“Necítím sama sebe” aneb kam může vést dětství s agresivním otcem. Zkušenosti z terapie.

Dnes dvacetiletá Jitka prožila traumatické dětství, které vedlo k mnoha pozdějším problémům. Terapeutické postupy spolu s důvěrou však udělaly v jejím životě zásadní změny k lepšímu. Další příběh z terapeutické praxe Lenky Lorien Kolárové.


Jak pracuji

Mnoho z nás si nese nějaké trauma. V dnešní době již naštěstí známe spoustu účinných postupů, jak s traumatem pracovat. Já osobně velmi ráda kombinuji kraniosakrální ošetření a uvolňování napětí přes třesení a pohyb spolu s imaginací a upevňováním pozitivních zdrojů v těle.
strach


Nevěřím lidem, bojím se všeho a všech…

„Necítím své tělo. Necítím vlastně nic, žiju ve vakuu, odříznutá od okolního světa… Nevěřím lidem, bojím se všeho a všech. A když se někomu otevřu a začneme vztah, vyklube se z dotyčného toxický člověk… Já už nemůžu! Co mám dělat?“ zavolala mi jednou Jitka.


První sezení terapie – výlet do Jitčiny minulosti

Pozvala jsem Jitku na první terapeutické sezení. V útulném prostoru při šálku dobrého čaje mi podrobně popsala své dětství.

Jitčin tatínek byl velmi kritický a náladový, ale uměl být i pozorný a laskavý. Bohužel se občas rád napil alkoholu, který v něm vyvolal vztek na celý svět. Rozbíjel věci, kopal do nábytku, vyhrožoval, že všem ublíží. Svého opilého tatínka se Jitka velmi bála. Jednou ji v opilosti dokonce prosil, ať mu přinese nůž, že se chce zabít.

Jitčina maminka měla ze svého opilého manžela strach také. Často mu domlouvala, což vedlo k hádkám, ale odejít od něj nedokázala. Jak se malá Jitka asi cítila v rodině, kde jí nebylo poskytnuto emoční bezpečí? 

Jitkou celý dosavadní život zmítaly zmatené a protichůdné pocity. V šestnácti letech se od rodiny odstěhovala. Útěchu nacházela v umění, ale také ve tvrdých drogách, které jí přinášely dočasnou úlevu od depresí.

Bylo mi hned zřejmé, že Jitce nejvíce schází v životě pocit stability a bezpečí, zaměřily jsme tedy naši práci tímto směrem.


Techniky použité při prvním sezení


Během kraniosakrální terapie se nejprve projevoval nahromaděný stres – Jitčino tělo se třáslo. Tento třes jsme podpořily ještě jednou konkrétní technikou třesení. Třes je ozdravný, díky němu se tělo zbavuje traumatu. Cvičení s třesem používali i vojáci, kteří trpěli posttraumatickou poruchou z válečných traumat.

Jitčino tělo se velmi dobře uvolňovalo. Během imaginace jsem Jitku vyzvala, ať si představí nějakého průvodce, který jí bude vždy oporou. Jitce se vybavil rejnok. 

Jitku jsem naučila i další metodu – obejmout sama sebe. S podporou dechu a jejích vlastních rukou si snad poprvé v životě procítila lásku k sobě.


Další sezení terapie

Při příštím setkání mi Jitka pověděla, že si koupila plyšové rejnoky a rozestavila je po posteli, aby jí dodávali pocitu bezpečí. Rozestavit měkké předměty jako symboly v místě, kde spíme nám může pomoci dosytit chybějící pozitivní zážitek z dětství. 

Velmi jsme se s Jitkou věnovaly tématu hranic. Její hranice byly v dětství často násilím i výhrůžkami překračovány. Jednou ze cvičení byla vizualizace, kdy jsem Jitku prováděla jejím domem a ona si sama určovala, koho pustí dovnitř. Toto cvičení v ní upevňovalo pocit osobní síly.


Změny k lepšímu

Jitka začala být více v kontaktu sama se sebou. Ukončila práci, která jí nedávala smysl a našla si jinou, ve které se mohla lépe seberealizovat. Pociťovala méně zmatku a více jasnosti. Její touha po drogách postupně vyhasínala.

Jitka ještě není zdaleka u konce své léčivé cesty. Je ale nyní mnohem šťastnější než dříve.

Každý takový příběh mě naplňuje velikou radostí a vděčností. Pevně věřím, že každý z nás má tu moc žít šťastnější život, rozhodne-li se pro to.

Lenka Lorien, pro Letacek.cz v březnu 2024

Další články Lenky Lorien na Letacek.cz:
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s podobnou terapií nebo přímo s Lenkou Lorien? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nejste ještě na našem portále, přidejte se tady. Je to zdarma.
    

Autorka článku: Lenka Lorien Kolárová
Jmenuji se Lenka Lorien a jako citlivý trauma terapeut pracuji již od roku 2011. Využívám všechny své bohaté znalosti a zkušenosti pro vytvoření účinné terapie klientovi na míru. Vyhledávají mě jak dospělí, tak rodiče se svými dětmi. Nejvíce se však věnuji maminkám, které mají za sebou těžký porod. Pracuji metodou kraniosakrální terapie, Somatic Experiencing, vizualizace. V neposlední řadě vedu klienta k jeho pozitivním zdrojům, což velmi urychluje celý léčivý proces.

Na rozdíl od klasické psychoterapie zahrnuji do své terapeutické práce i terapii tělesnou. Z mé zkušenosti pouhé „povídání“ a analytické rozebírání nestačí. Proto mám ráda i somatické přístupy jako je uvolňování pocitů, napětí a traumatu z nervového systému. K tomu používám dotyk, třesení a pohyb. Nervový systém se opět dostává do rovnováhy. 

*lecivydotek.cz  *lenkalorien.com  *lecenitraumatu.cz  *healingtrauma.eu *chamakayurveda.com

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Terapie.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

24.10. – 13.11.2024, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. Podzim 2024. 2 nebo 3 týdny.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie
21.11. – 6.12.2024, 16 dnů
Magickým Rádžasthánem - cestovní pobyt
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Rádžasthán
24.2. – 16.3.2025, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. 2 nebo 3 týdny. Jaro 2025.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie