lze najít přechodové rituály i pro dospívající chlapce a dívky.


Mé osobní zkušenosti s rituálem Hledání vize

Můj profesní život byl vždycky spjatý s péčí o druhé a jejich zdraví. Jsem fyzioterapeutka i terapeutka tradiční čínské medicíny a tak mám možnost být blízko k lidem, jejich bolestem a příběhům. Naslouchat, nehodnotit a pomoci propustit různé pocity a emoce z vyprávěného příběhu, je důležitým prostředkem nejen k uzdravování tělesných bolestí, ale někdy také i hluboce uložených niterných postojů či představ. Každý den jsem si vědoma, že se druhých dotýkám nejen rukama, ale i slovem. A proto jsem se před časem účastnila ročního výcviku pro facilitátory kruhové transparentní komunikace.

Velmi mne oslovila dovednost naslouchat, vytvořit atmosféru bezpečného prostředí pro vzájemnou výměnu názorů a možnost učit se skrze sdílení příběhů. Jsem přesvědčená, že právě pouze komunikace založená na principech aktivního naslouchání a pravdivého sdílení se může stát důležitou osou na cestě k poznávání sebe sama a tím k uzdravování sebe i celé společnosti.

Samu sebe jsem měla možnost zahlédnout i při rituálu Hledání vize, kterým jsem před několika lety prošla. Vision quest mi pozměnil žebříček životních priorit, dovolil mi přijmout některé své stránky i s jejich stíny a tento děj přitom rozhodně nekončí….

Velmi mne těší být součástí podpůrného týmu a vnímat jedinečné změny, který tento rituál může přinést.
 
Pro Letacek.cz sepsala Pavla Sakařová v červnu 2023
 

Další odkazy a články:

 
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s hledáním vize? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.
 

Autor článku: Pavla Sakařová
Fyzioterapeutka i terapeutka tradiční čínské medicíny. Terapeutické přístupy obohacuje o znalosti a dovednosti z oblasti vnímání světa severoamerických šamanů. Je součástí podpůrného týmu Hledání vize. 
www.pavlasakarova.cz
www.hledani-vize.cz
Pořadatel na Letáčku
 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Sebepoznání.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).